Korábbi cikkek

Pethő Orsolya

 • Hogyan kommunikáljunk hisztiroham esetén?

  2018.10.06. | Pethő Orsolya

  Egy hároméves kisgyermek mindennapos hisztirohamai miatt keresett meg minket egy kétségbeesett anyuka olvasói levelével. Nagyon nehezen tudja az egyébként szeretetben nevelt kislányát megnyugtatni. Az édesanya megélése szerint, amikor már azt gondolná, hogy kiengedett a kislány, újra olyan mondatokat mond, amivel „direkt” idegesíteni akarja a szüleit. Minden reggel együtt mennek a pékségbe, de egy „hisztiroham” alatt először nem akar menni, majd mégis, majd mégsem… és folytathatnánk. Mi ez? A nemrég született kistestvér okozza? Életkori sajátosság és fogadjuk el? Vagy már több? Hogyan kommunikálhatunk jobban ebben a helyzetben?

 • Szorongó gyerekek. Leggyakoribb nevelési kérdések 3. rész

  2018.09.08. | Pethő Orsolya

  Mit tegyél, ha a gyermeked szorong? Nem mer elmenni úszás foglalkozásra, pedig utólag élvezi? Vagy feszülten rágja elalváskor az alvósa szélét?

 • Harc a testvérféltékenység ellen

  2018.09.05. | Pethő Orsolya

  „Dani nagyon szereti a kistestvérét, igaz, hogy újra bepisil, amióta megszületett. Juli odáig van a húgáért, de sajnos valami miatt verekedni kezdett az oviban. Norbi nagyon jó testvér, csak az a baj, hogy rágja a körmét, és sírva indul az oviba mindennap, nagyjából azóta amióta az öccsét hazahoztuk a kórházból.” Íme, néhány tipikus szülői mondat, ami elhangzik a rendelőmben. Mindannyian arra vágyunk, hogy a gyerekeink jó testvérek legyenek, pláne, ha van néhány rossz emlékünk a folyamatos veszekedésekről, hajtépésről. Vagy akkor, ha még ma is emlékszünk rá, mennyire fájt annak idején nagytesóként az igazságtalanság, esetleg úgy éreztük, hogy sosem védenek meg bennünket eléggé a szüleink a nagytesók támadásaitól.

 • Hogyan tudja kezelni egy gyermek a szülei válásával kapcsolatos bizonytalanságot? Leggyakoribb nevelési kérdések 2. rész

  2018.08.29. | Pethő Orsolya

  Hogyan tudja kezelni egy gyermek például a szülei válásával kapcsolatos bizonytalanságot? Hogyan tud a gyerek jobban kezelni új helyzeteteket, amelyek bizonytalansággal tölthetik el?

 • Hogyan erősítsd a gyermeked önbizalmát? Leggyakoribb nevelési kérdések 1. rész

  2018.08.24. | Pethő Orsolya

  Megannyi cikk foglalkozik a gyermeked önbizalmával, de megmarad azon az általános szinten, hogy dicsérd meg. Hogyan tudsz szülőként hozzájárulni ahhoz, hogy erősítsd önbizalmát?

 • Anya elvált, de sajnos vita van a kapcsolattartással

  2018.08.18. | Pethő Orsolya

  Egy édesanya keresett meg minket a válásával kapcsolatosan. A férje első nagy szerelme volt. tíz év együttlét után házasodtak össze. Mindig is tudta, hogy különbözőek, mégis szerette. A kívülről teljesen jónak tűnő házasságban mégis többször felmerült benne a válás gondolata, de a gyerekek miatt maradt. Ezt írta: „Van két gyönyörű, okos gyerekünk (13 éves lány, 11 éves fiú), egy szép házunk, autóink, csak épp én nem érzem magam jól a bőrömben. A férjem nagyon nehezen viseli, és nem is tudja elfogadni a döntésem.”

 • A válás nagyon megviseli a hatéves kislányt

  2018.08.15. | Pethő Orsolya

  Válása közben egy édesanya kérte a segítségünket. Az édesapa három hónapja él külön. A váláson túl az is nehezíti a helyzetet, hogy éppen iskolába megy a gyerek, és a környezetéből többen problémát okoznak a kislánynak. Azzal sokkolják, hogy „így meg úgy viselkedj, így meg úgy ne csinálj, mert te már mindjárt iskolás vagy”. A kislány az óvodában elkezdett sírdogálni, és mindenféle rosszullétekre hivatkozik, hogy ne kelljen óvodába mennie, Reggelente úgy kell „lefeszíteni” az anyáról, hogy be tudja adni a csoportba. Sok esetben tanácstalan az anyuka, hogy mit csináljon. Olvasónk levelére Pethő Orsolya válaszolt.

 • Hogyan neveljünk stressztűrő gyereket?

  2018.08.09. | Pethő Orsolya

  Nem tudjuk pontosan, hogyan változik a világ, milyen szakmák lesznek, hogyan alakul az életük. Abban az egyben biztos vagyok, hogy lelkileg erős, a kudarc után felállni képes, a mindennapi kisebb-nagyobb frusztrációt elviselő, sőt, konstruktívan használó felnőttekre lesz szükség. Pethő Orsolya írása.

 • A hároméves gyerekem a YouTube-on lóg

  2018.07.29. | Pethő Orsolya

  Egy hároméves kisfiú erőteljesen elkezdett érdeklődni az internet iránt. Egy pár alkalommal megengedték neki szülei, hogy a YouTube-on megnézzen egy-egy rövid videót. Azóta már elveszi a szülőktől a telefont, és el is indítja magától a választott videót. Ha a szülők visszaveszik tőle, rettenetes hiszti következik. Tehetetlenül állnak a szülők, nem tudják, hogyan oldják meg a helyzetet. Olvasónk levelére Pethő Orsolya válaszolt.

 • A gyerekem borzasztó nehezen tűri a kudarcot

  2018.04.04. | Pethő Orsolya

  Az ötéves kislányom borzasztó nehezen tűri a kudarcot. Egy-egy próbálkozás után tehetetlenségében ordít, sír, eldobja az adott dolgot, ha nem sikerül neki valami. Ő is azonnal meg szeretné csinálni dolgokat, amit a felnőttek körülötte természetesen csinálnak, és elutasítja a segítséget. Szülőként tanácstalanok vagyunk abban, hogyan tudnánk őt segíteni, hogy egy kicsit türelmesebben próbálkozzon, hiszen természetes, hogy sok mindent először meg kell tanulni, be kell gyakorolni. Olvasónk kérdésére Pethő Orsolya, a Kölyökszerviz és az Anyaszerviz pszichológusa válaszolt.