Az italba csempészett kábítószerek kimutatására készült drogteszt

Az Egyesült Államokban működő Undercover Colors egy drogteszttel lépett piacra, amellyel bulizó fiatalok tesztelhetik az italukat, hogy tartalmazza-e a leggyakrabban alkalmazott drogokat.

2018.11.25 Hogyan mondjam el neked

A fejlesztés 2014-ben indult, amikor North Carolinában egyetemi bulikon egyre nagyobb számban váltak szexuális zaklatás áldozatává fiatalok úgy, hogy az italukba csempésztek valami kábító hatású szert. A több éves kutatás arra irányult, hogy 100 különböző italban (különböző hőmérséklet, összetétel mellett) is működjön a teszt, minél többféle bódító anyagot kimutasson, akár 30 másodperc alatt jelezzen nagy megbízhatósággal. Jelenlegi formájában leginkább egy terhességi tesztre hasonlít a termék. Néhány csepp folyadék alapján határozza meg, hogy tartalmazza-e az ital az Egyesült Államokban leggyakrabban alkalmazott szereket. A korábbiakban még körömlakk formában bevezetett terméket a férfiak nem tudták használni, így jelenleg egy kulcskarikára fűzhető, bevásárlókocsikban használható érmére hasonlít a termék, hogy minél diszkrétebben tudja magával vinni a használója.

A látszólagos praktikussága ellenére a Huffington Post már korábban felhívta a figyelmet, hogy számos helyzetben csak a biztonság illúzióját adhatja a termék, hiszen sok esetben ismeri az elkövetőt az áldozat, így nem bizalmatlan. Sokkal fontosabb a biztonságos szórakozás tudatosítása a fiatalokban. Ahogy korábbi cikkünkben Gondi János, a Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítvány elnöke figyelmeztetett rá, a fiatal „ne fogadjon el ismeretlentől italt… felbontott üvegből ne igyon semmit, ne hagyja őrizetlenül a poharát, ne szálljon be olyan autóba, amelyet ittas, beszívott sofőr vezet, a lányok ne menjenek el sétálni idegen, illetve szer hatása alatt álló fiúkkal”. Kétségeket ébreszt az is, hogy az elmúlt időszakban évente majdnem 100 újfajta kábítószer jelent meg Magyarországon, amelyek az összetételük apró módosításával nem is számítanak illegálisnak. Egy hasonló drogteszt sajnos nem tudja ezt a gyors változást követni. Ahogy Zacher Gábor egy korábbi interjújában elmondta – még a Honvéd Kórház osztályvezető főorvosaként –, ők is csak a drogok töredékét tudták laboratóriumi körülmények között kimutatni, azt is borzalmasan drága vizsgálatokkal.

 

Címlapfotó forrása: Undercover Colors