Társasjáték, a legújabb legális tudatmódosító

Korábban sosem hallottam erről a kezdeményezésről, és amikor kicsit utánanézek az interneten, miről is van szó, nagyon csodálkozom, hogy eddig elkerült a híre. A Játszóház projekt ugyanis annyira, de annyira szupernek tűnik már úgy is, hogy csak olvasok róla, hogy alig várom, hogy élőben is képet kapjak azokról a fiatalokról, akik kitalálták és azokról is, akik részt vesznek benne hétről hétre, már négy éve. Kárpáti Judit írása

2017.10.04 Kárpáti Judit

Vidéki nappaliból pesti kocsmába

„A Játszóház Projektet Balázs indította otthon a nappalijából, ahova áthívta a barátait játszani. Aztán a barátok meghívták az ő barátaikat, akik pedig az ő barátaikat és végül olyan sokan lettek, hogy kicsi lett a nappali. Ekkor, 2013, áprilisában csatlakoztam én is és közösen találtuk ki ezt a programot, amiben aztán játékmesterként veszek részt azóta is. Mivel Balázs Budakeszin lakott egyértelmű volt, hogy be kell jönnünk a belvárosba; csináltunk egy FB csoportot, egy eseményt, meghívtuk a barátainkat, ez volt.

Az első nyilvános társasozásra harmincan jöttek el, a következőre már ötvenen, pár hónap alatt százan lettek, most meg már négyszáz fő vesz részt egy-egy estén.” – mesél arról Király Dorka, hogyan kezdődött a történet, ami mára egyértelműen kiérdemelte a sikeres jelzőt. Egy csapat fiatal tehát, a már említett Sághy Balázs ötletgazda kezdeményezésére úgy döntött, ahogyan ők mondják „társasjátékokkal fogja meghódítani a budapesti éjszakát”.

A nappaliból indult kezdeményezés tehát másfél év alatt rendszeres programsorozattá nőtte ki magát, ahol esténként több száz „aranyásó, bandita, karantén specialista, tehénkereskedő és tünde” ül egy asztalhoz. Szlogenjük pedig - Mert a társasjáték - a legújabb legális tudatmódosító! – mindent elmond arról, mitől különleges és teljesen egyedi ez a kezdeményezés.

„Mégsem az van, hogy csövezés meg vedelés a Deákon…”

Hogy mindenki milyen jó fej és milyen klassz az egész arról sokat lehet mesélni, de hogy valóban így van-e, csak akkor derül ki, ha magad is részt veszel egy ilyen esten. A „Blahán”, a régi Corvin Áruház hátuljában működik a MÜSZI, azaz a Művelődési Szint, egészen mostanáig ez volt a Játszóház Projekt egyik fő helyszíne. Azért mostanáig, mert a néhány másik helyszín mellett hamarosan ez a lehetőség megszűnik, új játéktér után kell nézniük Balázséknak.

Ezen a hétfő estén azonban még folyamatosan érkeztek a társasozni vágyók a firkákkal, plakátmaradványokkal tarkított hátulsó, eldugott ajtón keresztül. Velem együtt két srác és egy lány jönnek fel a lépcsőn és míg felérünk kiderül, hogy huszonegy évesek és minden hétfőn jönnek. Ahogyan Vikiék is, akik már egy másik társaság, hárman lányok, velük a söntés előtti sorban elegyedem szóba. „Már harmadik éve járok ide, de egyébként is össze szoktunk jönni, társasozni is.

  12 kép

Forrás: Bellai László

Játszóház projekt - szabályok nem csak a társasjátékokban vannak

Szerintem ez egy tök jó program, mégsem az, hogy kiülnek az emberek csövezni a Deákra és vedelnek. Gondolkodik az ember, együtt van a barátaival, játszik és közben nem csak a játék a lényeg. Amikor csak tudunk lejövünk, múlt héten is tele volt, alig lehetett találni szabad asztalt.” – mondja kezében a Notthingam seriffje társasjáték dobozával a lány. Barátnője Dóri azt mondja, lehet bárkihez csatlakozni, de most akkora társasággal jöttek, hogy nincs erre szükség, de volt már olyan, hogy csak ketten jöttek és beültek egy társaságba játszani.

