Korábbi cikkek

Mihalicz Csilla

 • Egyértelmű volt, hogy nem szeretnék „kéthétvégi” apuka lenni

  2020.06.30. | Mihalicz Csilla

  Boldizsár hat és fél éves, iskola-előkészítőbe jár. Szülei nemrég elváltak, és sikerült együttműködő, jó viszonyt megtartaniuk, kialakítva egy olyan láthatást, hogy apával és anyával is kiegyensúlyozott, jó kapcsolatban maradhasson. Ezt az „egy hét itt - egy hét ott” rendszert épp kezdte mindenki megszokni, amikor jött a karantén. Boldizsár apukáját arról kérdeztük, hogyan módosította az életet a kényszerű bezártság – könnyebb vagy nehezebb lett minden?

 • Tanítsuk meg a gyerekeket, miként figyeljenek a testük jelzéseire!

  2020.06.24. | Mihalicz Csilla

  Kiemelten fontos, hogy a serdülők tisztában legyenek azzal, mikor érdemes betegségre gyanakodni és orvoshoz fordulni. A Semmelweis Egyetem gyermekorvosai közvetítésével online "találkozó" formájában tájékozódhatnak erről, június 25-én, a Semmelweis Egészség Napok keretében. A digitális információs csatornákon ezt a korosztályt talán még hatékonyabban el érni, és ellátni a szükséges tudnivalókkal, mint személyesen.

 • Hogyan találunk majd vissza a normális életbe?

  2020.05.28. | Mihalicz Csilla

  Kutatócsoportok vizsgálják több körben a koronavírus-járvány lelki következményeit. A projekt háttérintézménye a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézete. Pszichológus kutatók utánkövetéssel figyelik a lelki tényezők alakulását, ezen kívül Sulinyitogató címmel kutatást és komplex támogató projektet kezdeményeztek pedagógusok, Világnyitogató címmel pedig családok bevonásával. A Suli- és Világnyitogató programról a kutatócsoport egyik felelősét, a Károli Egyetem Fejlődés és Neveléslélektani Tanszékének vezetőjét, Dr. F. Földi Ritát kérdeztük.

 • Ahogy lesz, úgy (jó) lesz - így éltük meg a járványhelyzetet

  2020.05.19. | Mihalicz Csilla

  Nagyjából túl vagyunk a járványhelyzeten, ideje számot vetni. Legalábbis azon a téren, hogy a fogyasztási szokásainkban, életformánkban milyen változásokat hozott az elmúlt két hónap. Miből fogyasztottunk többet, miből kevesebbet – legalábbis mit gondolunk erről –, és milyen várakozásaink vannak a jövőt illetően. Igaz-e, hogy könyvből, vetőmagból és alkoholból fogyott a legtöbb? Vagy inkább vécépapírból, lisztből és mobiltelefonból? Többek között erről beszélgettünk Kurucz Imrével, az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. ügyvezetőjével.

 • Bálint Gazda: „Még sosem volt így alkalmam figyelni a részletekre, mint most”

  2020.05.05. | Mihalicz Csilla

  Idén tavasszal különösen felértékelődött a természet, amiatt, hogy ablak és kerítés mögül kell néznünk. A sok rossz mellett sok jó dolgot is látni, például azt, hogy rendezettebbek lettek a kertek. Olyanok is kedvet kaptak a kertműveléshez, akik eddig felé se néztek, legfeljebb a füvet nyírták le olykor. Talán hoz annyi örömöt az újsütetű gazdáknak is a kiskert, hogy nem veri föl nyár végére a gaz, ha már oldódik a bezártság. Segítségképpen a 101 éves Bálint Györgyöt kérdeztük, hogyan műveljük kertecskéinket, illetve akinek csak ablaka van, az ablakládáit, hogy örömünk teljen benne.

 • Van jó is a távtanulásban – például az, hogy lehet fejjel lefelé lógva matekozni

  2020.04.29. | Mihalicz Csilla

  Sokan unatkoznak, mások szinte kényszeresen próbálnak plusz értelmet vinni a mindennapokba. Kiemelten nehéz azoknak a családoknak, akik ezeket a hónapokat társasházi lakásba zárva, hiperaktív gyerekekkel próbálják ép idegekkel átvészelni. Mit tud ajánlani nekik - a türelem és a szeretet mellé - Gyarmathy Éva pszichológus, az MTA Kognitív Idegtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

 • Hogyan lehet a szülő eredményesebb az otthon tanulásban, mint egy átlagos iskola?

  2020.04.22. | Mihalicz Csilla

  Már hetek teltek el, és még hetek vannak hátra abból az időből, amiről úgy beszélünk: „majd ha ez elmúlik”. Miközben ennyi időt nem lehet pótcselekvésekkel kitölteni, pláne, hogy feladataink vannak: a felnőttek dolgoznak, a gyerekeket „távoktatják”. Mi van akkor, ha ezt az egészet nem valami rossz álomnak tekintjük, amiből bár fölébrednénk már? A zárójelbe tett életben rejlő lehetőségekről beszélgettünk Gyarmathy Éva pszichológussal, az MTA Kognitív Idegtudományi Intézetének tudományos főmunkatársával.

 • Miért kell olykor jobban a digiszex, mint a valóságos?

  2020.04.20. | Mihalicz Csilla

  Tisztul a fejünk fölött az égbolt, a bevásárlóközpontban ma zárás előtt 70 forint volt egy kiló kenyér. Ha ez így megy tovább, újra kell tanulnunk az utcán járást. Talán az évszázad regényei, filmforgatókönyvei készülnek ezekben a már le sem merjük írni milyen időkben. Talán kilenc hónap múlva bébi-boom lesz. Az viszont biztos, hogy a cyberszex sosem látott virágkorát éli. Nem meglepő, de azért megkértük a Pszichológus Pasit, Tóth Dánielt, magyarázza el, miért nyúlunk rögtön magunkhoz, ha kicsit alább hagynak az egyéb ingerek.

 • A matató-reflex, az ősi szimbólumok és a történetmesélés mágiája

  2020.04.19. | Mihalicz Csilla

  Régóta mondják pszichológusok, oktatáskutatók, hogy a játszva tanulás a legeredményesebb a gyerekek számára. Számos módszer épít arra, hogy ezt nem nőjük ki: ugyanez igaz felnőtt korban is. Többek között a Lego Serious Play módszert is az a tapasztalás inspirálta, hogy kis kockákat rakosgatni nemcsak gyerekek szeretnek. Hlavay Richárd facilitátorral arról beszélgettünk, hogy mi mindent lehet egy munkahelyi közösségben Lego-kockákból felépíteni.

 • „Ezt, ami most van, nem lehet hónapokig, hős üzemmódban, nagy lángon tolni”

  2020.04.15. | Mihalicz Csilla

  Régóta mondják pszichológusok, oktatáskutatók, hogy a játszva tanulás a legeredményesebb a gyerekek számára. Számos módszer épít arra, hogy ezt nem nőjük ki: ugyanez igaz felnőtt korban is. Többek között a Lego Serious Play módszert is az a tapasztalás inspirálta, hogy kis kockákat rakosgatni nemcsak gyerekek szeretnek. Hlavay Richárd facilitátorral arról beszélgettünk, hogy mi mindent lehet egy munkahelyi közösségben Lego-kockákból felépíteni.