Korábbi cikkek

Szabó Előd

 • „Amikor a függő változtatni szeretne, segítünk megtalálni a megfelelő terápiát”

  2019.12.12. | Szabó Előd

  Dr. Petke Zsolt a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet osztályvezető főorvosa. Nevéhez fűződik az intézetben az ún. felépülésközpontú szemlélet bevezetése. Interjúsorozatunkban a függőség és felépülés leggyakrabban feltett kérdéseiről kérdeztük. A 3. részben azzal foglalkozunk, hogy a függőnek hová érdemes fordulnia segítségért.

 • Az e-cigaretta eszközeit is csak trafikok árulhatják

  2019.12.03. | Szabó Előd

  A jövőben csak a trafikokban lehet kapni az e-cigaretta, a dohányzást imitáló elektronikus eszköz és az új dohánytermékek kiegészítő termékeit is - döntött kedden az Országgyűlés.

 • „Három perc alatt kideríti egy képzett segítő, hogy a függő készen áll-e a változtatásra” - interjú Dr. Petke Zsolttal, az OPAI osztályvezető főorvosával

  2019.11.26. | Szabó Előd

  Dr. Petke Zsolt a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet osztályvezető főorvosa. Nevéhez fűződik az intézetben az ún. felépülésközpontú szemlélet bevezetése. Interjúsorozatunkban a függőség és felépülés leggyakrabban feltett kérdéseiről kérdeztük. A 2. részben a függő motivációival foglalkozunk, hogy megértsük mikor áll készen egy kliens a függőségből való felépülésre.

 • „A függőségből való felépülés a kapcsolatokban való bizalom megszerzéséről és fejlesztéséről szól” - interjú Dr. Petke Zsolttal, az OPAI osztályvezető főorvosával

  2019.11.17. | Szabó Előd

  Dr. Petke Zsolt a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet osztályvezető főorvosa. Nevéhez fűződik az intézetben az ún. felépülésközpontú szemlélet bevezetése. Interjúsorozatunkban a függőség és felépülés leggyakrabban feltett kérdéseiről kérdeztük. Az 1. részben a felépülésközpontú szemlélettel foglalkozunk.

 • „Egy bántalmazott gyermek minden nap háborúban él” – Interjú az „igazi Suttogóval” (Monty Roberts)

  2019.10.24. | Szabó Előd

  Monty Roberts, az „igazi Suttogó”. Elkötelezett amellett, hogy halála után a világot egy jobb helyként hagyja hátra mind a lovak, mind az emberek számára. A jelenleg 84 éves cowboy a mai napig aktív, a világ különböző pontjain hirdeti az erőszakmentesség üzenetét. Az általa felismert módszert egyre többen alkalmazzák traumát elszenvedett emberek gyógyítása során is, erről beszélgettünk vele.

 • „Hogy tudnál úgy fejlődni, ha csak addig csinálod, amíg jól esik? Ekkor kezd el értelme lenni az egésznek.”

  2019.09.22. | Szabó Előd

  „Ő az az ember, aki képes segíteni a fiataloknak megtalálni az erejüket”. Így ajánlották weboldalunknak Ambruzs Szabolcs, négyszeres Kung-Fu világbajnokot. Az interjúra kemény, fizikai munkából érkezik. Éppen nem volt kőműves, aki elvégezte volna az aktuális feladatot a házánál. Beszélgetés közben már lassú mozdulatokkal, végtelen türelemmel, parányi csészékbe töltött teát. Ez a kettősség jellemzi őt folyamatosan. A zen buddhizmusból merített példái egy hozzám hasonló szakavatatlan számára első hallásra zavarba ejtően absztraktak. Mégis, a körülbelül másfél órás beszélgetés alatt ösztönösen megtalálja a leggyengébb pontomat. Majdnem negyven évesen is kedvet kaptam hozzá, hogy lemenjek egy edzésére és segítsen a határaimat meghaladni.

 • Nem elég, ha a szerencsejáték-függő kitiltatja magát a játéktermekből

  2019.09.16. | Szabó Előd

  Segít, de nem elég, ha egy játékfüggő egy józan pillanatában kitiltatja magát a játéktermekből - közölte a Nyírő Gyula Kórház addiktológiai konzultánsa csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

 • Ha az egyik szobából a másikba interneten keresztül értekezik a család, az az érzelmek rovására megy…

  2019.09.03. | Szabó Előd

  A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) tapasztalatai alapján megnövekedett a családon belüli konfliktusokkal, generációs problémákkal jelentkező hívók száma. Mik állnak ennek hátterében? Hogyan látják a magyarok lelki egészségét? Erről beszélgettünk Dudás Erika, LESZ-alelnökkel, szakmai vezetővel.

 • A függőség ellentéte nem a józanság, hanem az emberi kapcsolatok…

  2019.08.31. | Szabó Előd

  „Minden, amit tudni véltem a függőségekről, téves volt… a függőségek ellentéte nem a józanság, hanem az emberi kapcsolatok.” Ez a legfontosabb következtetése a Johann Hari által tartott Ted előadásnak, amelyben érzékletesen mutatott be több kísérletet ennek igazolására. És bár a következtetései talán kissé túlzók, mégis rámutat annak fontosságára, hogy mind a függők kezelésében, mind a függőség prevenciójában milyen fontos, hogy mélyítsük el emberi kapcsolatainkat.

 • „Függőségen Túl” tanfolyam dr. Máté Gábor előadásaival

  2019.08.23. | Szabó Előd

  Amióta olvastam dr. Máté Gábor könyveit, mindig is kíváncsi voltam ara, hogy ő milyen terápiás módszerek mellett teszi le a voksát. Egyike ezeknek a szeptember végén tartott kilenc napos „Függőségen túl” tréning, amely hasznos azoknak is, akik szeretnék leküzdeni a függőségi magatartásaikat, és azoknak a szakembereknek is, akik szeretnének egy új módszert megismerni, amely az ún. kundalíni jóga segítségével igyekszik új életmódot kialakítani.