Amikor arról faggatom, hogy lehet-e pasizni is, nevetni kezdenek, és azt mondják, volt már rá példa. „Igazából az összes közösségépítő dolog közül azért tűnik ki, mert ez nemcsak egy kocsma, ahova beültök beszélgetni, itt egyszerre szórakozol, tanulsz és közösségben is vagy. „– összegzi Viki, ők miért gondolják úgy, hogy érdemes hétfőként eljönni.

Válogatott játékok

A lányok sietnek az asztalukhoz, én pedig újra Király Dorkába botlom, aki le sem tagadhatná, mennyire élvezi, amit csinál. Ma este is játékmesterként segít az érkezőknek, most épp egy óriási asztal előtt áll, amin temérdek társasos doboz áll egymásra halmozva. Rajta is, ahogy a többi, kicsit bennfentesebben mozgó fiatalon fehér nyúl figurás póló van, ami mintha ismerős lenne valahonnan. „ A nyúl azért lett a logónk, mert ez a Dixitből egy figura, nyuszi bábukkal számoljuk ebben a játékban a pontokat. Ez az a játék, amivel nagyon könnyű „berántani” az embereket a társasjátékok világába. Ennek az asszociációs játéknak egyszerűek a szabályai, ráadásul különlegesen szép kártyák tartoznak hozzá. Ha valaki először van itt és nincs még semmilyen játék tapasztalata, akkor általában a Dixitet teszem elé.” – magyarázza Dorka.

  12 kép

Forrás: Bellai László

A játékmesterek pólóján a Dixit-ből ismert nyúl figurája látszódik

Látva a rengeteg dobozt, arról kérdezem, honnan szerzik, kiderül, hogy inkább maguk gyarapítják a gyűjteményt, de időnként egy-egy kiadó, aki érti a kezdeményezés lényegét ad néhány játékot. A kezdeti, saját tíz játék ma már legalább kétszáz és többnyire a belépőkből fedezik ezeknek a költségét. Ami egyébként a legrosszabb szándékkal sem nevezhető magasnak, ugyanis a bejáratnál jelképes összeget, kétszáz forintot kell fizetni.

A kezdetekről kiderül, az alapvető koncepció az volt, hogy valamilyen értelmes szabadidő eltöltési alternatívát nyújtsanak többek között a saját barátainknak. Persze, itt is van sör, mégis aktív tevékenységgel töltik az időt. „Imádjuk ezeket a játékokat, bár itt soha nem játszunk, mert magyaráznunk kell a játékszabályokat, amit megint csak imádok, a legjobb munka, amit csinálhatok.” – lelkesedik a játékmester. Akikből egy-egy este heten, nyolcan is segítik a játszani vágyókat, sőt már többen is vannak, mert a mestereknek tanoncaik is vannak, ezzel is biztosítva az utánpótlást. A társaság vegyes, van, aki egyetemre jár, van, aki egy tanyán él, onnan jön, Sághy Balázs, az egész projekt ötletgazdája és tulajdonosa pedig teljes egészében csak ezzel foglalkozik.

Új irányok

De mégis, hogyan, a kétszáz forintos belépők mellett? Mert azért lelkesedés ide vagy oda, ez nem lehet elég még a működtetéshez sem. „Volt egy pont nagyjából másfél évvel ezelőtt, amikor már annyi munka volt a projekttel, hogy el kellett döntenünk, hogyan tovább. Hogy megállunk azon a szinten, ahol akkor tartottunk vagy megyünk a flow-val és kiszolgáljuk az érdeklődést és valamilyen formában bevételt szerzünk ebből. A második utat választottuk, csináltam egy egyéni vállalkozást, elkezdtünk belépőt szedni és kitaláltunk olyan irányokat, melyek piaci szempontból is tudnak működni.

Csapatépítő tréningeket, iskolákban társasjáték órákat tartunk, kint voltunk a legnagyobb fesztiválokon és sok egyéb rendezvényre is megyünk.” – mondja el Balázs, hogyan léptek ki a baráti társasozás kereteiből a társaival, akik az utóbbi években a szervezésből is nagyban kivették a részüket és mostanra már hatfős csapatot alkotnak. A projekt elsődleges célja, hogy olyan embereket vezessenek be a modern társasjátékok világába, akik ezt még nem ismerik. Akiknek a társasjáték egyet jelentett a Monopolyval vagy a Gazdálkodj okosan-al. Ezek inkább a szerencsén alapulnak, nincs döntési helyzet, izgalom, nem igazán jó játékok ezek.

