Fehérnemű szabály – 5 tipp, hogy megvédd a gyereked

Hozzávetőleg minden ötödik gyerek szexuális zaklatás vagy erőszak áldozata lesz, tekintet nélkül korra, nemre, bőrszínre, családi háttérre. Az elkövetőt a gyerekek gyakran ismerik, sőt egy másik gyerek is lehet a zaklató, erőszaktevő. Az Európa Tanács éppen azért dolgozta ki a „Fehérnemű szabály” néven ismertté vált anyagot, hogy ezzel megkönnyítse a szülők, pedagógusok dolgát, és olyan eszközt adjon a kezükbe, ami segíti a témáról való beszélgetést a gyerekekkel. Végső soron pedig segíthet megakadályozni, hogy erőszak vagy zaklatás történjen.

2018.03.09 Kárpáti Judit

Az anyaghoz segédletként egy, a gyerekeknek szóló kiadványt is készítettek, melynek címe Kiko és a kéz, egyúttal felhívják a figyelmet arra, hogy kulcsfontosságú a nyitottság, és az is, hogy a beszélgetések barátságos légkörben történjenek. Gyakran fordul elő, hogy a szülők azt hiszik, hogy ehhez a témához még kicsi a gyerekük, miközben bármilyen életkorban történhet visszaélés. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezek a beszélgetések a felnőtteknek nehezebbek, a gyerekek számára ez is egy ugyanolyan beszélgetés, mint a többi, tehát érdemes egyszerűen és természetesen kezelni a helyzetet. Annál is inkább, mert öt alapvetés van csupán, melyek mindegyike könnyen elmagyarázható a kicsiknek.

    1. A tested csakis a tiéd!

Azaz, érdemes minél előbb megtanítani a gyerekeknek, hogy a testükhöz senki nem érhet hozzá az engedélyük nélkül. Ha felmerülne a kérdés, hogy mi a helyzet a szülőkkel; ez rájuk is vonatkozik. Ha egészen kis kortól nyitottan és közvetlenül beszélgetünk a szexualitásról, az intim testrészekről, – természetesen figyelembe véve a gyerek életkorát –, könnyebben megérti majd, hol vannak a határok, mi az, ami megengedett, és mi az, ami nem. Egy gyereknek joga van ahhoz, hogy visszautasítson egy puszit vagy egy ölelést, akár a nagymamától is. A nemet mondás képességét meg kell tanítani, ahogyan azt is, hogyan léphet ki egy számára bizonytalan helyzetből, miként jelezze ezt egy megbízható felnőttnek mihamarabb. Ez utóbbi momentum fontos részlete, hogy valóban ossza meg olyannal az élményt, aki hisz neki, és ne tágítson, míg nem talál valakit, aki hisz neki.

    2. Jó érintés – rossz érintés

A gyerekek nem mindig ismerik fel a különbséget a rossz és a jó érintés között, pont ezért kell arról beszélgetni, hogy az rossz érintésnek számít, amikor valaki az intim testrészeihez nyúl, ahogyan az sem helyes, ha őt kérik meg arra, hogy ezt tegye valaki mással. Ezért is kézenfekvő a fehérnemű szabály elnevezés, mert a legalapvetőbb határvonal, maga a fehérnemű, amit az fed, ahhoz nem nyúlhat senki, magán a gyereken kívül. Azt is hangsúlyozni kell, hogy ha, mondjuk, nem biztos a gyerek abban, hogy jó vagy rossz, ami történik vele, akkor is forduljon olyan felnőtthöz, akitől bizalommal kérhet segítséget.

    3. Jó titkok – rossz titkok

A titoktartás a zaklatók, szexuális bűnelkövetők egyik fő taktikája. Ezért annyira fontos megtanítani a jó és rossz titkok közötti különbséget, olyan bizalmi légkört kialakítani, amiben a gyerek elmondja, ha történik vele valami. Minden olyan titkot, ami nyugtalanító, kényelmetlen, félelmetes vagy szomorúvá teszi a gyereket, el kell mondania egy megbízható felnőttnek, aki lehet az anyukája, apukája, tanára vagy bárki, akiben bensőséges a viszonya.

    4. A felnőttek felelőssége: megelőzés és védelem

Amikor egy gyereket bántalmazás ér szégyent, bűntudatot és félelmet érez. A felnőtteknek, szülőknek arra kell törekedniük, hogy a szexualitásról való beszélgetés természetes legyen, és ne kezeljék azt tabuként, mert az ellene hat, hogy a gyerek beszéljen egy esetleges bántalmazásról. Felnőtt felelősség, hogy a gyerek tudja, kihez fordulhat, ha aggódik vagy szomorú, ha úgy érzi, valami rossz történt vele. Tiszteletben kell tartani, ha a gyerekünk megtagadja egy felnőtt vagy akár egy másik gyerek érintését, és éreztetni kell vele, hogy erről bármikor beszélhet. Nekünk kell észrevennünk és figyelnünk arra is, ha megváltozik egy gyerek viselkedése!

A szabályon túl

Ahhoz, hogy a fentieket alkalmazni tudja egy gyerek elsődleges, hogy legyen egy olyan, úgynevezett biztonsági háló körülötte; azok, akik minden körülmények között mellettük állnak. Amikor a fehérnemű szabályról beszélgetünk a gyerekkel, akkor közösen meg is lehet nevezni azokat a felnőtteket, akik ennek a hálónak részei, érdemes a szűk családból és a tágabb környezetből is választani egy-egy személyt.

Ha ismerős az elkövető

Az esetek többségében az elkövetőt ismeri a gyerek. Ezt a legnehezebb megértenie, hogy bizony olyan is bánthatja és visszaélhet a bizalmával, akit jól ismer. A bizalom itt is kulcsszó; a szülőknek tudniuk kell róla, ha a gyerek ajándékokat kap vagy kettesben tölt időt valakivel.

Ha ismeretlen az elkövető

Olyan is előfordul, hogy ismeretlen bántja, zaklatja a gyereket, ezért kell megtanítani, hogy idegenektől nem szabad semmilyen ajándékot, meghívásokat elfogadni!

Még több segítség

Kicsit nagyobb gyerekekkel arról is kell beszélgetni, hogy léteznek szakemberek, hivatásos segítők – tanár, iskolai pszichológus, orvos, rendőrség –, akiktől kérhetnek tanácsot, és léteznek segélyvonalak, online tanácsadók, akikhez fordulhatnak, ha úgy érzik, bajban vannak vagy tanácstalanok.

 

Címlapfotó forrása: istock / Gala2205