Korábbi cikkek

Kákonyi Dávid

 • Vasárnap kezdődik a Házasság hete

  2019.02.10. | Kákonyi Dávid

  „Ha valaki házasságban él akkor törvényszerű, hogy a kapcsolat elhidegül. A mozgalmunk célja, hogy legyen megnyilvánulási fóruma ennek a korunkban kevésbé hangos házastársi intézménynek, illetve ösztökéljük a házastársakat, hogy rendszeresen keressék a módját az egymás iránt érzett szeretetük kifejezésére, élethosszig tartó kapcsolatuk folyamán.” – mondta el Dr. Herjeczki Kornél, a vasárnap kezdődő Házasság Hete Mozgalom országos koordinátora, a Kossuth Rádió műsorában.

 • Egyre nagyobb szerepet kapnak életünkben a sorozatok, és erre nem árt odafigyelni

  2019.01.05. | Kákonyi Dávid

  Bár a tengerentúlon évek óta foglalkoznak a megváltozott sorozatfogyasztási szokásokkal, hazánkban kevés szakirodalom jelent meg a témában. Az ELTE friss kutatásában annak jártak utána, melyek azok a kockázati tényezők, amelyek jó indikátorai lehetnek a függőség kialakulásának, és milyen viszonyban áll a sorozatokhoz való kötődésünk az életünkre gyakorolt hatásaival.

 • Loot box: a videojátékokba épült szerencsejáték

  2019.01.05. | Kákonyi Dávid

  A holland Gaming Authority, – azaz szabad fordításban szerencsejáték-hatóság –, áprilisban tette közzé kutatását az elmúlt évek videojátékainak egyik legnagyobb újításáról: a loot boxokról. Ennek oka, hogy játékosok, szülők és szakemberek is aggodalmukat fejtették ki e virtuális találmány, szerencsejátékokhoz hasonló addiktív hatásairól.

 • Fortnite, a videojátékok heroinja

  2019.01.04. | Kákonyi Dávid

  A videojáték-függőség nem új keletű dolog. Az első Atari-konzolok megjelenésétől kezdve a Playstationön, illetve az asztali számítógépeken át, a mai napig rengeteg szülő szenved gyermeke virtuális addikcióitól. Amíg azonban az utóbbi időben egyre inkább beépülnek a közgondolkodásba a digitális/okoseszközök káros hatásai, 2017-ben elkészült egy játék, mely az egész világot meghódítva, nemcsak gyermekeket, hanem rengeteg felnőttet is rabszolgasorsba hajtott. Ez a Fortnite, mely egy brit viselkedéskutató szerint a videojátékok heroinja.

 • Minden tizedik ember függ a csokitól és a ropitól?

  2019.01.03. | Kákonyi Dávid

  Az emberek nagy része szeret nassolni, és bizonyára sokan mondják magukról, hogy függenek a főétkezések közötti csoki-, illetve egyéb finomságok majszolásától. De vajon a nassolás-függőség létezik hasonló kategóriaként, mint az alkohol- vagy dohányfüggőség? És ha igen, mikor, mit és miért nassolunk? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Mogyi-Caramoon, egy több mint 1000 résztvevővel készített online kutatásban.

 • Az internetes házirend hidat képez a szülő és a gyermek között

  2018.12.28. | Kákonyi Dávid

  Az okoseszközök elterjedésével a gyerekek egyre fiatalabb korban, és egyre hosszabb ideig használják a digitális technológiákat és a médiát. Naponta átlagosan hét órát töltenek valamilyen képernyő előtt – a televíziótól a számítógépeken át a mobiltelefonokig és egyéb digitális eszközökig. Ez az idő több, mint amennyit a szüleikkel vagy az iskolában töltenek. Ez pedig hatással van az egészségükre és a jóllétükre: hogy milyen digitális tartalmakat fogyasztanak, kivel találkoznak online, és mennyi időt töltenek a képernyő előtt, mind jelentősen befolyásolják a gyerekek fejlődését.

 • Dohányfüstmentes Magyarország?

  2018.11.03. | Kákonyi Dávid

  A nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos – 2018. október 18-án a Tobacco Hungary siófoki konferenciáján merész kezdeményezéstervezetet jelentett be: a 2020 után született emberek ne vásárolhassanak Magyarországon dohánytermékeket. Mire alapozza ezt a javaslatot a kormánybiztos, és milyen egyéb meglátásai vannak? Ezeket szedtük össze!