Korábbi cikkek

Mihalicz Csilla

 • „Harisnyás Pippi, Teréz anya és Miss Marple lakik bennem”

  2020.09.11. | Mihalicz Csilla

  Andrea egész gyerekkorában úgy érezte, meg kellene halnia, de legalábbis valami hőstettet végrehajtani, hogy a szüleinek hiányozzon, hogy szeressék. Pedig nem voltak rossz emberek, csak alkoholisták. A magányos és kötelességtudó kislányból sikeres nő lett, és már szorongó családanya is, amikor először tette fel magának a kérdést, hogy mi is az ő igazi „függőség öröksége”. Most – ahogy mondja – úton van. Felépülőben – a szülei alkoholizmusából.

 • „Igenis kimondható, hogy baj, ha apa, anya sokat iszik!”

  2020.08.26. | Mihalicz Csilla

  Az alkoholhasználati zavarokkal küzdők évekig, évtizedekig vívják a küzdelmeiket a démonaikkal – miközben körülöttük gyermekek cseperednek. Nem csak azért érdemelnének ők is több figyelmet, mert fokozottan veszélyeztetettek, hiszen problémamegoldó mintává válhat az ivás – sokkal többről van szó. Hogy miről, arra egy videofilm pályázat kiírói is kíváncsiak voltak. Van történeted az alkoholról? kérdezték középiskolásoktól. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálata ma osztotta ki a beérkezett rövidfilmek készítőinek a jutalmakat. Két zsűritaggal, Nagy Kata filmrendezővel és Szák Zsófia szociális munkással arról beszélgettünk, milyen történetekkel találkoztak a filmekben.

 • Félelem ellen legjobb a közösség

  2020.07.29. | Mihalicz Csilla

  Van egy csoport, K9 a neve, mert tagjai minden héten kedden este kilenckor találkoznak, ki-ki a maga képernyője előtt. Egyetlen személy volt eredetileg az összekötő kapocs közöttük: a gyermekorvosuk, dr. Lengyel Boglárka, aki a nagy bezárkózás idején arra gondolt, együtt minden könnyebb, még félni is.

 • „Köszönöm szépen a lehetőséget!” – BLc Cserdi

  2020.07.15. | Mihalicz Csilla

  Legalább egy éve készülünk Cserdibe, megnézni és olvasóinknak is bemutatni a csodát. Hát most egy ideig nem megyünk. Bogdán László, Cserdi polgármestere a cigányság „megváltásának” lehetőségét a közösség erejében és a személyes jelenlétben látta. Most mondott az életére egy nagy nemet. Hogy miért, sosem tudjuk meg - az ilyen halálban egy élet van benne. Aki önkezével vet véget neki, az követ hajít a tóba, hogy azt többé ne láthassa senki. Gondolhatunk erről, amit akarunk, de az igaznak vélt magyarázatainkkal jobb óvatosnak lenni.

 • Mitől függ, hogy „cuccozni” fog a gyerek, vagy nemet mondani?

  2020.07.14. | Mihalicz Csilla

  Milyen trendeket mutat az ENSZ 2019. évi kábítószer-használatról szóló jelentése? Összedől-e a világ, ha a serdülő egy buliban közelebbi kapcsolatba kerül egy spanglival? Mi fogja őt megóvni attól, hogy aktív és problémás szerhasználó legyen? Ezekről a kérdésekről beszélt Zacher Gábor toxikológus a 7. Semmelweis Egészség Napok programsorozat részeként Prevenció a gyermekgyógyászatban címmel meghirdetett esemény interaktív előadásában. Az online programsorozatot a Semmelweis Egyetem I. és II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikája rendezte.

 • Egyértelmű volt, hogy nem szeretnék „kéthétvégi” apuka lenni

  2020.06.30. | Mihalicz Csilla

  Boldizsár hat és fél éves, iskola-előkészítőbe jár. Szülei nemrég elváltak, és sikerült együttműködő, jó viszonyt megtartaniuk, kialakítva egy olyan láthatást, hogy apával és anyával is kiegyensúlyozott, jó kapcsolatban maradhasson. Ezt az „egy hét itt - egy hét ott” rendszert épp kezdte mindenki megszokni, amikor jött a karantén. Boldizsár apukáját arról kérdeztük, hogyan módosította az életet a kényszerű bezártság – könnyebb vagy nehezebb lett minden?

 • Tanítsuk meg a gyerekeket, miként figyeljenek a testük jelzéseire!

  2020.06.24. | Mihalicz Csilla

  Kiemelten fontos, hogy a serdülők tisztában legyenek azzal, mikor érdemes betegségre gyanakodni és orvoshoz fordulni. A Semmelweis Egyetem gyermekorvosai közvetítésével online "találkozó" formájában tájékozódhatnak erről, június 25-én, a Semmelweis Egészség Napok keretében. A digitális információs csatornákon ezt a korosztályt talán még hatékonyabban el érni, és ellátni a szükséges tudnivalókkal, mint személyesen.

 • Hogyan találunk majd vissza a normális életbe?

  2020.05.28. | Mihalicz Csilla

  Kutatócsoportok vizsgálják több körben a koronavírus-járvány lelki következményeit. A projekt háttérintézménye a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézete. Pszichológus kutatók utánkövetéssel figyelik a lelki tényezők alakulását, ezen kívül Sulinyitogató címmel kutatást és komplex támogató projektet kezdeményeztek pedagógusok, Világnyitogató címmel pedig családok bevonásával. A Suli- és Világnyitogató programról a kutatócsoport egyik felelősét, a Károli Egyetem Fejlődés és Neveléslélektani Tanszékének vezetőjét, Dr. F. Földi Ritát kérdeztük.

 • Ahogy lesz, úgy (jó) lesz - így éltük meg a járványhelyzetet

  2020.05.19. | Mihalicz Csilla

  Nagyjából túl vagyunk a járványhelyzeten, ideje számot vetni. Legalábbis azon a téren, hogy a fogyasztási szokásainkban, életformánkban milyen változásokat hozott az elmúlt két hónap. Miből fogyasztottunk többet, miből kevesebbet – legalábbis mit gondolunk erről –, és milyen várakozásaink vannak a jövőt illetően. Igaz-e, hogy könyvből, vetőmagból és alkoholból fogyott a legtöbb? Vagy inkább vécépapírból, lisztből és mobiltelefonból? Többek között erről beszélgettünk Kurucz Imrével, az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. ügyvezetőjével.

 • Bálint Gazda: „Még sosem volt így alkalmam figyelni a részletekre, mint most”

  2020.05.05. | Mihalicz Csilla

  Idén tavasszal különösen felértékelődött a természet, amiatt, hogy ablak és kerítés mögül kell néznünk. A sok rossz mellett sok jó dolgot is látni, például azt, hogy rendezettebbek lettek a kertek. Olyanok is kedvet kaptak a kertműveléshez, akik eddig felé se néztek, legfeljebb a füvet nyírták le olykor. Talán hoz annyi örömöt az újsütetű gazdáknak is a kiskert, hogy nem veri föl nyár végére a gaz, ha már oldódik a bezártság. Segítségképpen a 101 éves Bálint Györgyöt kérdeztük, hogyan műveljük kertecskéinket, illetve akinek csak ablaka van, az ablakládáit, hogy örömünk teljen benne.