Szermentes függőség – szex nélküli szex

Az internet harmada szex. A pornó és egyéb virtuális szexszolgáltatásokat kínáló oldalak látogatottsági számát csak a Facebook és YouTube előzi meg. Ugyanez a világháló határozza meg a mindennapi életünket, így nem csoda, hogy észrevétlenül körbeszőtte intim viszonyainkat is. Eközben a neten kiélt vágyak korábbi kategóriáinkat zavarba ejtő kérdések hadát vetik fel – a cseten való flörtölés megcsalásnak számít? Féltékenység-e az, amit érzek, amikor a párom pornót néz? – kevés szó esik arról, hogy a cyberszex függőséget is okozhat, és – mint minden függőség –, számos veszélyt rejt magában.

2019.01.20 Aeffect

Cyberszex kategóriába sorolható minden olyan szexualitáshoz kapcsolható tevékenység, amely internet segítségével valósul meg: legyen az szexfilm letöltése, erotikus kép megosztása, webkamerán keresztüli interakció, de akár egy forró üzenetváltás is annak tekinthető.

A legtitkosabb fantáziák virtuális kiélése függőséget okozhat és – akárcsak bármelyik másik függőség – pszichés problémákhoz vezethet; komoly veszélyt jelentve tehát valós életünkre. Következményei egészen súlyosak is lehetnek, nemcsak a magánéletre nyomhatja rá a bélyegét, de akár a napi életvitelt kórosan befolyásoló, korlátozó dologgá is válhat.

A függőség lehetséges kialakulását az internet számos jellemzője „segíti”: bárhol, bármikor elérhető, az ott fellelhető tartalmak fokozódó extremitása, a biztosított teljes anonimitása, a csetszobákban felépített fantáziavilág.

Bár először meglepően hangzik, de a cyberszex-fogyasztás mögött rejlő motivációkat ugyanaz a háromfaktoros klinikai modell fedi fel (enhancement, social, coping), amelyet az alkohollal kapcsolatos függőségeknél használnak.

Vagyis a motivációk – úgymint a fokozás (enhancement), szociális viselkedés (social) és megküzdés (coping) – megegyeznek a kábítószer nélküli függőség kialakulásában is.

A netszex után nyúlók tehát a fokozás – a belső, pozitív érzések felkeltése és felerősítése, a stimulálás – mellett kiutat is keresnek a felgyülemlett szorongás levezetésére, a negatív érzelmekkel való megküzdésre. A vágyak felkeltése és a kielégülés keresése mellett azonban szociális szándék is lapul: romantikus – vagy kevésbé romantikus – partner keresése, vagy egy olyan új, kiberközösség felfedezése, ahol a legtitkosabb gondolatok is megértésre és elfogadásra találnak.

 

Címlapfotó forrása: istock / Marcos Calvo