Korábbi cikkek

Pethő Orsolya

 • Az nem elég, ha szereted a gyerekedet

  2019.06.07. | Pethő Orsolya

  Meggyőződésem, hogy minden szülő szereti a gyerekét, ám ez mégis kevésnek bizonyul sok esetben. A gyereknevelésben nem az a fontos, hogy mit érez a szülő, hanem az, hogy mit érzékel ebből a gyerek.

 • Költöztök? Keressétek meg a legkirályabb fagyizót, miközben megtervezheti a gyerek a szobája színét

  2019.04.26. | Pethő Orsolya

  Bevallom, számomra az egyik legstresszesebb dolog a költözés. Amikor tegnap családilag rendet raktunk a tároló helységben, elborzadva néztem a kupacokba hányt rengeteg kabátot és cipőt, s azért fohászkodtam, hogy ezeket már soha többé ne kelljen bedobozolnom. Szerencsére a fiam elég jól viselte az eddigi költözéseinket, amikor már nagyobb volt, sikerült épp annyira ki és bevonni őt, hogy számára könnyű legyen a változás. A helyzetünk is egyszerű volt, az épp aktuális lakáson túl egyéb újdonsághoz nem kellett alkalmazkodnia. Ám sok költözés egyben ovi, vagy iskola váltást is jelent, s a régi barátoktól nehéz elválni, vagy akár a beszélt nyelv is más lehet, ha külföldre költöztök. A gyerekek és persze a felnőttek is különböző tempóval képesek alkalmazkodni a változásokhoz, egyéntől függ, kit mennyire visel meg a folyamat. Ráadásul a kicsik érzelmei marionette bábuként függnek a miénktől.

 • Semmi humorom a játékhoz

  2019.04.12. | Pethő Orsolya

  Mindenhonnan azt halljuk, olvassuk, hogy legyünk játékos szülők, mert az jót tesz a gyereknek, a legjobb kapcsolatépítő szülő és gyerek között, egyben gyógyító és nem utolsó sorban kitűnő problémamegoldó eszköz. De mi van akkor, ha szerinted semmi, de semmi érzéked az egészhez? Ha meggyőződésed, hogy hiányoznak belőled azok a gének, amelyek a játékosságért felelősek? Nem vagy egyedül ezzel. Rengeteg szülő érzi azt, hogy inkább visszamegy a munkahelyére még tizenöt jelentést megírni, csak ne kelljen leülnie a szőnyegre autót tologatni, babákat fura ruhába ölöztetni, vagy még egyszer ijesztő sárkányként kiabálni. Játszani néha kifejezetten nehéz.

 • Miért olyan nehéz NEM kiabálni? - az anyai kiabálás lélektana

  2019.03.21. | Pethő Orsolya

  Valószínűleg minden anya kiabált már a gyerekével és nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy biztosan állíthassuk, még fog is. Pedig nem így képzelted. Amikor századszor kell szólni, hogy most már tényleg rakja el a játékait, amikor egyszerre üvöltenek ketten a füledbe, vagy kiver a hideg veríték, és szinte lassítva látod amint a nagyobbik egy éles fakockával készül megütni a kisebbik fejét - nem csoda, ha felemeled a hangod.

 • Hogyan tudsz jobban kapcsolódni a gyerekeddel?

  2019.03.13. | Pethő Orsolya

  Az egyik legkiszolgáltatottabb helyzet szülőként, amikor a gyermeked elutasít, kiabál veled, ellök magától, fejedhez vágja, hogy nem szeretlek. Hogyan tudj jobban kapcsolódni a gyermekedhez?

 • A szülői kódfejtés alapjai, avagy így olvass a gyerek félresiklott viselkedéséből 2. rész

  2019.02.19. | Pethő Orsolya

  Az előző cikk folytatásaként, íme, azok a szülői eszközeink, amelyek segítenek gyerekeinkhez olyan közel kerülni, hogy ők hajlandók legyenek legféltettebb érzéseiket is megmutatni, felszínre hozni. És miután az érzelmek esetében – azok felszabadulása önmagában gyógyírt is jelent, így – rögtön megoldást is kapunk az egyes helyzetekre.

 • A szülői kódfejtés alapjai, avagy így olvass a gyerek félresiklott viselkedéséből

  2019.02.08. | Pethő Orsolya

  A kis Norbi és szülei egy felejthetetlen napot töltöttek együtt. Minden benne volt, amire csak egy gyerek vágyhat. Egész nap körülötte forgott a világ, csak rá figyeltek. Anya még a mobilját is lehalkította, pedig ez igazán nagy szó! A kisfiú rajong a majmokért, ezért elmentek az állatkertbe. A kedvenc pizzériájában ebédeltek. Aztán apával fociztak a parkban. Süti a sarki cukrászdában, plusz egy gombóc fagyi. Tényleg mesébe illő. Ám amikor sétáltak hazafelé, Norbi még egy nyalókát is szeretett volna a kisboltból, de ezt már érthető okokból nem vették meg neki. És azt a cirkuszt, amit az alig egyméteres kisfiú rendezett emiatt, a szülei nem tették zsebre. Magából kikelve a földön ordítva fetrengett, ütötte rúgta őket. Egy nyalóka miatt. Tényleg egy nyalóka miatt?

 • Szeretnéd, hogy segítsen a gyereked a házimunkában?

  2019.01.31. | Pethő Orsolya

  Ki tehet arról, ha a gyerekek nem veszik ki a részüket a házimunkából? Kedves szülők, tegyük a szívünkre a kezünket, és valljuk be őszintén, hogy csakis mi.

 • Megfulladok a gyerekemtől! Matricagyerek, frusztrált szülő

  2018.12.29. | Pethő Orsolya

  Dani altatása minden este órákig tart. Ott kell ülni mellette, fogni a kezét, ám azonnal felriad, amint nem ér valaki hozzá. Luca mindenhová követi anyját a lakásban, még a vécére is vele megy. Norbi, bár rengeteg figyelmet kap, nem hagyja telefonálni az anyukáját, mindent megtesz, hogy inkább rá fókuszáljon: sír, nyafog, rángatja. Lili már elmúlt négy, de még mindig minden reggel sír, amikor édesanyja otthagyja az oviban.

 • Játsszál szépen egyedül! – 12+1 praktikus segítség az önálló játék megteremtéséhez

  2018.10.27. | Pethő Orsolya

  A legjobb esetben így hangzik el a kérés, de valószínűbb, hogy a kimerült szülő indulatai felhőjén át, ingerülten valamit ilyesmit mond: „Hagyjál most már békén!” Vagy: „Miért nem tudsz már végre leszállni rólam, és ellenni egyedül?”