Korábbi cikkek

Mihalicz Csilla

 • "Minden gyerek báránynak születik - aztán valahol valami összetörik" - Novák Péter a felnőttek felelősségéről

  2020.02.17. | Mihalicz Csilla

  Sokszor erős gesztusokat kell tenni, ha fontos üzenetet akarunk közvetíteni a gyerekeknek, mondja Novák Péter színész-énekes-zeneszerző-műsorvezető, aki hisz abban, hogy a kulturális eszköztár erre alkalmas. Megkérdeztük tőle, milyen tudást és tapasztalatot gyűjtött össze az elmúlt években a fiatalokról. Megkapta ugyanis 2019 végén a Magyar Fiatalokért Díjat.

 • Mi köti össze azt, aki nem beszél, azzal, aki nem akar felnőni?

  2020.02.04. | Mihalicz Csilla

  A Megtartó közösségek című sorozat keretében vetítést és közönségtalálkozót szervezett a Képmás Magazin az Akik maradtak című film alkotóival. A film egy negyvenes nőgyógyász és egy kamaszlány egymást támogató kapcsolatáról szól. Közös bennük, hogy mindketten holokauszt-túlélők, akik elveszítették a családjukat. Ez most itt nem a majdnem Oscar-díjra jelölt film ajánlója, és nem is filmkritika akar lenni, hanem reflexiók a sorozatcímben megfogalmazódó felvetésre: megtartó erő-e a traumatizált ember számára a sorsközösség? És közösséget teremt-e a fájdalom, a hiány, a kitaszítottság?

 • Látogatás a színes zónában

  2019.12.29. | Mihalicz Csilla

  Az elektronikus partikultúrában van egy szcéna, ahol a pszichedelikus élményeket keresők gyűlnek össze hétvégeken, lehetőleg a szabad ég alatt. A partikellékek között az első: a goa/psytrance alapokra ültetett szférák zenéje, illetve megjelenhetnek tudatmódosító szerek is. Az utazás néha nehéz, olykor egészen lidérces, és életmentő lehet, ha van a közelben valaki, aki maga is „játékos”, tudja, mi történik, és azt is, hogyan lehet jól segíteni. Erről gondoskodik 2013 óta a Psyhelp, a pszichedelikus goa partik ártalomcsökkentő csapata. Nincs olyan esemény, ahol ne lenne jelen néhány önkéntes, aki aznap éjjel tiszta fejjel bulizik, mert „bevetésen” van.

 • ADHD teszt gyerekeknek

  2019.12.29. | Mihalicz Csilla

  A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar felismerését számos tényező nehezíti gyerekkorban. Miként tekintsük nyughatatlan gyermekünkre? Szófogadatlan, tehát szigorúbb következetességre volna szükség? Vagy több megértésre? Hirtelen indulatos reakcióit tudjuk be személyiségjegynek? Vagy keressük magunkban a hibát - valamit nem jól csinálunk? Az első lépés mindenképpen az legyen, hogy megpróbáljuk megérteni, mi van a gyerekkel? Fölmerülhet-e az ADHD spektrumzavar gyanúja? Ebben segíthet az alábbi teszt. Korábbi cikkünkben a felnőttek és kamaszok számára mutattunk be egy hasonlót az ADHD mérésére.

 • Hol ér véget a tanár-diák viszony, és hol kezdődik a visszaélés?

  2019.11.10. | Mihalicz Csilla

  Kié a felelősség, ha a tanár túl sokat ad és túl sokat kér? Mit okoz ez a gyerekben? És mit tesz mindez azzal a kicsi, zárt közösséggel – egy zeneiskolában -, ahol mindenki néz, de nem lát – mert nem akar vagy nem mer? Mi lesz azzal, aki viszont mer? Ezek a kérdések tolulnak föl a nézőben a november közepétől a mozikban látható Szép csendben című film kapcsán, és ezekről beszélgettünk Nagy Zoltán rendezővel, akinek ez az első nagyjátékfilmje.

