Korábbi cikkek

Turáni Szabolcs

 • Túlságosan féltem a gyermekem?

  2019.03.17. | Turáni Szabolcs

  "Mint minden jó szülő, én is folyamatosan óvom, védem a gyermekem. Fogom a kicsit kezét, a mászókánál ott vagyok mögötte, hogy ne menjen veszélyes helyekre, és gondosan figyelmeztetem minden veszélyre. Elég félénk kisfiú Milán, emiatt pár dolog tényleg kicsit lassabban sikerül neki. Egy barátnőm múltkor földbe is döngölt, hogy túlaggódok mindent. Pedig legutóbb sajnos még én sem tudtam megvédeni. Csak távolról kiabáltam neki, hogy vigyázzon, mert nekimegy egy oszlopnak. Miközben visszanézett rám, szegénykém valóban nekiszaladt és csúnyán megütötte a fejét. Borzalmas lelkiismeretfurdalásom volt, hogy én is okozhattam a sérülését. 4 éves most, én csak szeretnék mindig ott lenni neki, jól kommunikálni vele, segíteni." Olvasónk levelére Turáni Szabolcs válaszolt.

 • Az apák és az érzelmi intelligencia

  2018.03.17. | Turáni Szabolcs

  Az érzelmi intelligencia fogalma a közgondolkodásban erősen a nőkhöz kötött. Sokszor hallani azt, hogy ez amolyan rózsaszínű, puha, „érzelmes”, így természetszerűleg női dolog. Sokan – leginkább férfiak – úgy gondolják, hogy az érzelmi intelligenciára csak a nőknek van szükségük. Ez a hit kitart még akkor is, amikor az adott férfi apává válik. Amikor a gyermekének érzelmi támogatásra van szüksége, akkor inkább keres gyorsan valami megszerelendő dolgot a ház körül és az anyukára hagyja például síró gyermekének megvigasztalását.

 • Visszapofázik az egyik tanítványom

  2018.02.21. | Turáni Szabolcs

  Pedagógus vagyok, és egyszerűen mostanra kiborítanak a kezelhetetlen gyerekek. Talán én is fáradtabb vagyok, mint tíz éve, de gyakran nem tudok velük mit kezdeni, pedig próbálok haladni a korral. Az egyik gyerek állandóan csak rendetlenkedik. Nem tudom szebben mondani, mint hogy állandóan visszapofázik. Semmivel nem tudok rá hatni. Egyszerűen kifogytam az eszközökből. Nem is tudom, hogy várok-e valami tanácsot, inkább csak meg akartam osztani másokkal is. Olvasónk levelére Turáni Szabolcs válaszolt.

 • Rosszul hatnak a mesék a gyerekem érzelmeire

  2018.01.19. | Turáni Szabolcs

  A kisfiam nem néz sok mesét, de azt látom, hogy ezek is rosszul hatnak az érzelmi világára. Nem is valami durva, horror mesék, hanem olyan ártatlannak tűnő történetek, mint Bogyó és Babóca, Sam tűzoltó és a társai. De mintha éppen ebből tanulna néha rossz mintákat. Ezt utánozva kezd le rosszalkodni, vitatkozni, affektálni és sorolhatnám. Tudnának javasolni valamit erre a helyzetre? Milyen meséket nézzen akkor? Olvasónk kérdésére Turáni Szabolcs válaszolt.

 • Elgyengülünk a büntetésnél. Hogyan legyünk következetes szülők?

  2017.12.05. | Turáni Szabolcs

  A párommal sok esetben sajnáljuk a gyereket, amikor valami miatt megbüntetjük (nincs fagyi, nincs mese, stb). Sok esetben vitázunk mi magunk is ezen, de nagyon nehéz – a síró gyereket látva –következetesnek maradni. Azt szeretném, hogy ne csak azért csináljon, vagy ne csináljon valamit, mert ráparancsoltan, esetleg megbüntettem, hanem tanulja meg a felelősséget, következményeket ő maga. Tanácstalanok vagyunk, hogy ez most jó vagy nem jó… Mit csináljunk? Olvasónk levelére Turáni Szabolcs, az Értsünk szót szakértője válaszolt.

 • Hogyan teremts kapcsolatot a gyerekkel különböző életkorban?

  2017.11.23. | Turáni Szabolcs

  Sok minden szükséges két vagy több ember együttműködéséhez. Ez családon belül is olyan, mint egy csapatépítés. Az első - és legfontosabb - követelménye a megfelelő kapcsolat a résztvevők között. Ha a szülő-gyermek kapcsolat megfelelő, akkor az együttműködés nagy valószínűséggel könnyebb, mintha a kapcsolat gondokkal terhelt. Ez egy remek általános mondat volt, így egy kicsit részletezem, hogy érthetőbb legyen. Turáni Szabolcs, az Értsünk szót kapcsolatépítészének írása.

 • Konfliktusmegoldás a családban

  2017.10.18. | Turáni Szabolcs

  Konfliktusok kialakulása egy családon belül elkerülhetetlen. Sőt! Amikor kellően sok időt töltessz együtt valakivel, akkor szinte biztos, hogy lesznek közöttetek nézeteltérések. Különböző konfliktuskezelési stratégiák közül választhatsz egy adott pillanatban: elkerülő, alkalmazkodó, versengő vagy problémamegoldó. Az adott élethelyzettől függ, hogy melyik stratégiát választod, hogy éppen melyik kecsegtet a legkívánatosabb eredménnyel. Tévedés azt gondolni, hogy csak egyik vagy másik stratégia hatékony a konfliktusok kezelésében, illetve, hogy bármelyik stratégia általánosságban tekintve káros lenne. Turáni Szabolcs (Értsünk szót) írása.

 • Százszor elmondom, de az egyik fülén be, a másikon ki

  2017.10.10. | Turáni Szabolcs

  "Egy ördögi körben vagyok a gyerekemmel. Rengetegszer elmondok neki valamit és rám se bagózik. Először szépen kérek mindent, légy szíves, kérlek szépen, de utána jelzem neki finoman, hogy miért kell valamit ismételgetnem. Sokszor már az sem használ, ha felemelem a hangom, vagy már azt mondom, hogy akkor nincs mese másnap büntetésből, mert ebből meg csak veszekedés van. Teljesen tehetetlennek érzem magam, hogy nem tudok ezen változtatni." - Olvasónk levelére ezúttal Turáni Szabolcs válaszolt.

 • A gyerekeink számára a legfontosabb „fizetőeszközünk” a figyelmünk

  2017.10.04. | Turáni Szabolcs

  A legbanálisabb dolgokból is lehetnek kommunikációs elakadások gyermek és szülő között. Sok esetben ijesztően egyszerűek a megoldások. Egy éve követem [a szerk.] Skita Erika és Turáni Szabolcs tanácsait, és nagyságrendekkel jobb lett a viszonyom a fiammal. Megkértük őket, hogy osszanak meg veletek pár igazán gyakorlatias tippet.

 • Velem kiabáltak a szüleim, de én nem akarok

  2017.09.12. | Turáni Szabolcs

  Vannak olyan időszakok, amikor úgy érezheted, mintha éppen egy hosszú, nehéz próbatételen vennél részt. Jó ha tudod, hogy az egyik legjobb jele annak, hogy valamit érdemes változtatnod – az életeden, a viselkedéseden, a hozzáállásodon – hogy hasonló (általában nem túl kellemes) szituációk ismétlődnek veled. Tart mindez egészen addig, amíg meg nem változtatod magad, vagy nem találsz egy jó megoldást az adott élethelyzet megismétlődése ellen. Turáni Szabolcs (Értsünk szót) írása