Korábbi cikkek

Mihalicz Csilla

 • ADHD-kisokos

  2019.09.30. | Mihalicz Csilla

  Magyarországon az utóbbi évtizedekben kutatják kiemelten, hogy - pszichológiai, pedagógiai és gyógypedagógiai szempontból – mi lehet az oka annak, hogy gyermekek és fiatalok normál, nemritkán magas intelligenciájuk ellenére az iskolai tanulásban és közösségi és családi beilleszkedésben súlyos zavarokkal küzdenek. Ezeket a „nevelhetetlennek” mondott – leginkább négy betűvel jellemzett (ADHD = Attention Deficit Hyperactivity Disorder = figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) gyerekeket épp a probléma ismeretében történő tudatosan és következetes nevelés tudja megóvni az életveszélytől, amibe magukat és környezetüket nap mint nap sodorják.

 • Kudarcról kudarcra – avagy, mi történik a hiperaktív gyerekekkel a „normál” iskolai osztályokban?

  2019.09.30. | Mihalicz Csilla

  Jó esetben az iskolakezdésig kiderül, van-e a gyereknek olyan zavara, amely egy nehezített „karriert” vetít előre az oktatási rendszerben. Vajon kell-e aggódniuk azoknak a szülőknek, akik gyermekükön a hiperaktivitással, túlzott impulzivitással és koncentrációzavarral leírható ADHD-érintettség jeleit észlelik? Beadhatják-e nyugodt szívvel a sarki általánosba, vagy ezzel kudarcoknak teszik ki őt és magukat – ezt kérdeztük Dr. Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológustól*. És mit tehetnek azok, akik már megjárták a hadak útját, és kudarcot kudarcra halmoztak?

 • ADHD teszt felnőtteknek, kamaszoknak

  2019.09.15. | Mihalicz Csilla

  Az ADHD olyan, mint a jéghegy, írja a fejlődéslélektannal foglalkozó gyermekgyógyász Mark Bertin. A víz felett az emberek koncentrációzavart, impulzivitást, hiperaktivitást, érzelemkezelési zavarokat tapasztalnak. A felszín alatt azonban ott van még egy sor probléma, amit a sérült végrehajtó funkciók okoznak. Az ADHD-t – már csak összetettsége miatt is - rendkívül nehéz azonosítani. Az ADHD teszt, amit most kicsit körüljárunk, elsősorban felnőttek számára készült, és készítőjével, Dr. Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológussal, az MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének tudományos főmunkatársával beszélgetünk róla.

 • „Mindig is vágytam rá, hogy valamiben el tudjak teljesen veszni”

  2019.09.08. | Mihalicz Csilla

  Ismeretségi körében - a közösségi oldalakon - nagy felhördülést váltottak ki azok a fotók, amelyeken Harle Vivi több emelet magasságban korlátokon, házfalakon áll kézen. Különösen megdöbbentő teljesítmény ez, ha hozzátesszük, hogy ezeket a mutatványokat egy diákkorában még „figyelemzavarosként” leírt, és nem különösebben sportos lánytól láthatjuk. Aztán ez a két paraméter igencsak megváltozott. Vajon mi szolgáltatta a motivációt egy ilyen változáshoz – erre voltunk kíváncsiak, amikor megkerestük a 27 éves lányt, aki amellett, hogy mozgásfejlesztéssel foglalkozik, lélegzetelállító gyakorlatokat mutat be légi karikáján.

 • „Péter vagyok, alkoholista, 26 éve nem iszom”

  2019.09.05. | Mihalicz Csilla

  Gimnáziumi osztálytársak voltunk Péterrel. Szép, lányos arcú, magányos fiú volt. Mindig hosszú kabátban, lovagló csizmában járt, a tekintete révetegen kóborolt valahol másutt. Nem nagyon láttuk józanul. Miután leérettségiztünk, elterjedt a halálhíre. Talán meg is halt kicsit. „Péter vagyok, alkoholista, 26 éve nem iszom” – így szólal meg hétről hétre abban az Anonim Alkoholisták-csoportban, amelyet másodmagával alapított.

