5 kérdés, ami leginkább foglalkoztatja a gyerekeket, ha a szexről vagy általában az életről van szó

Megkérdeztük a szakembereket arról, melyik az a TOP 5 kérdés, amire ma a legtöbbször rákeresnek a gyerekek? A Hintalovon Alapítvány Yelon nevű weboldalán és csetszobáiban a tinik bármilyen őket érdeklő kérdésre választ kaphatnak, legyen az kisebb-nagyobb csalódás vagy épp az első szex. Milyen válaszokat adnak ezekre az ott dolgozó szakemberek? Nemcsak azért, mert ez a téma önmagában is fontos és érdekes. Hanem azért is, mert ezek a kérdések és válaszok nekünk, szülőknek is tanulságosak lehetnek…

2018.02.02 Bakóczy Szilvia

Bizalmon alapuló kapcsolat és szeretetteli légkör ide-oda, kevés tini érez elengedhetetlen vágyat arra, hogy a szexszel és szerelemmel kapcsolatos kérdéseit a szüleivel vitassa meg. Márpedig ugye azt nem gondolja senki, hogy a gyerekeket ezek a témák nem foglalkoztatják viszonylag intenzíven? De ha az összes próbálkozásunk és fondorlatunk ellenére nem beszélnek otthon, akkor honnan tudhatjuk meg, hogy mi van a fejükben? És hova fordulhatunk mi, ha elakadunk a kommunikációban?

Ajánlott: Hogyan kezdj el beszélgetni a gyerekeddel a szexről. Töltsd le 6 tippet tartalmazó, gyakorlatias útmutatónkat!

A Hintalovon Alapítvány két éve alakult. Yelon nevű szexedukációs programjuk hiánypótló szerepet tölt be szexedukáció terén. Céljuk az információadás gyerekeknek, kamaszoknak és szülőknek. Az alapítvány képzett szakemberi az összes kérdésre válaszolnak, a tinik nyelvén, nem mellesleg minden ítélkezés nélkül. Tapasztalataik és friss kutatásuk alapján ezek a kérdések érdeklik ma a legjobban a 10-18 éveseket.

1.     Mit tegyek, ha tetszik valaki?

Ennél a kérdésnél feltérképezzük, hogy milyen helyzetről van szó, hogy milyen habitusú az a tini, aki kérdez, hogy mi az, ami neki elfogadható és mi az, amit nem szívesen csinálna. Megkérdezzük, hogy milyen lehetőségeket érez, mi az, amire vágyik. Sokszor elég az, hogy a gyerek vagy a kamasz valakinek elmondhatja a titkot, és egy kicsit fantáziálhat arról az emberről, aki tetszik neki. A beszélgetés során legtöbbször ők maguk jutnak el odáig, hogy kimondják, akarnak-e bármit is tenni, és ha igen, mit és hogyan.”

2.     Hogyan kell csókolózni?

 „Ennél a kérdésnél először arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen érettségi szinten áll a gyerek, van-e aktualitása a dolognak vagy csak általában kíváncsi. Soha nem mondjuk el a csókolózás technikáját, helyette azt hangsúlyozzuk, hogy ha olyan partnerrel próbál majd csókolózni, akivel vonzódnak egymáshoz, akkor rá fognak jönni, hogyan esik nekik a legjobban. Próbáljuk ellensúlyozni az egészen fiatal kortól meglévő aggodalmakat amiatt, hogy valaki esetleg ügyetlennek, tapasztalatlannak, bénának találja őket.

3.     Bántanak (családban, iskolában, másutt), mit tegyek?

Itt azt érezzük a legfontosabb feladatunknak, hogy átbeszéljük a gyerekkel, kikre számíthat. Ki az a környezetében, akiben megbízik, akivel tudna beszélni arról, hogy mi történik vele. Sokszor a ventilálás, a nehézségek elmesélése is elég ahhoz, hogy egy kicsit jobban érezze magát, de gyakran sikerül együtt kidolgozni valamilyen megküzdési stratégiát. A legsúlyosabb ügyekben (családon belüli szexuális abúzus) nagyon nehéz eljuttatni a gyereket addig a döntésig, hogy felfedje a titkát és segítséget kérjen.”

4.     Baj-e, ha maszturbálok?

Itt először elmondjuk, hogy nem baj. Utána megpróbáljuk kideríteni itt is a gyerek érettségi szintjét, hogy tisztázzuk, miért jut egyáltalán eszébe, hogy baj lehet, ezen kívül milyen kérdései, tudása, tévhitei vannak még a maszturbálással kapcsolatban. Majd teret adunk az egyéb, szexualitással kapcsolatos kérdéseknek. Azok után, hogy az első kérdésben sikerült a gyerek számára elfogadható és megnyugtató választ adni, általában még több mindent is kérdeznek.”

5.     Túl sok nehéz dolog van az életében (iskola, család, barátok, önértékelés, párkapcsolat) 

Ennél a panasznál leginkább arra van szüksége a gyereknek, fiatalnak, hogy valakitől osztatlan, ítélkezésmentes figyelmet kapjon. Nem akarunk vele ilyenkor megoldatni olyan dolgokat, amelyekre nem neki kell a megoldást megtalálnia. Helyette abban próbálunk segíteni, hogy rálásson, mi az, amiben van kompetenciája és mi az, aminek csak külső szereplője, elszenvedője. Hogyan tud a legkevesebb energiaveszteséggel, ép éntudattal, önbecsüléssel kijönni ezekből a helyzetekből, illetve milyen döntési lehetőségei vannak. A gondok kimondása, „kívülre helyezése” önmagában sokat szokott segíteni a beszélgetés során. A gyerekeknek megkönnyebbülést okoz, ha nem csak „magukban pörögnek”, hanem megoszthatják valakivel a gondolataikat, problémáikat.”

Címlapkép: istock / Image Source

Hogyan kezdj el beszélgetni a gyerekeddel a szexről?

Hogyan kezdj el beszélgetni a gyerekeddel a szexről?

Íratkozz fel hírlevelünkre és kezdésképpen tölts le 6 tippet ahhoz, hogy jól tudj beszélgetni a gyerekkel a szexről!
Letöltések száma: 47