Korábbi cikkek

Sebestyén Eszter

 • Bántani szavakkal is lehet – a verbális agresszió

  2019.02.25. | Sebestyén Eszter

  Életünk során számtalan olyan helyzetben találjuk magunkat, amikor egy vita vagy veszekedés után úgy érezzük, mintha átment volna rajtunk egy úthenger. Gyakran órákig vagy napokig emésztjük magunkat utána, mert a mondatok még mindig dolgoznak bennünk, és néhány nappal később is tudnak fájni. Hogy minél kevesebb ilyen élményben legyen részünk, fontos, hogy megkülönböztessük a szimpla vitát vagy veszekedést a verbális bántalmazástól.

 • A pofon

  2019.02.13. | Sebestyén Eszter

  Manapság gyakori vitatéma a pofon. Sok szülő panaszkodik arról, hogy fizikai erőszak nélkül, pofon nélkül nincs eszköz a kezében, tehetetlen a saját gyerekével szemben. Sokan vallják azt, hogy a gyereknek igenis kell néha egy-egy „atyai” pofon ahhoz, hogy tudja, hol a helye, és meddig mehet el. A szülők egy másik csoportja úgy érzi, hogy már akár a kiabálás is életre szóló sebeket okoz a gyerekben, nem beszélve a fizikai bántalmazásról. Nem csak a szülők körében vitatott a téma, pedagógusok, és más gyerekekkel foglalkozó szakemberek között is, tévéműsorokban is beleszaladhatunk egy-egy ezzel foglalkozó vitába.

 • Begyógyszerezett kamasz + nem kívánt érintések = zaklatás

  2018.11.18. | Sebestyén Eszter

  Egy kamasz lány keresett meg minket levelével. Betegsége alatt erős gyógyszereket szedett, és kába volt. Kortársai meglátogatták, és a közös filmnézés alkalmával az egyik fiú – a lány barátnőjének biztatására – fogdosni kezdte a filmen elszenderedő lányt. Együttérzés helyett kigúnyolták. Felmerült benne, hogy ezt túlreagálja, és ez tulajdonképpen normális… Olvasónk levelére Sebestyén Eszter pszichológus válaszolt.