Korábbi cikkek

Mihalicz Csilla

 • A legkisebb királyfi, a libapásztorlány és a szerek – igaz mesék felépülőkről 2. rész

  2019.08.06. | Mihalicz Csilla

  Mit segíthetnek a mesék a felépülésben - erről kezdtünk el beszélgetni a Nyírő Gyula Kórház addiktológiai részlegén egy kezdő meg egy haladó felépülővel. Ők ketten Mészáros Piroska meseterápiás csoportjában találkoztak. Anna 45 éves, egyedül neveli a kamaszkorú lányát, február óta nem iszik, és éppen átkerült a Minnesota részlegre. András 30 éves, sportolóból lett csavargó és hivatásos szerhasználó – amikor találkoztunk, a második napját töltötte az addiktológián, ahová egy vidéki kórházból érkezett. A közös pont az első percben még csak a mesék szeretete volt.

 • A legkisebb királyfi, a libapásztorlány és a szerek – igaz mesék felépülőkről 1. rész

  2019.08.05. | Mihalicz Csilla

  Mit segíthetnek a mesék a felépülésben - erről kezdtünk el beszélgetni a Nyírő Gyula Kórház addiktológiai részlegén egy kezdő meg egy haladó felépülővel. Ők ketten Mészáros Piroska meseterápiás csoportjában találkoztak. Anna 45 éves, egyedül neveli a kamaszkorú lányát, február óta nem iszik, és éppen átkerült a Minnesota részlegre. András 30 éves, sportolóból lett csavargó és hivatásos szerhasználó – amikor találkoztunk, a második napját töltötte az addiktológián, ahová egy vidéki kórházból érkezett. A közös pont az első percben még csak a mesék szeretete volt.

 • “A törekvés valamiféle transz-állapotra, a tudat megváltoztatására, olyan ősi szükséglet, mint az evés” 

  2019.07.30. | Mihalicz Csilla

  A héten a - sokak szerint - legzöldebb, legspirituálisabb, és legboldogabb zenei fesztiválon buliznak tízezrek, zömmel külföldiek. A média nemcsak az Ozorát, de az egész elektronikus tánczenei kultúrát “drogosok kibírhatatlan gépzenéje”-ként vezette be a köztudatba, leértékelve ezzel egy egész nemzedéket a zenéjével együtt. Ez a megbélyegzés nem magyar specialitás, de talán itt tartja magát a legmakacsabbul. Vajon miért? Erről beszélgettünk Czabán Györggyel (filmrendező, szerkesztő) és Dávid Ferenccel (biopolitikai szakértő) - mindketten a sokféle elektronikus zenét játszó Tilos Rádió műsorvezetői -, azzal a szándékkal, hogy megpróbáljunk előítélet- és politikamentesen közelíteni a zene és a szerhasználat összefüggéseihez.

 • Terápia felnőtt „szétszórt rosszcsontok” számára

  2019.07.15. | Mihalicz Csilla

  A kezeletlen gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) felnőttkorban is komoly problémákat okozhat. Azért fontos kutatni és diagnosztizálni, mert a kezeletlen ADHD-s betegeknél gyakoribb az agresszív viselkedés, az alkohol-, drogfogyasztás, pszichiátriai betegségek előfordulása. Fokozottabb kockázatvállalási hajlandóságukkal gyakran közlekedési kihágások, balesetek járnak együtt. Munkahelyi teljesítményük alacsonyabb lehet az elvárható szintnél. Megfelelő kezelés mellett azonban tartós javulás érhető el.

 • "Ha megkérdezünk egy piaci árust, hánykor kel, mit csinál, mekkora súlyokat emelget, és hány osztályt végzett, az fölér egy osztályfőnöki órával."