 • ADHD-s gyerekek, akiket az iskolarendszer távoli bolygóról idetévedt ufónak nézhet

  2019.11.10. | Mihalicz Csilla

  Az ADHD olyan, mint a tök. Tökből van hosszúkás meg gömbölyű, sárga, piros meg sötétzöld, édes és savanykás, díszes és dísztelen. Egy valami állandó: a „tökség”. Ezzel a hasonlattal az ADHD-Magyarország Alapítvány (https://www.adhd-magyarorszag.com/) konferenciájának egyik előadója kívánta érzékeltetni, hogy a tudások és tapasztalatok megosztásának küldetése teljesíthetetlen, de annál fontosabb. Aki a négy betűvel jelölt spektrumzavarhoz útmutatót szeretne kínálni szülőknek, pedagógusoknak, az bizony bajban van. Még nagyobb bajban vannak a kis „tökök”, akiket az iskolarendszer hol dinnyének néz, hol meg valami távoli bolygóról idetévedt ufónak, szomorú-ideges tehetetlenségében. Néhány tudásmorzsát fölcsipegettünk ezen a konferencián.

 • "Nekünk is az a legfontosabb, hogy szakszerűen, tűpontosan úgy avatkozzunk be, ahogyan kell." - Beszélgetés a Kontroll nélkül című filmről 2. rész

  2019.11.09. | Mihalicz Csilla

  A néző torkát egyre súlyosabban fojtogatja valami nagyon összetett érzés: szánalom, féltés és félelem. Nézi tehetetlenül egy kislány egyre szélsőségesebb vergődését és tombolását a filmvásznon. A felnőttek, akik segíteni szeretnének neki, sorra dőlnek ki mellőle, és adják föl. Így marad végképp magára önkontroll és kontroll nélkül. Pedig még csak kilenc éves. Uray Gergely gyermekvédelmi szakemberrel beszélgettünk arról, miféle csapdák leselkednek azokra, akik segítőként foglalkoznak családjukból kiemelt gyerekekkel. És arról, hogyan lehet egy problémára tűpontosan célozni.

 • A kislány, aki nem kellett senkinek - Beszélgetés a Kontroll nélkül című filmről 1. rész

  2019.11.09. | Mihalicz Csilla

  A néző torkát egyre súlyosabban fojtogatja valami nagyon összetett érzés: szánalom, féltés és félelem. Nézi tehetetlenül egy kislány egyre szélsőségesebb vergődését és tombolását a filmvásznon. A felnőttek, akik segíteni szeretnének neki, sorra dőlnek ki mellőle, és adják föl. Így marad végképp magára önkontroll és kontroll nélkül. Pedig még csak kilenc éves. Uray Gergely gyermekvédelmi szakemberrel beszélgettünk arról, miféle csapdák leselkednek azokra, akik segítőként foglalkoznak családjukból kiemelt gyerekekkel. És arról, hogyan lehet egy problémára tűpontosan célozni.

 • Mire tippelne, mi lehet a magyar középiskolások három legkedveltebb tudatmódosító szere – az alkohol után?

  2019.11.01. | Mihalicz Csilla

  Idén is megismételték a négyévente végzett ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs: http://www.espad.org/purpose-methodology) vizsgálatot középiskolás fiatalok körében. A kutatók a dohányzásra, az alkohol- és a drogfogyasztásra, valamint a szabadidő eltöltési szokásokra kérdeztek rá. A korábbi (2015) vizsgálat (http://www.espad.org/country/hungary) az európai átlagnál magasabbnak találta (3 százalékkal) a magyar fiatalok 30 napon belüli alkoholfogyasztását, különösen az egyszerre nagy mennyiségben való „rohamivást”, valamint a dohányzást (8 százalékkal). Az ESPAD hazai kutatásvezetőjét, Elekes Zsuzsanna szociológust - a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének igazgatóhelyettesét - a legújabb, egyelőre még feldolgozás alatt álló vizsgálat közben szerzett benyomásairól kérdeztük.

 • ADHD-kisokos

  2019.09.30. | Mihalicz Csilla

  Magyarországon az utóbbi évtizedekben kutatják kiemelten, hogy - pszichológiai, pedagógiai és gyógypedagógiai szempontból – mi lehet az oka annak, hogy gyermekek és fiatalok normál, nemritkán magas intelligenciájuk ellenére az iskolai tanulásban és közösségi és családi beilleszkedésben súlyos zavarokkal küzdenek. Ezeket a „nevelhetetlennek” mondott – leginkább négy betűvel jellemzett (ADHD = Attention Deficit Hyperactivity Disorder = figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) gyerekeket épp a probléma ismeretében történő tudatosan és következetes nevelés tudja megóvni az életveszélytől, amibe magukat és környezetüket nap mint nap sodorják.