Apa, mi az az orál? Tanulj más szülő botladozásaiból!

A serdülőkorban két fő kihívással kell megküzdenie egy kamasznak: az önálló felnőtté válással és a szexuális kapcsolatok megkezdésével. Miután különösen jellemző ekkor a bizonyítási vágy és lázadás, mindkét téren számos veszély leselkedik rájuk. Mégis elmarad a szexuális felvilágosítás, legalábbis érthető és befogadó módon. Kinek a feladata, szülőé vagy iskoláé? Vagy bízzuk az internetre és pornóra?

2016.12.14 Hogyan mondjam el neked

Ajánlott: Hogyan kezdj el beszélgetni a gyerekeddel a szexről. Töltsd le 6 tippet tartalmazó, gyakorlatias útmutatónkat!

10-12 éves kortól kezdődően, majd 18-21 éves korig olyan hormonális és egyben személyiség-fejlődésbéli változás jellemző a fiatalokra, ami megnöveli a kíváncsiságot a szex iránt. Mégis úgy tűnik, hogy sok fiatal ezt nem kapja meg az ezzel kapcsolatos információkat, vagy nem hatásosan. A szex tabutéma fiatal és felnőtt között, pedig az egyik legősibb ösztönünk és izgalmunk tárgya. A felvilágosítás valójában már kisbaba kortól kezdődik, amikor a gyerek tanulhat a saját testéről, szabadságot vagy tiltást kap annak felfedezésére, összehasonlítja azt a szülőkével. Aztán elkezd kérdezgetni, s ha a szülő nem jön totálisan zavarba, s nem kezd el méhecskékkel és gólyával hárítani, akkor van esély rá, hogy őszintén tudnak majd beszélni a testről, nemiségről, intimitásról és szexualitásról. Merthogy szükségük van rá.

Gyakorolni kell: nem csak a szexet, hanem az arról való beszélgetést is

Ám ezt szülőként nehéz megélni, ahogy a Momentán Társulat improvizációs filmje is mutatja – lányos apák próbálkozásait szimulálva:

A Momentán Társulattal közösen videót forgattunk egy érzékeny témáról. A serdülőkorban két fő kihívással kell megküzdenie egy kamasznak: az önálló felnőtté válással és a szexuális kapcsolatok megkezdésével (szüzesség elvesztése). Miután különösen jellemző ekkor a bizonyítási vágy és lázadás, mindkét téren számos veszély leselkedik rájuk. Mégis elmarad a szexuális felvilágosítás, legalábbis érthető és befogadó módon.

A videóban is látszik a gyermek reakcióján, hogy sok megközelítés bezárja, eltávolítja a fiatalt, ahelyett, hogy bizalmat és nyitottságot eredményezne a beszélgetésre.

Egyre korábbra tolódik az első szexuális élmény

A kíváncsiságuk és vágyuk így is úgy is megteremti az információkhoz való hozzáférést, s egyes szakemberek szerint mára már az internet és pornó jelenti a felvilágosítás legjellemzőbb formáját a kamaszok körében – ami nem éppen mondható egészségesnek. A 9. és 11. évfolyamosok körében végzett 2014-es „Egészség és egészségmegtartás iskoláskorban” című WHO által koordinált nemzetközi kutatás NEFI által készített nemzeti jelentése szerint hazánkban a tanulók 45,4%-a számolt be arról, hogy már volt szexuális kapcsolata (a két nem közel azonos arányban: a fiúk 46,0%-a, a lányok 44,9%-a). A fiatalok láthatóan egyre korábban kezdik a szexuális életet, hiszen fizikailag korábban érnek – sajnos érzelmileg nem biztos, hogy ugyanilyen tempóban.

Mintát mutatni és őszintén válaszolni

Geist Gábor szociológus és családterapeuta szerint az intimitás kialakulásában kritikus tényező, hogy a szülő és gyermek között létrejön-e az a bizalmi kapcsolat, amely az egyes élethelyzeteknek, életszakaszoknak megfelelő őszinte párbeszédre épül. Legkésőbb öt éves korra a gyerekeknek egyértelművé válik, hogy a fiúk és a lányok között különbség van, s legkésőbb kisiskolás korban a nemi szervekről, a baba születéséről mindenképp kell beszélni, később pedig, középiskolás korban szót kell ejteni a védekezésről, a fogamzásgátlásról és a betegségekről. Ha a gyerek azzal állít oda, mi a maszturbálás, meg kell mondani őszintén. Ha mindez nem megy, a semminél az is jobb, ha könyvet kap a gyerek. De a legjobb, ha megtaláljuk a szavakat és stílust, hogy őszintén válaszoljunk a kérdésekre. Ez nem könnyű. De jobb, ha időben elkezdjük a gyakorlást, mert sorra jönnek aztán a kényes kérdések, mint a bulizás, szenvedélyek stb., amelyek még több veszélyt rejthetnek magukban, ha nem tudunk őszintén beszélni róla.

Néhány gyakorlatias tipp szülőknek a szexről való beszélgetéshez:

  • Légy jóba a saját testeddel és nagy eséllyel a gyerek is jóba lesz vele!
  • Engedd neki, hogy felfedezze saját testét és hangot adjon kíváncsiságának!
  • Ha kérdez, ne ijedj meg! A gyerek olyant kérdez, amit hallani is készen áll. Ezért érdemes visszakérdezni, hogy mi az, amit már tud, és látni fogod, hol tart, miről és milyen szinten érdemes válaszolnod, beszélgetned vele. Éreztesd, hogy a szexualitás, a test természetes dolog.
  • A gyermek életkora szerint legyél konkrét, figyelembe véve az ő nyelvi készségeit. Ne légy trágár, de különösen serdülőknél ne is légy túl szépelgő (pl. Jancsika, kehely, beporzás stb.)
  • Nem kell kioktatnod, csak hallgasd meg! Ha vannak kérdései, válaszolj rá. Ismerd el, ha nem tudod a választ és segíts neki, hogy találjon hiteles forrást vagy bizalmas.
  • A szex, több mint közösülés, így a beszélgetést se korlátozd erre. Beszéljetek az intimitásról, szerelemről, kapcsolatokról, vonzalomról, együttlétről, teherbe esésről, s érinthetitek a veszélyeket is, mint nemi betegségek, de ne csak az legyen a fókuszban.
  • A felnőtt nem csak azzal mutat mintát, amit és ahogy erről beszél, hanem, ahogy viselkedik. A gyerekek, különösen a serdülők meglátják, ha a szülők közötti kapcsolatban valami nincs rendben és integrálják a jó példát is (pl.: egyenrangú és őszinte kommunikáció a szülők között, érintés, ölelés közöttük stb.).
  • Ne a saját szexuális életed legyen a példa, a gyermeket traumatizálhatja a szülők szexuális életéről való beszéd.

Ajánljuk azok figyelmébe, akik 10-12 éves kislányokkal beszélgetnének a nemi érésről, szexualitásról Buzás Aliz – Minden egy kérdéssel kezdődik c. felvilágosító könyvét.

Címlapkép forrása: istock / Image Source

Hogyan kezdj el beszélgetni a gyerekeddel a szexről?

Hogyan kezdj el beszélgetni a gyerekeddel a szexről?

Íratkozz fel hírlevelünkre és kezdésképpen tölts le 6 tippet ahhoz, hogy jól tudj beszélgetni a gyerekkel a szexről!
Letöltések száma: 6