 • Ki volt a „rocklegendák” legcsábítóbb és legveszélyesebb szeretője?

  2019.08.26. | Mihalicz Csilla

  A drogfogyasztás a „nem komolyzenész” világban gyakori vendég. Az éjszakázás, színpadi „csúcsrajáratás” -, valamint a turnék megterhelő „úton levésének” elviseléséhez megfelelő segédeszköznek látszik – amíg kordában tartható. Azok, akiknek szerencséjük volt és megöregedtek, ma már nem szívesen beszélnek róla, milyen mennyiségben tolták válogatás nélkül a szereket, és hogy ez milyen életminőséggel járt együtt. De vannak néhányan, akik megírták súlyos függőségből való tisztulásuk történetét, hogy aki ért belőle, értsen.

 • Mikor lesz alkoholista a nagyivóból?

  2019.08.22. | Mihalicz Csilla

  A nyár a fiatalok életformájában a nagyivások szezonjának számít. Ilyenkor azok is bele-belecsúsznak rohamivásos sztorikba, akik az év nagy részében már visszafogottabbak e téren. Vannak megtartó erők – ilyen önmagában a személyiség egészséges fejlődése is. Egy idő után már kínos, ha valakinek az életében nem tud lezárulni ez a korszak. Vannak figyelmeztető jelek, amelyek láttán érdemes jobban odafigyelni az alkoholos kalandok sokasodására.

 • A legkisebb királyfi, a libapásztorlány és a szerek – igaz mesék felépülőkről 2. rész

  2019.08.06. | Mihalicz Csilla

  Mit segíthetnek a mesék a felépülésben - erről kezdtünk el beszélgetni a Nyírő Gyula Kórház addiktológiai részlegén egy kezdő meg egy haladó felépülővel. Ők ketten Mészáros Piroska meseterápiás csoportjában találkoztak. Anna 45 éves, egyedül neveli a kamaszkorú lányát, február óta nem iszik, és éppen átkerült a Minnesota részlegre. András 30 éves, sportolóból lett csavargó és hivatásos szerhasználó – amikor találkoztunk, a második napját töltötte az addiktológián, ahová egy vidéki kórházból érkezett. A közös pont az első percben még csak a mesék szeretete volt.

 • A legkisebb királyfi, a libapásztorlány és a szerek – igaz mesék felépülőkről 1. rész

  2019.08.05. | Mihalicz Csilla

  Mit segíthetnek a mesék a felépülésben - erről kezdtünk el beszélgetni a Nyírő Gyula Kórház addiktológiai részlegén egy kezdő meg egy haladó felépülővel. Ők ketten Mészáros Piroska meseterápiás csoportjában találkoztak. Anna 45 éves, egyedül neveli a kamaszkorú lányát, február óta nem iszik, és éppen átkerült a Minnesota részlegre. András 30 éves, sportolóból lett csavargó és hivatásos szerhasználó – amikor találkoztunk, a második napját töltötte az addiktológián, ahová egy vidéki kórházból érkezett. A közös pont az első percben még csak a mesék szeretete volt.

 • “A törekvés valamiféle transz-állapotra, a tudat megváltoztatására, olyan ősi szükséglet, mint az evés” 

  2019.07.30. | Mihalicz Csilla

  A héten a - sokak szerint - legzöldebb, legspirituálisabb, és legboldogabb zenei fesztiválon buliznak tízezrek, zömmel külföldiek. A média nemcsak az Ozorát, de az egész elektronikus tánczenei kultúrát “drogosok kibírhatatlan gépzenéje”-ként vezette be a köztudatba, leértékelve ezzel egy egész nemzedéket a zenéjével együtt. Ez a megbélyegzés nem magyar specialitás, de talán itt tartja magát a legmakacsabbul. Vajon miért? Erről beszélgettünk Czabán Györggyel (filmrendező, szerkesztő) és Dávid Ferenccel (biopolitikai szakértő) - mindketten a sokféle elektronikus zenét játszó Tilos Rádió műsorvezetői -, azzal a szándékkal, hogy megpróbáljunk előítélet- és politikamentesen közelíteni a zene és a szerhasználat összefüggéseihez.