Korábbi cikkek

Mihalicz Csilla

 • Börtönbüntetés a mobil játékért

  2019.06.14. | Mihalicz Csilla

  Nepál után India Gujarat tartományának több nagyvárosában is betiltották az egyik legnépszerűbb videojátékot, a PUBG-t (PlayerUnknown's Battlegrounds), az indoklás szerint azért, mert elvonja a fiatalok figyelmét, illetve agressziót kelt bennük. Akit a tiltás ellenére rajtakapnak, hogy játszik, börtönbüntetéssel sújtják. Az elmúlt három hónapban kiderült, hogy a tiltást és a büntetést a hatóságok komolyan gondolják.

 • Az alkohol jelentős szerepet játszik az egészségromlásban

  2019.05.24. | Mihalicz Csilla

  Eddig is sejtettük, hogy az alkohol komoly szerepet játszik az egészségromlásban és a hajléktalanná válásban, hamarosan azonban ez tudományosan is bizonyíthatóvá válik. A fedélnélküliség okainak és a probléma lehetséges megoldásainak kutatására ugyanis 30 millió dollárt (8,7 milliárd forintot) adományozott a Kaliforniai Egyetemnek egy San Franciscó-i milliárdos.

 • De hát mit tehetek én egyedül a természet sokszínűségéért?

  2019.05.22. | Mihalicz Csilla

  Akik szeretnek kirándulni, észrevehették, hogy alig látni fecskét, ragadozómadarat, hallani trillát, csicsergést az erdőkben, ligetekben. A Magyar Természet Napján, május 22-én kérdezzük meg magunktól: vajon mit tehetünk mi, átlagemberek, a természet védelmében? Nem biztos, hogy egy porszem megállíthatja a hatalmas megindult fogaskereket. De sok porszem…? Van több tippünk is, hogyan legyünk porszem a gépezetben - ezúttal a legfontosabbal kezdjük: a gyerekek természetszeretetre és – a fogyasztás terén – önmérsékletre nevelésével. Ezzel igen sokat teszünk a testi-lelki-szellemi egészségük, igényességük és tudatosságuk érdekében is.

 • Akik úgy szeretnek, hogy bármikor tudjanak elengedni

  2019.05.21. | Mihalicz Csilla

  Mire egy gyereket kiemelnek a családjából, nem akármilyen dolgok történtek vele. Aztán, ahogyan korábbi cikkünk Jancsija, esetleg megjár csecsemőotthont, és jó néhány nevelőszülőt, mire felnő. Közben vagy visszakerül a családjába, vagy nem. Mintegy ötezer hatszázan vannak, akik ma vállalkoznak arra a feladatra, hogy úgy szeressenek, hogy bármikor tudjanak elengedni is. A nevelőszülő kicsit olyan szerepben van, mint a pszichológus: nyeli a panaszokat, próbálja megérteni, hogy mitől duzzadt föl a fájdalmak folyója, és igyekszik azt mederbe terelni. Csak még közben mos, főz, takarít is. Szilvási Lénát, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetőjét a nevelőszülői hivatás szépségeiről és nehézségeiről kérdeztük.

 • Gyerekek függőben

  2019.05.05. | Mihalicz Csilla

  Jancsi elmúlt hároméves, édesanyja magyar, édesapja a karibi térségben él. Hivatalosan van egy magyar apukája is. Hathetesen, börtönből került csecsemőotthonba, majd nevelőszülőkhöz – rövidke kis élete során már a harmadikhoz. Életkönyvében a múlt úgy besűrűsödött, mint másnak egy élethossz alatt. Jövője felfüggesztve. Jelene van csak: elkezdett gyökeret ereszteni egy családban, amelyben sok minden megváltozott azóta, hogy ő bekerült. Morva Judittal, a harmadik nevelőanyukájával beszélgettünk, akit az SOS Gyermekfalvak képezett ki a feladatra. Mihalicz Csilla interjúja

 • 23 ezer gyerek senkinek nem tudja elmondani vasárnap "az én anyukám" kezdetű mondatot

  2019.05.03. | Mihalicz Csilla

  Milyen ünneplő ruhában kiállni Anyák Napján úgy, hogy „az én anyukám” kezdetű mondatot elmondva nincs kinek a szemébe nézni? Ezt az a 23 ezer gyermek jól tudja, akik ma Magyarországon nem élhetnek az anyukájukkal. Sőt, a nevelőanyukájával sem, mert erre a szép és nehéz feladatra nincs elég jelentkező. Az SOS Gyermekfalvak kampányt indított azzal a céllal, hogy népszerűsítse a nevelőszülőséget. A szervezet Anyák Napjára készített kisfilmjében híres emberek gyerekei köszöntik az édesanyjukat.

 • Mesékbe bújt a világ minden bölcsessége

  2019.04.24. | Mihalicz Csilla

  Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy lány, aki minden héten telirakja a kosarát varázslatos eszközökkel - fonallal, csengettyűvel, kristálygömbbel-, bemegy a sűrű sötét erdőbe, megkeresi az eltévedteket, és csak fonják együtt a sorsokat, míg azok történetekké kerekednek. Mészáros Piroskának hívják ezt a lányt, és a Nyírő Gyula kórház Addiktológiai Osztályának kerek erdejében keresgéli az eltévedteket. Vele beszélgettünk.

 • Mi van a hónap 20. napja után?

  2019.03.13. | Mihalicz Csilla

  Miként osszuk be azt, ami nincs? – ez az alapdilemma egy szegény családban. Sokan mesterei a „nincsből” való zsonglőrködésnek, mások eléldegélnek a kevésből, egészen addig, míg váratlan kiadás közbe nem jön. És vannak a tücsök természetűek, akik hó elején muzsikálnak, hó végén kölcsönkérnek – ha van kitől. Bonyolult, soktényezős logikája és pszichológiája van a szegények pénzgazdálkodásának.

 • Milyen rehabon járhatott Curtis?

  2019.03.11. | Mihalicz Csilla

  Sokan ünneplik a rendkívül népszerű Majka-Curtis páros utótagját, amiért a nagy szakítás után 5 hónappal beismerte függőségét és bevonult elvonóra, hogy „újra az igazi Curtis” legyen. Még szakértő is akadt, aki azért üdvözölte a bejelentést, mert Curtis hatalmas rajongótáborában esetleg ebben is követőkre talál.

 • „Nem okokat keresünk, nem magyarázunk, nem értelmezünk, hanem megélünk”

  2019.02.27. | Mihalicz Csilla

  Mit tud az „utrarövid terápia” – ahogyan magát hirdeti a szomatodrámának nevezett önismereti és öngyógyító módszer. Felismerést, elengedést, megújulást ígér, akár egy három napos elvonulás alatt. A módszer egyik „játékmesterével”, Zádrovich Alizzal beszélgettünk arról, mit üzen a testen át a lélek.