Korábbi cikkek

Pethő Orsolya

 • "Az ember abban különbözik az állatoktól, hogy képes beszélni arról, ami benne zajlik. Ám ez tanulási folyamat eredménye."

  2019.12.16. | Pethő Orsolya

  A fiam az összes ruháját egyszerre nőtte ki, így sok minden más mellett új télikabátot is be kellett szereznünk idén. Úgy alakult, hogy az apjával tudtak elmenni, én dolgoztam. Küldtek egy fotót a szerzeményről, sokat nem láttam rajta, csak azt, a fiam büszkén, boldog mosollyal feszít a kabátban. Hazaérve, az előszobában meghűlt bennem a vér. Egy csodaszép, ám vékony szövetkabátot találtam ott, amit jóindulattal sem lehet télinek nevezni.

 • Mit csinálnának a gyerekek egy „játékok nélküli” világban?

  2019.12.02. | Pethő Orsolya

  Vigyázz! Kész! Rajt! Indul az ajándékdömping…

 • Válótársak a valóságban

  2019.12.02. | Pethő Orsolya

  Nemrég egy kávézóba ültem be dolgozni. Elég gyakran előfordul velem, mert sokkal hatékonyabban tudok írni, mint otthon, nem pattanok fel állandóan a gép mellől betenni egy mosást, ezt vagy azt kitakarítani, elpakolni. No de ez más lapra tartozik. A kávézóban írás hátránya, hogy nem tudom kiszámítani, kik ülnek majd mellettem, akiknek óhatatlanul is hallgatnom kell a beszélgetését. (Most is éppen egy heves “melyik a jobb autómárka” vita mellől menekültem el, amint megüresedett egy hely kicsit arrébb.) Ezen ominózus alkalommal azonban kifejezetten jól jött, amit akaratomon kívül hallottam. Három, válófélben lévő férfi osztotta meg egymással tapasztalatait: ügyvédekről, hisztis anyákról, vagyonmegosztásról. Büszkék voltak magukra, milyen ügyesen tudnak kiszúrni a leendő volt feleségükkel, minimalizálni a pénzt, amit majd kap. Természetesen mindent csakis a gyerekek érdekében tesznek. Végre nyugi lesz, végre boldogan élhetnek, amíg meg nem halnak.

 • Az énidőhöz nem mindig csak idő kell

  2019.10.27. | Pethő Orsolya

  Minden anya tudja, hogyha ő jól van, az egész család jól van. Senki sem lett attól jobb anya, hogy feláldozta magát a családjáért. A mártírság nem kifizetődő. A gyerekek nem lesznek hálásak, sőt, miután óriási lelki terhet jelent számukra az áldozat, inkább visszájára fordul mindez, a férfi pedig keresi, de nem találja azt a sugárzó, energiabombát, akibe annak idején beleszeretett. A családban nincs sorrend, senkinek az igényei nem előbbre valók a többiekénél. Mindenki ugyanannyira fontos, mindenki számít. Anya és apa nélkül nincs gyerek, jól működő házasság nélkül nincs család.

 • Nem vagyok a barátod!

  2019.10.21. | Pethő Orsolya

  Anyai szívem romokban, legszívesebben rohannék és kimenteném a fiamat a csúnya-rossz gyerekek karmai közül, de nyilván nem teszem. Új suli, új fiúk, akik persze, mint mindig ilyenkor helyezkednek, próbálják kialakítani a csípési sorrendet. Versengés a menőségért, a szociális hierarchiában betölthető lehető legjobb helyért. Hangos a csatazaj. Az én fiam meg ebből szeret kimaradni, de persze szereti, ha szeretik. Természetesen azonnal az eszembe jutott minden gyerekkori sérelmem, amikor épp utáltak az osztálytársaim, amikor épp magányos voltam. Na, ezt nem akarom a gyerekemnek. De az anyatigrist féken tartom, nem csapok szét az amúgy bizonyára jó fej kamaszok közt, hogy megvédjem az én kicsikémet, hallgatok az eszemre, ami azt súgja - meg fogja oldani, ahogy eddig is mindig. Gyógyírként leírom hát, hogyan tudjuk szülőként segíteni gyerekeink társas boldogulását.

 • Kerüld el a reggeli rohanást

  2019.09.12. | Pethő Orsolya

  A cikk apropóját az adta, hogy nálunk már második napja megkezdődött a suli és sok energiát kell abba ölnünk, hogy a nyár viszonylagos időtlensége után ne boruljunk ki. A város másik végébe kell eljutnunk, és ez még mindig csak a gyakorlás ahhoz képest, hogy a jövő héttől ugyanezt egy órával korábban és tízszer ekkora forgalomban kell majd produkálnunk.

 • Már a büntetés sem a régi, de mi marad helyette

  2019.08.25. | Pethő Orsolya

  Ha érezted már úgy, hogy nincs eszközöd a gyerekkel szemben, ha érezted már, milyen tehetetlen vagy, amikor egyszerűen nem veszi fel a kabátját, nem megy fogat mosni, nem kapcsolja ki a tévét - akkor érdemes tovább olvasnod.

 • Érdemes-e a gyerek előtt veszekednünk?

  2019.08.16. | Pethő Orsolya

  Petra és Attila tegnap csúnyán összevesztek a vacsoránál a gyerekek előtt. S bár tányérdobálás nem volt, elég ronda dolgokat vágtak egymás fejéhez. Akkor tértek magukhoz, amikor Marci a négyéves mérgesen rájuk kiabált: “Csönd legyen már!”. Lili, a kisebbik elég nehezen aludt el aznap, többször kijött a szobájából, vizet kért, aztán azt mondta éhes. Pedig ez nem szokása, nagyon jó alvó.

 • Kamaszhiszti

  2019.06.20. | Pethő Orsolya

  Sokan kérdezik tőlem, mikor írok már könyvet a tinédzserekről, én pedig rendre azt válaszolom, hogy majd akkor, ha a fiam hajlandó megihletni engem ebben a témában. De hiába könyörögtem neki, magyaráztam el, hogyan legyen undok, pökhendi, szemtelen, nem volt hajlandó. Eddig…

 • Ujjszopás, az önmegnyugtatás hiánya

  2019.06.19. | Pethő Orsolya

  Az ujjszopás a természet remek önnyugtató találmánya, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy sok babát már az ultrahangos felvételeken is ujjával a szájában örökítenek meg. A kicsik jó része szopni kezdi az ujját, amikor fáradt, fél, vagy unatkozik. Ha nem teszi magától, kap cumit, ami lényegét tekintve ugyanazt a funkciót tölti be: megnyugtat. Ugyanis a gyerekeknek ez nem megy egyedül és még jó ideig szükségük van külső segítségre ahhoz, hogy újra kiegyensúlyozottnak érezzék magukat.