Korábbi cikkek

Szabó Előd

 • „Mi alapvetően együtt lenni, együtt gyakorolni tanítunk embereket”

  2020.09.21. | Szabó Előd

  Az „Apával egyÜTt” program első hallásra bizarr volt számomra. Apák és fiaik botokkal harcolnak egymással?! Nem veszélyes ez? Nem gond a nagy fizikai különbség? Gulyás Vince édesapa és fia, Márkó által megálmodott és létrehozott projekt azonban ennél valami sokkal fontosabbról szól.

 • Hovatovább Kikötő - az élet valódiságát megélni játékos gyakorlatok segítségével

  2020.09.09. | Szabó Előd

  „Valami tényleg történt ezen az úton, mert több ember is jelezte, hogy fontos változás indult el az életükben, például valakinek sikerült elengednie egy bántalmazó kapcsolatot, vagy másként látni a saját életét”. Ezek azok a hatások, amelyeket nem várnánk egy „erdei sétától”. Mégis ilyen élményekről számolnak be azok, akik elmennek egy „Hallgatag túrára”, „Életfeladat műhelyre”, „Kreatív írásra”, vagy éppen egy előadásra a „Hovatovább” lakásszínház és szellemi műhelybe. Van egy varázsa annak, hogy ezek a programok az egyik alapító, Sutka Balázs otthonában zajlanak. Van itt egy energia, ami fejlődésre ösztönöz. A színház varázsáról Sutka Balázzsal beszélgettünk.

 • Gyerek minőségben tartva negyven évesen - interjú Berényi Judit, önismereti és párkapcsolati mentorral

  2020.08.26. | Szabó Előd

  Berényi Judit, önismereti és párkapcsolati mentor. Ügyfelei között mégsem számít kuriózumnak, hogy felmerül a függőség kérdése. No nem feltétlenül annak a mélypontján, hanem egy korábbi szakaszban, amikor elkezd a párkapcsolat rovására menni az online játék, a szerencsejátékozás vagy éppen az alkohol. Legnagyobb meglepetésemre azonban mégsem a függőség természeténél, hanem az anya-fia kapcsolatnál lyukadtunk ki…

 • „Az illúzióvesztésre és egy olyasféle egység tapasztalatra készülj fel, amely csak akkor áll be, ha az addigi éned eltakarodik az útból.”

  2020.07.14. | Szabó Előd

  A függők tizenkét lépéses felépülési programjában nagy jelentősége van a vallásnak, a spiritualitásnak, valamiféle szellemi útnak. A szenvedélybeteg szülők felnőtt gyermekeinek gyógyulása kapcsán megfogalmazott hét lépéses ún. „AVOKADO” program első lépése pedig a tudatosság kialakítása, melynek javasolt módszere a zen meditáció. Ennek jobb megismerése érdekében beszélgettünk Csong An Szunimmal, a pilisi Eredeti Fény Zen Közösség és Templom apátjával. Cikkünk második részében a zen megközelítésében néztünk rá a függőségekre.

 • „Ha engem felhív egy függő hozzátartozója, akkor én nem teszem le a telefont.” – Addiktológiai intervenció a Pálfalvi Centrumban – 2. rész

  2020.07.08. | Szabó Előd

  Hogyan tudnak összefogni a család, barátok, kollégák egy függő érdekében? Hogyan zajlik az addiktológiai intervenció? Gubucz-Pálfalvi Sejlával, a Pálfalvi Centrum alapítójával beszélgettünk.

 • „Ébredj föl és segíts másokon”

  2020.06.27. | Szabó Előd

  A függők tizenkét lépéses felépülési programjában nagy jelentősége van a vallásnak, a spiritualitásnak, valamiféle szellemi útnak. A szenvedélybeteg szülők felnőtt gyermekeinek gyógyulása kapcsán megfogalmazott hét lépéses ún. „AVOKADO” program első lépése pedig a tudatosság kialakítása, melynek javasolt módszere a zen meditáció. Ennek jobb megismerése érdekében beszélgettünk Csong An Szunimmal, a pilisi Eredeti Fény Zen Közösség és Templom apátjával. Cikkünk első részében megpróbáltunk közelebb kerülni hozzá, hogy mi a zen.

 • „Óriási hiba, hogy a súlyos függőktől elvárják, elérjenek egy olyan mélypontot, amikor már tényleg kórházban kötnek ki” – Pálfalvi Centrum interjú 1. rész

  2020.06.24. | Szabó Előd

  „Nem mondjuk azt egy cukorbetegnek sem, hogy majd, ha tízes lesz a cukra, akkor jöjjön vissza az orvoshoz.” Gubucz-Pálfalvi Sejla szerint a függőségnél ma tulajdonképpen ez történik. Fontos kérdést vet fel, hiszen melyik függőnek vagy hozzátartozójának jó az, hogy az élete teljes összeomlásáig el kell jutnia. A Pálfalvi Centrum által nyújtott egyéni terápia a magánfinanszírozás miatt nem mindenki számára elérhető, de szükség esetén TB finanszírozásban is megkaphatják a segítséget a rászorulók.

 • Hosszabb időn át hívható a református lelkigondozói szolgálat

  2020.05.05. | Szabó Előd

  A koronavírus-járvány miatt hétfőtől hosszabb időtartamban, reggel nyolc és éjjel egy óra között hívható a református lelkigondozói szolgálat a 06-80-296-844-es ingyenes zöldszámon - tájékoztatta a Magyarországi Református Egyház kommunikációs szolgálata hétfőn az MTI-t.

 • “Egy tíz éve szingli lelkét egy egyéjszakás kaland sosem fogja táplálni”

  2020.03.21. | Szabó Előd

  Hogyan válik egy örömforrás függőséggé? Miért van az, hogy eltűnő kapcsolatainkat az intimitás illúziójával fedjük el? Milyen kiút van akár évtizedek után is, ahol a szexualitás függőség, feszültséglevezetés helyett kibontakozásunk forrásává válhat. Erről beszélgettünk Ádám Alkimenin-nel, a Kőrösi Csoma Sándor Jóga Egyesületben.

 • Hogyan tudod a szívedet megnyitni, ha korábban sosem tanultál meg szeretni?

  2020.03.13. | Szabó Előd

  A tradicionális tantra iránt sokan, sokféle motivációból kezdenek el érdeklődni. Nyitottak azok a párok, akik a szexualitásukban valami kibontakozási lehetőséget keresnek. Érdeklődnek azok is, akik megoldást látnak benne lelki problémáikra: hogyan tudják a szívüket megnyitni, hogyha erre korábban nem volt módjuk. Erről beszélgettünk Ádám Alkimeninnel, a Kőrösi Csoma Sándor Jóga Egyesületben.