Korábbi cikkek

Székely Anikó

 • Lehet élmény a közös takarítás, kerti munka. Gyerekkel is.

  2020.05.21. | Székely Anikó

  Házi munka együtt, kölcsönös odafigyeléssel, élményt adóan? Ez paradoxnak tűnhet sokak számára, de talán éppen a karantén mutatta meg sokaknak ennek a fontosságát és azt, hogy ez igenis lehetséges. Székely Anikó élménypedagógus írása.

 • Hogyan tanuljatok békésen otthon a gyerkőccel?

  2020.05.13. | Székely Anikó

  Hogyan éljük meg minél harmonikusabban családunkkal a jelenlegi helyzetet, rendszeres kiabálások és diszharmóniák nélkül? Hogyan tanuljunk közösen a gyermekünkkel, hogy ne fulladjon türelmetlenségbe, ne adj’ isten kiabálásba? Székely Anikó 3 gyermekes édesanya, tanítónő, élménypedagógus, óvónő, családmediátor írása.

 • Elszakadt a cérna a home office-ban?

  2020.05.02. | Székely Anikó

  „Bassza meg, hogy lehetsz ilyen ostoba, hogy ezt sem tudod?” – ordított a gyerekével a szomszédomban egy tanítói szerepre kárhoztatott anya. Hatalmas kihívás a szülőknek ez a helyzet. Nehéz mit kezdeni akkor, amikor csak egy emailt kapott az iskolából, hogy a huszonötödik és a harmincadik oldal között tanulja meg a gyerek az anyagot. Biztosan jogos frusztrációi vannak az anyának is, akinek éppen home office-ban kellene dolgozni és ehelyett órákig a tankönyv felett görnyed a gyerekkel. A lánya azonban sajnos így nem fog szívesen tanulni és nem éppen ideális minták rögzülnek benne annak kapcsán, hogy hogyan kezeljük a stresszt.

 • Több száz játékos tipp kisgyermekes szülőknek járvány idején

  2020.03.18. | Székely Anikó

  Számos család kényszerül otthon maradni az elkövetkezendő időszakban gyermekeivel. A szülők nem pedagógusok. Sokan nincsenek arra felkészülve, hogy tanítsák, naphosszat lekössék a gyermekük figyelmét, ezernyi játékötlettel álljanak elő. Székely Anikó három gyermekes édesanya, óvónő, tanítónő, élménypedagógus. Megkértük segítsen néhány tippel, hogy milyen – sok esetben egyszerű játékkal – csempészhetünk vidám perceket a következő időszakban a gyerekünk életébe.

 • ’’Mert ahol van a ti kincsetek, ott van a ti szívetek is.’’

  2020.03.11. | Székely Anikó

  Minden életszakasz új kihívásokat tartogat számunkra. Ha ezeket a kihívásokat jól oldjuk meg, akkor az adott szakaszra jellemző énerő megnő, ami aztán végig segíti az életünk harmonikus működését. Ehhez fontos, hogy az előző szakaszok kihívásaival való megküzdései sikeresek legyenek, mert ha nem, akkor ezek képesek problémákat gerjeszteni, amik újra és újra megjelenhetnek, amíg meg nem oldjuk őket. Az Erikson nevével fémjelzett elmélet szerint az első szakasz a gyermek születésétől nagyjából két éves koráig tart és a bizalom, bizalmatlanság kialakulásának periódusa. Az ekkor nyerhető énerő a remény. Ekkor alakul ki az emberben (ez az ún. egzisztenciális kérdés), hogy bízhatunk-e a világban.