Korábbi cikkek

Pethő Orsolya

 • Érdemes-e a gyerek előtt veszekednünk?

  2019.08.16. | Pethő Orsolya

  Petra és Attila tegnap csúnyán összevesztek a vacsoránál a gyerekek előtt. S bár tányérdobálás nem volt, elég ronda dolgokat vágtak egymás fejéhez. Akkor tértek magukhoz, amikor Marci a négyéves mérgesen rájuk kiabált: “Csönd legyen már!”. Lili, a kisebbik elég nehezen aludt el aznap, többször kijött a szobájából, vizet kért, aztán azt mondta éhes. Pedig ez nem szokása, nagyon jó alvó.

 • Kamaszhiszti

  2019.06.20. | Pethő Orsolya

  Sokan kérdezik tőlem, mikor írok már könyvet a tinédzserekről, én pedig rendre azt válaszolom, hogy majd akkor, ha a fiam hajlandó megihletni engem ebben a témában. De hiába könyörögtem neki, magyaráztam el, hogyan legyen undok, pökhendi, szemtelen, nem volt hajlandó. Eddig…

 • Ujjszopás, az önmegnyugtatás hiánya

  2019.06.19. | Pethő Orsolya

  Az ujjszopás a természet remek önnyugtató találmánya, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy sok babát már az ultrahangos felvételeken is ujjával a szájában örökítenek meg. A kicsik jó része szopni kezdi az ujját, amikor fáradt, fél, vagy unatkozik. Ha nem teszi magától, kap cumit, ami lényegét tekintve ugyanazt a funkciót tölti be: megnyugtat. Ugyanis a gyerekeknek ez nem megy egyedül és még jó ideig szükségük van külső segítségre ahhoz, hogy újra kiegyensúlyozottnak érezzék magukat.

 • Az nem elég, ha szereted a gyerekedet

  2019.06.07. | Pethő Orsolya

  Meggyőződésem, hogy minden szülő szereti a gyerekét, ám ez mégis kevésnek bizonyul sok esetben. A gyereknevelésben nem az a fontos, hogy mit érez a szülő, hanem az, hogy mit érzékel ebből a gyerek.

 • Költöztök? Keressétek meg a legkirályabb fagyizót, miközben megtervezheti a gyerek a szobája színét

  2019.04.26. | Pethő Orsolya

  Bevallom, számomra az egyik legstresszesebb dolog a költözés. Amikor tegnap családilag rendet raktunk a tároló helységben, elborzadva néztem a kupacokba hányt rengeteg kabátot és cipőt, s azért fohászkodtam, hogy ezeket már soha többé ne kelljen bedobozolnom. Szerencsére a fiam elég jól viselte az eddigi költözéseinket, amikor már nagyobb volt, sikerült épp annyira ki és bevonni őt, hogy számára könnyű legyen a változás. A helyzetünk is egyszerű volt, az épp aktuális lakáson túl egyéb újdonsághoz nem kellett alkalmazkodnia. Ám sok költözés egyben ovi, vagy iskola váltást is jelent, s a régi barátoktól nehéz elválni, vagy akár a beszélt nyelv is más lehet, ha külföldre költöztök. A gyerekek és persze a felnőttek is különböző tempóval képesek alkalmazkodni a változásokhoz, egyéntől függ, kit mennyire visel meg a folyamat. Ráadásul a kicsik érzelmei marionette bábuként függnek a miénktől.

 • Semmi humorom a játékhoz

  2019.04.12. | Pethő Orsolya

  Mindenhonnan azt halljuk, olvassuk, hogy legyünk játékos szülők, mert az jót tesz a gyereknek, a legjobb kapcsolatépítő szülő és gyerek között, egyben gyógyító és nem utolsó sorban kitűnő problémamegoldó eszköz. De mi van akkor, ha szerinted semmi, de semmi érzéked az egészhez? Ha meggyőződésed, hogy hiányoznak belőled azok a gének, amelyek a játékosságért felelősek? Nem vagy egyedül ezzel. Rengeteg szülő érzi azt, hogy inkább visszamegy a munkahelyére még tizenöt jelentést megírni, csak ne kelljen leülnie a szőnyegre autót tologatni, babákat fura ruhába ölöztetni, vagy még egyszer ijesztő sárkányként kiabálni. Játszani néha kifejezetten nehéz.

 • Miért olyan nehéz NEM kiabálni? - az anyai kiabálás lélektana

  2019.03.21. | Pethő Orsolya

  Valószínűleg minden anya kiabált már a gyerekével és nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy biztosan állíthassuk, még fog is. Pedig nem így képzelted. Amikor századszor kell szólni, hogy most már tényleg rakja el a játékait, amikor egyszerre üvöltenek ketten a füledbe, vagy kiver a hideg veríték, és szinte lassítva látod amint a nagyobbik egy éles fakockával készül megütni a kisebbik fejét - nem csoda, ha felemeled a hangod.

 • Hogyan tudsz jobban kapcsolódni a gyerekeddel?

  2019.03.13. | Pethő Orsolya

  Az egyik legkiszolgáltatottabb helyzet szülőként, amikor a gyermeked elutasít, kiabál veled, ellök magától, fejedhez vágja, hogy nem szeretlek. Hogyan tudj jobban kapcsolódni a gyermekedhez?

 • A szülői kódfejtés alapjai, avagy így olvass a gyerek félresiklott viselkedéséből 2. rész

  2019.02.19. | Pethő Orsolya

  Az előző cikk folytatásaként, íme, azok a szülői eszközeink, amelyek segítenek gyerekeinkhez olyan közel kerülni, hogy ők hajlandók legyenek legféltettebb érzéseiket is megmutatni, felszínre hozni. És miután az érzelmek esetében – azok felszabadulása önmagában gyógyírt is jelent, így – rögtön megoldást is kapunk az egyes helyzetekre.

 • A szülői kódfejtés alapjai, avagy így olvass a gyerek félresiklott viselkedéséből

  2019.02.08. | Pethő Orsolya

  A kis Norbi és szülei egy felejthetetlen napot töltöttek együtt. Minden benne volt, amire csak egy gyerek vágyhat. Egész nap körülötte forgott a világ, csak rá figyeltek. Anya még a mobilját is lehalkította, pedig ez igazán nagy szó! A kisfiú rajong a majmokért, ezért elmentek az állatkertbe. A kedvenc pizzériájában ebédeltek. Aztán apával fociztak a parkban. Süti a sarki cukrászdában, plusz egy gombóc fagyi. Tényleg mesébe illő. Ám amikor sétáltak hazafelé, Norbi még egy nyalókát is szeretett volna a kisboltból, de ezt már érthető okokból nem vették meg neki. És azt a cirkuszt, amit az alig egyméteres kisfiú rendezett emiatt, a szülei nem tették zsebre. Magából kikelve a földön ordítva fetrengett, ütötte rúgta őket. Egy nyalóka miatt. Tényleg egy nyalóka miatt?