Óvodai beszoktatás: Tippek, könyv és varázskavics

Történet egy fiatal nőről, aki a gyes alatt gondolt egy nagyot, és írt egy mesét az óvodai beszoktatásról. A könyv ötlete azonnal kiadóra talált, így lett egy csapásra sikeres első könyves szerző dr. Farkas Nóra, aki egyébként jogász. Interjú.

2018.08.20 Bakóczy Szilvia

Összeköt a szeretet című mesekönyved a júniusi könyvhétre jelent meg. Ennek főszereplője Kobak, aki óvodába megy. Ez az első könyved?

Dr. Farkas Nóra: Igen. Jogászként végeztem, jogtanácsosként dolgozom. Korábban is foglalkoztam az írással, de a témák a szakterületemen belül mozogtak. Bő egy éve mentem vissza a gyesről, az akkor kétéves kisfiam mellől. A könyv a gyes ideje alatt született.

Saját életetek jelentette a kiindulási pontot?

Igen. Ádám két és féléves volt, amikor beírattuk egy családi bölcsibe. Erre az időszakra esett a könyv ötlete. A történet alapját a mi beszélgetéseink, illetve meséink adták. Nem lehetett ugyanis nem észrevenni, mennyire felcsillant Ádám szeme, amikor ő lett az otthoni mesék főszereplője. Próbáltam elmondani neki azt is, mi mindent lehet majd csinálni a bölcsődében, miért lesz jó, hogy bölcsis lesz. Ehhez jöttek később az ovis történetek. Nálunk az egész folyamat nagyon gördülékenyen zajlott, reméltem, hogy a könyvvel másoknak is segítségére lehetek.

A könyv főszereplői Kobak, az anyukája és Bobó, a mackó. Rajtuk kívül – bár nem akarom lelőni a poént –, fontos szerep jut egy bizonyos varázskavicsnak is.

A gyerekeknek fontos, hogy bevihessenek egy játékot magukkal, ezért került bele Bobó. A varázskavicsot pedig Kobak azért kapja az anyukájától, hogy az oviban betegye a párnája alá, és amikor hiányzik neki a családja, a kezébe vehesse, és emlékezzen rá, hogy akkor is összeköti őket a szeretet, amikor épp nincsenek együtt.

A könyvben nemcsak a varázskavics szimbolizálja az összetartozást, hanem a köldökzsinór is.

Valóban. Ennek nagyon egyszerű oka van: ezt a korosztályt intenzíven foglalkoztatja, hogyan születtek, és mi történt a születésük után. A tapasztalatom az, hogy az elválás körüli időszakban az is egyfajta plusz biztonságot ad, ha ezekről beszélgetnek a gyerekekkel a szülők. Ez növeli a biztonságérzetüket, hisz ezekből a történetekből is sugárzik a szeretet, az összetartozás. Ebből nagyon jó beszélgetés kerekedhet a szülő és gyerek között. Mellesleg közben a szülőben is oldódnak a félelmek, hiszen ismerjük el, bennünk is van szorongás az elválás miatt.

Térjünk át a kiadás körülményeire. Könnyű volt első könyvesként kiadót találni?

Igen. A mai napig hihetetlen, hogy milyen könnyen ment minden. 22 perccel a levelem után visszajelzett az első kiadó, pár nappal később pedig már a tárgyalóasztalnál ültünk. Ami persze nagyon meglepett, hiszen első könyvesként általában nehéz bejutni egy-egy kiadóhoz, mert lényegesen több kockázatot vállalnak, mint a már ismert nevekkel.

  12 kép

Forrás: Sajóvölgyi Dalma

Dr. Farkas Nóra

Mi miatt mehetett ilyen könnyen?

Megtaláltam egy piaci rést, talán ezért. Tetszhetett nekik az is, hogy Kobak szerepébe bárki belebújhat, hiszen minden kisgyerekben megfogalmazódnak ugyanazok az érzések az óvoda előtt. A legtöbb gyerek fél az idegen környezettől, nem akar elválni a szülőtől. Ez a könyv kimondja helyettük a gondolatokat, és igyekszik enyhíteni a félelmet, szorongást.

Szerintem nagyon nagy harmónia van a szöveg és a rajzok között. Az illusztrátor, Szepesi-Szűcs Barbara a kiadó választása volt?

Igen, de az én véleményemet is kikérték.

Mi tetszett a rajzaiban a legjobban?

Kevés rajzon láttam, hogy képes érzelmeket közvetíteni. Barbi rajzaiból sugárzott a báj, a kedvesség.

A történet nagyon rövid, gondolom, szándékosan.

Igen, úgy éreztem, nem lehet ennél bővebbre ereszteni, ennyi a kisgyerekek befogadó képessége. Ráadásul jó esetben beszélgetni kezdenek közben az anyukák a gyerekekkel, ez is növeli a meseidőt.