  2019.07.07. | Mihalicz Csilla

  Böjte Csaba ferences szerzetes felügyeletével hatezernél is több gyermek nevelődött föl a romániai Déva városában működő Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonában 1992 óta. Az atyát nemrég Budapestre hívták előadást tartani, ahol elmesélt egy esetet, amikor a nevelt gyerekei közt a megátalkodottaknak végső pedagógiai eszközként megmosta egyenként a lábát. Az előadás után elkísértük őt a következő színhelyre, és útközben elbeszélgetettünk vele arról, vajon mindig van-e ennyi türelem és alázat a tarsolyában. Meg hogy van-e a nevelés terén új a nap alatt, vagy az új gyerekeknél ugyanazok az eszközök válnak be, mint hajdan, amikor még nem kaptak a generációk X, Y, Z és egyéb betűjeleket? Interjúnk 2. része következik.

 • „Egy szülő 8 percet beszélget a gyerekével naponta. Ez a kutyaidomításhoz is kevés.”

  2019.07.04. | Mihalicz Csilla

  Böjte Csaba ferences szerzetes felügyeletével hatezernél is több gyermek nevelődött föl a romániai Déva városában működő Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonában 1992 óta. Az atyát nemrég Budapestre hívták előadást tartani, ahol elmesélt egy esetet, amikor a nevelt gyerekei közt a megátalkodottaknak végső pedagógiai eszközként megmosta egyenként a lábát. Az előadás után elkísértük őt a következő színhelyre, és útközben elbeszélgetettünk vele arról, vajon mindig van-e ennyi türelem és alázat a tarsolyában. Meg hogy van-e a nevelés terén új a nap alatt, vagy az új gyerekeknél ugyanazok az eszközök válnak be, mint hajdan, amikor még nem kaptak a generációk X, Y, Z és egyéb betűjeleket? Interjúnk 1. része következik.

 • „A felépülés: tanulási folyamat, sok hibával”

  2019.06.28. | Mihalicz Csilla

  Mit segíthet azoknak, akik még csak veszélyeztetettek, például a hasonló családi viszonyaik miatt? És mit segíthet azoknak a szülőknek, akik szeretnék a gyereküket megóvni egy hasonló úttól? Bajzáth Sándorral készített interjúnk 2. része.

 • „Én már 16 éve, 8 hónapja és 1 hete dönthetek…”

  2019.06.26. | Mihalicz Csilla

  Miben adhat többet egy kötet, amelyben felépülő függők beszélnek a kilábalásról, mint amikor pokoljárásokról olvasunk elborzadva? Erről kérdeztük a Pörögnek a fejemben a filmkockák című könyv három szerkesztője közül Bajzáth Sándort. Interjúnk 1. része következik.

 • „Nem vagyok én alkoholista, csak ha buli van, rommá iszom magam”

  2019.06.25. | Mihalicz Csilla

  Nemrég belehalt fejsérülésébe egy 35 éves fiatalember, aki legénybúcsúra érkezett Zakintosz szigetére. Egy bárban kitört szóváltást követően két honfitársa olyan brutalitással ütötte ki, hogy többé föl sem kelt. A történetben – nem meglepő módon – főszerepet játszott az alkohol. Miként főszerepet játszik valamennyi nyári zenei fesztiválon is, ahol fiatalok és már nem annyira fiatalok egyaránt úgy gondolják, az élvezet nagysága és a legurított alkohol mennyisége között szoros az összefüggés. Bár a rendszeres alkoholfogyasztás Európában csökkenő trendet mutat, az esetenkénti rohamszerű, mértéktelen ivászat szokása viszont terjed. Hogyan értékelhetjük a szakirodalomban binge drinking néven emlegetett társas jelenséget?

 • Börtönbüntetés a mobil játékért

  2019.06.14. | Mihalicz Csilla

  Nepál után India Gujarat tartományának több nagyvárosában is betiltották az egyik legnépszerűbb videojátékot, a PUBG-t (PlayerUnknown's Battlegrounds), az indoklás szerint azért, mert elvonja a fiatalok figyelmét, illetve agressziót kelt bennük. Akit a tiltás ellenére rajtakapnak, hogy játszik, börtönbüntetéssel sújtják. Az elmúlt három hónapban kiderült, hogy a tiltást és a büntetést a hatóságok komolyan gondolják.