Korábbi cikkek

Skita Erika

 • 5 kulcskompetencia, amely drasztikusan csökkentheti a suliban a fegyelmezésre szánt időt

  2018.03.07. | Skita Erika

  Mit érdemes módosítani a pedagógusoknak azokban a helyzetekben, amikor nem „jutnak el” a tanítványaikhoz; ha csökkenteni szeretnék a fegyelmezésre szánt időt; ha szeretnének feszült helyzeteket türelmesebben kezelni? 2012 óta tartunk pedagógus továbbképzést „Beszélj úgy, hogy érdekelje” címmel. Összegyűjtöttük tréningünk tapasztalatait, és elmondjuk, mi az az öt pont, ami segíti a gyerekeket, hogy megerősödjenek az iskolai élet során.

 • Hogyan oldhatod meg az 5 legjellemzőbb, iskolai környezetben felmerülő kommunikációs kihívást?

  2018.03.07. | Skita Erika

  2012 óta tartunk pedagógus továbbképzést „Beszélj úgy, hogy érdekelje” címmel. Összegyűjtöttük tréningünk tapasztalatait, mi az az 5 leggyakoribb kommunikációs probléma a pedagógus-szülő és gyermek viszonylatában és milyen eszközök segíthetnek ezek megoldásában.

 • Nem engedelmeskedik, nem tisztelettudó a gyerek

  2017.12.26. | Skita Erika

  A szüleim elég szigorúak voltak, és én – pár csibészségtől eltekintve – viszonylag szófogadó, tisztelettudó gyerek voltam. Ehhez képest mi a párommal sokkal megengedőbbek vagyunk, ő dönthet el dolgokat, részletesen megmagyarázunk neki dolgokat stb. Miközben beszélek hozzá, többször nem figyel oda, elkezd valami tök másról beszélni, a nagyszüleivel meg úgy beszél néha, mint a kutyájával. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy a jó utat választottuk, de mi az alternatíva? Nem tudom, hogyan csináljam akkor… Olvasónk levelére Skita Erika, az Értsünk szót szakértője válaszolt.

 • 6 tipp a gyermeked önbizalmának növeléséhez

  2017.11.29. | Skita Erika

  A legtöbb szülő egyetért abban, hogy az önbizalom fontos. Néhányan természetesen azonnal figyelmeztetnek a túlzott önbizalom veszélyeire, de ha a mai magyar szülői valóságot nézzük, jóval több az alacsony önbecsülésű gyerek, mint akinek túl sok jutott az önbizalomból. Semmiképp nem akarnék általánosítani, ám az eddigi felsős vagy középiskolás csoportokban lényegesen több önbizalom-hiányos, mint magabiztos gyerekkel, kamasszal találkoztam. Dr. Skita Erika (Értsünk szót) írása.

 • Kire ütött ez a gyerek?

  2017.10.21. | Skita Erika

  Sok szülő-gyerek konfliktus forrása lehet, ha szülőként bort iszol és vizet prédikálsz. „A gyerekek sosem voltak igazán jók abban, hogy hallgassanak a felnőttekre. Sosem mulasztották el azonban utánozni őket." Dr. Skita Erika kommunikációs szakértő írása nekik adhat kezdőlökést ahhoz, hogy mindennapjaikban változtassanak.

 • Csúnya szavakat hozott haza a gyerek

  2017.10.04. | Skita Erika

  Csúnya szavakat hozott haza az óvodából a gyerek. Hasztalan próbálkozok azzal, hogy megregulázzam. Ezzel a problémával keresett meg minket egy olvasónk. Skita Erika válaszol...

 • Családi csapatépítés

  2017.09.10. | Skita Erika

  A leggyakoribb szülői kérdés, amivel az elmúlt hét év során találkoztunk: „Hogyan tudom gyermekemet rábírni az együttműködésre?” Egy kicsit mélyebbre ásva, hamar kiderül, hogy ez az óhaj pontosabban azt jelenti a szülők részéről: „Hogyan tudom rávenni gyermekem, hogy azt csinálja, amit én szeretnék tőle?” Amikor a mai szülők gyerekek voltak, a XX. században, az engedelmesség századában, valóban ez volt az igény. Kövesd az utasításokat pontosan, különben büntetéssel találod szembe magad. Mindenre utasítások, szabályok és persze tiltások voltak kialakítva. Hosszú listákat lehetne írni arról, mi minden volt tilos. Turáni Szabolcs (Értsünk szót) írása