Volt másik verzió?

Nem igazán. Az alaptörténet néhány óra alatt megszületett, utána még formálgattam néhány napig. A szerkesztőkkel közös ötletelésünk hozott még plusz ötleteket, de ezek apró változtatások voltak. Így került többek között bele, hogy a könyv kinek a tulajdona, melyik csoportba jár a gyerek, így lett helye a fényképeknek, és ezért tettünk bele a végére egy játékot is.

A megjelenés óta biztos nagyon sok visszajelzést kaptál.

Igen, és szerencsére szinte kizárólag pozitív üzenetek érkeztek. Ráadásul nem is csak az óvodai beszoktatással kapcsolatban. Az elválás ugyanis máskor is megjelenhet a gyerekek életében, például kórházi kezelések esetén, illetve hosszabb nyári szünetek előtt. Nagyon jó érzés, hogy nemcsak az óvodai szituációban lehet hasznos a mesém. Ezért is maradt az eredeti cím, pedig nem ez volt az egyetlen ötletünk a kiadóval. Mégis maradt, mert utal arra, hogy ez egy olyan stílusú könyv, ami egy érzelmes, lágy vonalat képvisel. Alcímként persze azért rákerült, hogy ez egy beszoktatós mesekönyv, a borítón pedig megjelenik az óvoda épülete, az anyuka és a gyerek.

Melyik a legkedvesebb visszajelzés az olvasók részéről?

Sok ilyen van, de talán a következő történet: egy anyuka elolvasta a könyvet a fiainak, akik nem igazán szerettek a saját szobájukban aludni. Utána kértek az anyukájuktól egy varázskavicsot, és betették a párnájuk alá. Aznap végigaludták az éjszakát. De az a hároméves kisfiú is gyakran eszembe jut, aki azt mondta az anyukájának a mesém után, hogy „fáj a szívem, meghatódtam”.  Sokan írták, hogy elsőre nem tudták elolvasni, mert potyogtak a könnyeik. Őszintén szólva, egy csodaként élem meg, hogy mindez megtörténik velem.

A rengeteg pozitív visszajelzés ellenére, engedj meg egyetlen észrevételt. A könyvben semmilyen szinten nem jelennek meg az apák.

Igen, ez egy anyukás könyv, de szeretnék később egy könyvet írni az apákról is. Ők is ugyanolyan központi szerepet töltenek be a gyerekek életébe, mint az anyák. Sok helyen akár az óvodai beszoktatás is az ő nevükhöz köthető. Nagyon sok ötletem van, amit szeretnék megírni, remélem, lesz rá lehetőségem.

Hol tart a könyv a sikerlistán?

Ez folyton változik, szerepelt a Manó Könyvek toplistájának 3. helyén, illetve a Líra Kiadó összevont toplistájának 17. helyén is.  

Nem lepte meg a családodat, illetve a barátaidat az ötlet, hogy könyvet írsz?

A családomat és a közeli barátokat nem, hiszen tudták, hogy mire készülők. Az ismerősöknek nem szóltam a könyv megjelenése előtt. Ehhez képest egyszer csak ott volt a könyvesboltokban. Utána persze azonnal gratuláltak hozzá.

Bartha Andrea óvónő tippjei az óvodai beszoktatáshoz:

  1. Nyáron meséljünk a saját, pozitív ovis élményeinkről!
  2. Olvassunk hasonló témájú könyveket! (Például a Pöttyös Panni sorozatot)
  3. Sétáljunk el többször az ovihoz, hadd ismerkedjen meg a gyerekünk a környezettel!
  4. Hozzanak a gyerekek otthonról az oviba egy plüsst vagy valami tárgyat, ami biztonságot ad nekik.
  5. A beszoktatás nem megy egyik napról a másikra, időt kell adni a kisgyermeknek és a szülőnek is. Lehetőség szerint az első napokon maradjunk bent a gyerekkel! Napról-napra növeljük a távol töltött órák számát!
  6. Ne ijedjünk meg a sírástól, ez a beszoktatás elején teljesen természetes! Igyekezzünk ugyanakkor ne azt éreztetni a gyerekkel, hogy nekünk is nehéz az elválás.
  7. Ne húzzuk el a búcsúzást! Legyen egy kialakult forgatókönyvünk az elváláshoz, egy rövid mondattal, amit a gyerekkel közösen találtunk ki. Miután reggel ez elhangzik, pusziljuk meg egymást, majd mindenki menjen a dolgára!
  8. Mindennap mondjuk meg a gyereknek, hogy mikor jövünk érte, például alvás előtt vagy után, és lehetőség szerint ezt tartsuk is be. Ez a kiszámíthatóság nagyon fontos a gyerekek biztonságérzete miatt.

 

Az Összeköt a szeretet című könyv ITT kapható.

 

Címlapfotó forrása: Sajóvölgyi Dalma