Korábbi cikkek

Mihalicz Csilla

 • Berg Judit: “Jó társaságban a vesztegzár is elviselhető”

  2020.03.25. | Mihalicz Csilla

  Ki nem találnák olvasóink, hogy milyen körülmények között írja Berg Judit a Rumini-sorozat 10. kötetét. Nos: egy perui vesztegzárban. Túrázni indult, kilencedmagával, és az utazás 6. napján rázárult a perui légtér: se ki, se be Arequipából, egy kétmilliós városból. Egyelőre sejtelme sincs, hogyan kerül kerül haza, így vitalitását a Rumini és az elsüllyedt világ című kalandfolyam bonyolításában kénytelen kiélni. Barátnője és alkalmi szobatársa készített vele interjút.

 • „Ne egy világkép tartson össze minket, hanem az, hogy mindnyájunknak tükörre és esélyre van szükségünk!”

  2020.03.09. | Mihalicz Csilla

  Bár manapság talán még az időjárás-jelentés a legmegbízhatóbb információ, ne adjuk föl, hogy kapaszkodókat találhatunk a világban, anélkül, hogy ezeket pótszerekkel helyettesítenénk. Jó, ha a kereséshez társakat, közösséget is tudunk találni, de egyedül is elindulhatunk. Cserbik János lelkész szerint a megoldások egyszerűek, fájdalom- és mellékhatás-mentesek. A lelkésszel „szenvedélyes” dolgainkról beszélgettünk.

 • A legnagyobb ellenséged: a legjobb barátod

  2020.03.01. | Mihalicz Csilla

  Az a helyzet – hiába hárítjuk a beismerést – hogy a legaddiktívabb „szert” még mindig nem azonosítottuk. Túlságosan fájna a leleplezés. Annyira, hogy inkább a gyerekeinket is kiszolgáltatjuk neki, semmint hogy szembenézzünk veszedelmes voltával. Igen, igen, az okostelefonra gondolunk.

 • Orvosság szerelmi bánatra!?

  2020.02.26. | Mihalicz Csilla

  Gyógyszert fejlesztenek a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) ellen – de akár szerelmi bánatra is hatásos, röppent föl a hír a magyar sajtóban is a Guardian cikke nyomán. Egy mély szedálásra alkalmazott szerrel végeznek kísérleteket arra, hogy enyhítsék a gyötrelmes emlékek hatását. Akár már 24 óra múlva tompul a trauma nyomában járó fájdalom. Vajon kinek és mire lesz ez jó?

 • "Minden gyerek báránynak születik - aztán valahol valami összetörik" - Novák Péter a felnőttek felelősségéről

  2020.02.17. | Mihalicz Csilla

  Sokszor erős gesztusokat kell tenni, ha fontos üzenetet akarunk közvetíteni a gyerekeknek, mondja Novák Péter színész-énekes-zeneszerző-műsorvezető, aki hisz abban, hogy a kulturális eszköztár erre alkalmas. Megkérdeztük tőle, milyen tudást és tapasztalatot gyűjtött össze az elmúlt években a fiatalokról. Megkapta ugyanis 2019 végén a Magyar Fiatalokért Díjat.

 • Mi köti össze azt, aki nem beszél, azzal, aki nem akar felnőni?

  2020.02.04. | Mihalicz Csilla

  A Megtartó közösségek című sorozat keretében vetítést és közönségtalálkozót szervezett a Képmás Magazin az Akik maradtak című film alkotóival. A film egy negyvenes nőgyógyász és egy kamaszlány egymást támogató kapcsolatáról szól. Közös bennük, hogy mindketten holokauszt-túlélők, akik elveszítették a családjukat. Ez most itt nem a majdnem Oscar-díjra jelölt film ajánlója, és nem is filmkritika akar lenni, hanem reflexiók a sorozatcímben megfogalmazódó felvetésre: megtartó erő-e a traumatizált ember számára a sorsközösség? És közösséget teremt-e a fájdalom, a hiány, a kitaszítottság?

 • Látogatás a színes zónában

  2019.12.29. | Mihalicz Csilla

  Az elektronikus partikultúrában van egy szcéna, ahol a pszichedelikus élményeket keresők gyűlnek össze hétvégeken, lehetőleg a szabad ég alatt. A partikellékek között az első: a goa/psytrance alapokra ültetett szférák zenéje, illetve megjelenhetnek tudatmódosító szerek is. Az utazás néha nehéz, olykor egészen lidérces, és életmentő lehet, ha van a közelben valaki, aki maga is „játékos”, tudja, mi történik, és azt is, hogyan lehet jól segíteni. Erről gondoskodik 2013 óta a Psyhelp, a pszichedelikus goa partik ártalomcsökkentő csapata. Nincs olyan esemény, ahol ne lenne jelen néhány önkéntes, aki aznap éjjel tiszta fejjel bulizik, mert „bevetésen” van.

 • ADHD teszt gyerekeknek

  2019.12.29. | Mihalicz Csilla

  A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar felismerését számos tényező nehezíti gyerekkorban. Miként tekintsük nyughatatlan gyermekünkre? Szófogadatlan, tehát szigorúbb következetességre volna szükség? Vagy több megértésre? Hirtelen indulatos reakcióit tudjuk be személyiségjegynek? Vagy keressük magunkban a hibát - valamit nem jól csinálunk? Az első lépés mindenképpen az legyen, hogy megpróbáljuk megérteni, mi van a gyerekkel? Fölmerülhet-e az ADHD spektrumzavar gyanúja? Ebben segíthet az alábbi teszt. Korábbi cikkünkben a felnőttek és kamaszok számára mutattunk be egy hasonlót az ADHD mérésére.

 • Hol ér véget a tanár-diák viszony, és hol kezdődik a visszaélés?

  2019.11.10. | Mihalicz Csilla

  Kié a felelősség, ha a tanár túl sokat ad és túl sokat kér? Mit okoz ez a gyerekben? És mit tesz mindez azzal a kicsi, zárt közösséggel – egy zeneiskolában -, ahol mindenki néz, de nem lát – mert nem akar vagy nem mer? Mi lesz azzal, aki viszont mer? Ezek a kérdések tolulnak föl a nézőben a november közepétől a mozikban látható Szép csendben című film kapcsán, és ezekről beszélgettünk Nagy Zoltán rendezővel, akinek ez az első nagyjátékfilmje.

 • ADHD-s gyerekek, akiket az iskolarendszer távoli bolygóról idetévedt ufónak nézhet

  2019.11.10. | Mihalicz Csilla

  Az ADHD olyan, mint a tök. Tökből van hosszúkás meg gömbölyű, sárga, piros meg sötétzöld, édes és savanykás, díszes és dísztelen. Egy valami állandó: a „tökség”. Ezzel a hasonlattal az ADHD-Magyarország Alapítvány (https://www.adhd-magyarorszag.com/) konferenciájának egyik előadója kívánta érzékeltetni, hogy a tudások és tapasztalatok megosztásának küldetése teljesíthetetlen, de annál fontosabb. Aki a négy betűvel jelölt spektrumzavarhoz útmutatót szeretne kínálni szülőknek, pedagógusoknak, az bizony bajban van. Még nagyobb bajban vannak a kis „tökök”, akiket az iskolarendszer hol dinnyének néz, hol meg valami távoli bolygóról idetévedt ufónak, szomorú-ideges tehetetlenségében. Néhány tudásmorzsát fölcsipegettünk ezen a konferencián.