Korábbi cikkek

Pethő Orsolya

 • KARANT -ÉN - azaz hogyan tanítsuk meg gyerekeinket betartatni saját határaikat

  2020.05.18. | Pethő Orsolya

  Több hete össze vagyunk zárva. Ki kisebb, ki nagyobb helyen, de egyre inkább felmerülnek konfliktusok, ami a fizikai vagy lelki teret illeti. ÉN. Mindenképpen nagybetűvel. Azt tapasztalom, hogy egyre fontosabb szó, fogalom. Természetesen nem vitatom, hogy a közösségnek, a MI-nek is lényeges szerepe van, de úgy vélem, az már csak a második lépés.

 • Meg tudjuk hallgatni egymást, úgy igazán?

  2020.04.25. | Pethő Orsolya

  Mostanában majdnem minden nap sírok és bevallom, nagyon jól esik. Rengeteg, mély, intenzív érzelem bukkan fel, mint bármelyikünkben, aki hagyja, illetve jut rá ideje. Félek a megszokott dolgok elvesztésétől, a bizonytalanságtól, dühös vagyok a szabadságom megnyirbálása és néhány elveszettnek látszó ábránd miatt. Átjár az öröm, amikor látom, hogy idén két cinke pár is beköltözött hozzánk és miután itthon voltunk végig, nem repülnek el rémülten amikor kicsörtetek az erkélyre teregetni. Meghatódom, a barátaim szeretetén, amikor aggódnak értem, törődnek velem. És még számtalan érzelmi fent és lent jellemi a mindennapjaimat. Nehéz időket élünk, nehéz időket élek. Ilyenkor sokkal jobban esik, ha van valaki, aki úgy igazán meghallgat, aki kísérni tudja a sírást.

 • Gyereknevelés a négy fal közé zárva

  2020.03.24. | Pethő Orsolya

  Klienseim össze-vissza tologatják az időpontokat, amelyeket megbeszéltünk. A gyerekek anya fején ugrálnak, mindig van valami nyűgjük. A férj reggel óta online megbeszélésen van, ezért nem tudja lekötni őket, bár erre számítottak.

 • Hogyan beszélgess a gyerekkel a koronavírus járványról?

  2020.03.06. | Pethő Orsolya

  Anya, én elkapom a koronavírust? — Anna ezzel a kérdéssel állított haza egyik nap. Az egyszerű NEM, nem biztos, hogy megnyugtatja őt. A gyerekeket nem izoláltan neveljük, ezért nem tudjuk teljes mértékben kontrollálni azt sem, milyen információhoz, tapasztalathoz jutnak a nap folyamán. Előfordulhat, hogy az óvodában, iskolában, vagy akár a nagyszülőknél olyasvalamit hallanak, ami szorongást kelt bennük. Minden ovis csoportban van valaki, akinél otthon a háttérben folyamatosan megy a tévé, vagy az idősebb testvérei miatt már nincsenek tekintettel a korára, válogatás nélkül mindent hall. Nem értik, miért vesszük kilószám a lisztet, és bekövetkezhet az is, hogy pár hétig se oviba se suliba nem kell menni. És amit a legnehezebb elkerülni, az láthatatlan. A gyerekek szuperérzékeny csápokkal detektálják folyamatosan a körülöttük lévő felnőttek érzelmi állapotát, s arra hangolódnak rá. A jelenlegi helyzetben sok feszültséget, aggodalmat tapasztalhatnak, ami óhatatlanul is hatással van rájuk. Mit érdemes tudniuk a gyerekeknek a kialakult járványról, és hogyan tudunk nekik segíteni?

 • Iskolaválasztás – melyiket szeressem?

  2020.02.19. | Pethő Orsolya

  Amikor mi, szülők gyerekek voltunk, nem kellett sokat vacakolni az iskolaválasztással. Amelyik a körzetes, amelyik a legközelebbi, az lesz a jó. De más élethelyzetekben sem voltak alternatíváink. Háromféle iskolaköpeny, háromféle autó jelentette a választékot. A fiam szörnyülködik a Réka elemes bútoron - valaki emlékszik még? - de legalább bárkihez mentünk vendégségbe, ismerős volt minden.

 • Nem akarok oviba menni!

  2020.02.10. | Pethő Orsolya

  A hároméves Norbi minden reggelt óriási cirkusszal indít, húzza az időt a reggelinél, csigalassússággal öltözködik. Néha sír, de van, hogy hisztizik, mert nem akar elindulni az oviba. Zsófi már este szorongva kérdezgeti a szüleit, lesz e másnap óvoda. Keservesen sír a búcsúzkodásnál, az óvónő alig tudja kifejteni édesanyja kezéből. Óriási dilemma a szülők számára, mit tegyenek ilyenkor. Várjanak, mert nem sokára megszokja az ovit? Azonnal vegyék ki, mert kínozzák vele a gyereket? Íme néhány szempont, ami segíthet a megoldásban.

 • A gyerekek tudják, hogy mit akarnak tudni

  2020.01.22. | Pethő Orsolya

  Lehet, hogy szülőként kínos nem emlékezni a kovalens kötésre, de az agyunk kiszelektál mindent, amire nincs szüksége. No de lehet ezzel hitelesen tanulásra motiválni egy gyereket?

 • Apa, én most csak anyát akarom!

  2020.01.20. | Pethő Orsolya

  Vagy apát. Lényegében mindegy, a jelenség ugyanarról szól: a gyerek az egyik szülőt preferálja, bizonyos tevékenységekhez vagy egyszerűen mindenhez. Anya fektessen! Apa etessen! Anya vágja fel a husimat! Apa törölje ki a fenekemet! A kicsi agyvelőt rázó hangon ordít, ha nem a megfelelő szülő van jelen. Szélsőséges esetben a végtelenségig hajlandó koplalni, vagy visszatartani a székletét. Gyakran fordulnak hozzám párok ezzel a problémával...

 • Konfliktust hozott a Jézuska

  2019.12.21. | Pethő Orsolya

  Közeleg a szeretet ünnepe, amikor egybegyűlünk és ajándékokkal fejezzük ki, mennyire fontosak vagyunk egymásnak, ám ezzel együtt itt a nagy családi veszekedések és konfliktusok ideje is.

 • "Az ember abban különbözik az állatoktól, hogy képes beszélni arról, ami benne zajlik. Ám ez tanulási folyamat eredménye."

  2019.12.16. | Pethő Orsolya

  A fiam az összes ruháját egyszerre nőtte ki, így sok minden más mellett új télikabátot is be kellett szereznünk idén. Úgy alakult, hogy az apjával tudtak elmenni, én dolgoztam. Küldtek egy fotót a szerzeményről, sokat nem láttam rajta, csak azt, a fiam büszkén, boldog mosollyal feszít a kabátban. Hazaérve, az előszobában meghűlt bennem a vér. Egy csodaszép, ám vékony szövetkabátot találtam ott, amit jóindulattal sem lehet télinek nevezni.