A Játszóház Projektben használt újgenerációs társasjátékok, az elmúlt tíz-húsz évben jelentek meg, a nyugati társadalmak pont ennyivel járnak előttünk ezek népszerűségében és elterjedtségében. Németországban évente több száz új játék jelenik meg, a közösségi finanszírozós oldalakon is ezek pörögnek most a legjobban. A modern társasjátékokhoz speciális gondolkodás szükséges, nagyon kiegyensúlyozottak, rengeteg döntési helyzet van bennük és a végén, ha veszít is a játékos, úgy érezheti, hogy felépített valamit, fejlődött és nagy az újrajátszás vágya. Nagyon sokféle játék létezik, amelyek nagyon sok különféle gondolkodású embernek nyújtanak szórakozást. Mindeni talál olyat, amivel könnyebb elkezdeni és nem igényel extra nagy erőfeszítést, de persze olyat is, ami igen. „Mindig attól függ a választás, hogy éppen mihez van kedved, hogy most valami új perspektívát szeretnél megtapasztalni vagy nagyon fáradt vagy és arra vágysz, hogy teljesen kikapcsoljon a játék.” – mondja Balázs.

A fele fiú, a fele lány

Ahhoz azonban, hogy a MÜSZI termeit – egyébként ugyanez igaz a debreceni helyszínre is- színültig megtöltő fiatalok is pont azt kapják, ami aznap leginkább választ ad az igényeikre nagyon fontosak a már említett profi, tapasztalt játékmesterek, akik onnantól kezdve, hogy odaállsz a játékok mellé, egészen a játék menetig mindenben segítenek. Mindig van valaki, aki az adott játékot nagyon alaposan ismeri, méghozzá tapasztalatból, nem azért, mert elolvasta a játékszabályokat. A profi segítők mellett nagyon büszkék arra is, hogy nagyjából egyenlő arányban vesznek részt fiúk és lányok a rendezvényeken.

Ez egyértelműen látszik ezen a hétfő estén is, szinte minden asztalnál fiúk, lányok ülnek vegyesen, ezzel teljesen megdöntve a sztereotípiát, hogy ilyesfajta eseményeken bizonyára csupa „kocka” fiú tolong. Talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy a projekt népszerűsége, az érdeklődés csak folyamatosan növekszik. Ám a projekt növekedésének éppen ezek a tényezők szabnak gátat és jelentenek megoldandó feladatot Balázséknak.”Bármilyen helyszínre megyünk, mindenhol az a probléma, hogy a hely túl kicsi. Ami szintén véges, az a mi kapacitásunk. Nem szeretnénk rosszabb játékokat, kevésbé profi játékmestereket, emiatt nem tudunk végtelen sok programot szervezni”. Mivel ezek a rendezvények speciális igényekkel rendelkeznek és nehezen találni olyan helyszínt, ami minden kritériumnak megfelel, ezért e lehetséges irányok még kibontakozóban vannak. Most úgy tűnik, hogy több, kisebb rendezvényben gondolkoznak, bár még sok helyszínnel folynak a tárgyalások.

Balázs azt mondja, hiába a kinti előny, nem tudnak róla, hogy lenne külföldi megfelelője a kezdeményezésüknek. Persze léteznek nagy konferenciák, játékvásárok, konferenciák, illetve mini klubok, tíz-húsz fővel, de amit ők csinálnak, társasjátékos bulik kocsmában, az egyedi. De hogy a társasozás még jobban elterjedjen, és ahogy ők mondják, tényleg ez legyen az új „tudatmódosító”, Sághy Balázs nem állt meg itt. A Játszóházon túl részt vesz egy fejlesztésben is; az ingyenes mobil alkalmazás segítségével társasozós eseményeket lehet szervezni, ami egy nagyon jó eszköz arra, hogy összekösse azokat az embereket, akiket érdekel a játék, de esetleg nincs hozzá társaságuk. Mert ami egyértelmű, társasozni kocsmában, otthon, barátokkal vagy szülőkkel olyan lelki töltődést jelent, amit korábban gyerekként éltünk csak át, de felnőttként is bárki számára elérhető, átélhető.

Hasznos linkek:

Címlapfotó forrása: Bellai László