Cseten kérdezhetnek kamaszok a szexuális felvilágosításról – Yelon mobilalkalmazás

„Lefeküdtem vele, akkor most már járunk?” „Állandóan hívogat, hogyan állítsam le?” „Nézek pornót. Ez baj?” „Mi az a maszturbáció?”. Kérdések, amelyek felmerülnek egy kamaszban, és nehezen találnak valakit, akinek ezeket és hasonló kérdéseket fel lehet tenni, meg lehet beszélni. Erre nyújt felületet a Yelon mobilalkalmazás.

2018.07.12 Hajdu Anna

A Yelon weboldal és mobilalkalmazás azért jött létre, hogy testről-lélekről-szexualitásról tabuk nélkül kaphassanak a fiatalok tájékoztatást, válaszokat kérdéseikre. Egy szexedukációs program, melyet a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány hívott életre.

A Yelon csapata hosszú évek óta foglalkozik fiatalokkal, és partnerként tekintenek rájuk. A Yelon mobilalkalmazásának fejlesztése során bevontak gyerekeket, fiatalokat és szülőket is, azért, hogy minél inkább az ő igényeikre adhassanak választ.

Nagyon egyszerűen kezelhető az alkalmazás, átlátható felülettel. Különböző részletezettséggel állnak rendelkezésre információk annak függvényében, hogy ki mennyire szeretne elmélyedni egy-egy kérdésben, mennyi előzetes tudással rendelkezik.

Szülőként is ajánlhatod a gyermekednek, ha ezt bármilyen okból kifolyólag közösen nem tudjátok megbeszélni.

Néha cikinek érezheti egy kiskamasz, hogy hallott egy szót, de nem tudja, mit jelent, és nem meri megkérdezni. Ezt a célt szolgálja a mini zsebszótár. Ezentúl nem kell majd zavarba jönniük, ha szembetalálkoznak olyan kifejezésekkel, mint „aszexuális, biszexuális, heteroszexuális, homoszexuális, interszexuális” stb. Vagy: „nemi identitás, ovuláció, petesejt, petting”, hogy csak néhány „fogalmat” említsek. Egy-egy esetben talán kissé tudományos a megfogalmazás, de ez a későbbi gyakran ismételt kérdéseknél és a cikkeknél már nem mondható el.

A „GYIK” azoknak lehet hasznos, akik még az anonimitás ellenére tartanak tőle, hogy a csetfunkciót használják. Itt – a megnyugtató válaszon túl – megnyugtató lehet az is, hogy nincs egyedül a kérdésével. Egyszerű, közérthető módon fogalmazzák meg a kérdéseket, és a válaszok is hasonlóképpen érkeznek – elfogadó, empatikus, edukatív jelleggel.

Már a gyakori kérdésekből is linkek vezetnek át a cikkekhez. Itt rengeteg érdekes, és valóban hasznos cikket gyűjtöttek össze. Változatos témákban olvasgathatnak, a fogamzásgátlástól kezdve arról, hogy mi történik egy nőgyógyásznál egészen a barátságokig. Hogyan kell csókolózni és bújni, meddig érdemes elmenni, mit lehet megengedni és mit nem, és még sorolhatnám. Csupa intim téma, amiről szabadon, őszintén lehet olvasni.

Végül talán a leginkább hiánypótló a csetfunkció. Ha nincs a cikkek között olyan téma, amit keresel, illetve, ha a gyakori kérdések között a téged foglalkoztató kérdést nem találtad meg, vagy éppen nincs elegendő információd, esetleg egyszerűen csak beszélgetnél valakivel, mivel egy hallgató és megértő „fülre” van szükséged, akkor erre alkalmas a cset. Elmondhatod, mi foglalkoztat, leírhatod, mit gondolsz, megoszthatod a történeted – ami már önmagában is nagyon sokat tud segíteni –, és lehet, hogy válaszra találsz a segítségükkel.

Olykor nehéz még a legjobb baráttal is az adott témát előhozni, és arról őszintén beszélni, mert túl intim és nagyon bensőséges. Mégis nagyon fontos, hogy ezekről információkat kaphassanak a fiatalok és gyerekek, és ezeket a fontos kérdéseket valahol feltehessék. Ebben segíthet a Yelon, hogy válaszokat találhassanak.

 

Yelon mobilalkalmazás letöltése Android telefonokra.

Yelon mobilalkalmazás letöltése Iphone telefonokra.

 

Címlapfotó forrása: istock / LM-Photo