Ezek ma a legjobb társasjátékok 4-12 éves gyerekeknek

Évről-évre egyre több társast dobnak a gyártók piacra. A játékok számának növekedésével párhuzamosan azonban folyamatosan nő a tanácstalanság is a felnőttekben. Most akkor melyiket válasszam? Melyik passzol az én gyerekemhez? Aczél Zoltán társasjáték-fejlesztő és Lencse Máté pedagógus segít eligazodni, hogy szerintük melyek a legjobb társasjátékok.

2017.10.30 Bakóczy Szilvia

Kétszemélyes absztrakt logikai játékok (egyik nagy előnyük, hogy néhány perc alatt meg lehet őket tanulni. Mivel a játékidő is csak 5-15 perc, gyorsan be lehet gyakorolni a nyerő stratégiát, így hamar sikerélményhez lehet juttatni minden gyereket).

 1. Kalaha: Ki tud minél több színes követ összegyűjteni a játék végére? Számolás nélkül a dolog nem fog menni…

 2. Quarto: Építs fel vízszintesen, függőlegesen vagy épp átlósan egy négyes sort úgy, hogy az adott sorban levő oszlopok valamilyen tulajdonság alapján egyformák legyenek!

 3. Pylos: A játékosok felváltva helyezik fel a táblára a golyóikat, szintről szintre egyre magasabbra jutva. Amelyikük végül a felépült piramis tetejét is meghódítja, megnyeri a játékot, ez azonban taktika nélkül nem megy!

Kockajátékok (azoknak a gyerekeknek valók, akik szeretnek kocáztatni, számolni, illetve, akiket szeretnénk megtanítani kockáztatni, gyorsabban számolni).

 1. Pig: amit egyetlen dobókockával játszunk. A cél az, hogy eljussunk százig. Ha egyet dobunk, nullázódik az addigi eredmény, de ha ez előtt megállunk, felírhatjuk a részpontjainkat. Óriási a szerencsefaktor, ugyanakkor folyamatosan döntéseket kell hoznunk, közben pedig szembesülnünk kell annak eredményével. „Mellesleg” folyamatosan számolunk is.

 2. Űrcsempészek: A kockát ebben a játékban nem dobjuk, vagyis az előrejutásunkat ebben a játékban nem a szerencsefaktor határozza meg, hanem az, hogy hogyan licitálunk a kockával. Remek erőforrás-menedzsment játék alsósoknak, egyben a legegyszerűbb mini-stratégiai játék is. Némi gyorsasággal kombinálva…

 3. Sztorikocka: 9 kocka, 1 dobás, 1 sztori. Ki tudja kitalálni a legszínesebb történetet? (A játék egyik nagy előnye, hogy a gyerekek által kitalált történetek és a valóság között általában akad némi átfedés…)

Reakciójátékok és ügyességi játékok (azoknak a gyerekeknek ajánlott, akiknek a figyelmét rövid időre lehet lekötni, illetve akik rajonganak a versenyhelyzetért).

 1. Dobble: a legnépszerűbb, legpörgősebb párkeresős játékok egyike. Számos variációja ismert. Az alapváltozat ez: Ki ismeri fel előbb, hogy melyik figura szerepel a két kártyán?

 2. PanicLab: Az „okosabb” reakciójátékok közül való. A Dobble bonyolultabb „verziója”, melyben egy kartonpapíron látható figura átváltozásait kell fejben lekövetni. A koncentrációs képességet is teszteli.

 3. Go Go Gelato: Szintén a gyorsaságot teszteli, de úgy, hogy közben alaposan próbára teszi a gondolkodásunkat is. A játékban színes gombócok sorrendjét kell meghatározni, illetve megváltoztatni úgy, hogy közben nem nyúlunk a gombócokhoz. Ki a legügyesebb a kezével? És kinek a logikája működik a leggyorsabban?

 4. Észvesztő útvesztő: Labirintust kell építeni a vetélytársunk számára mágnesesen tapadó falakból, majd a társunk labirintusát billegtetve elsőként célba juttatni egy golyót. A kreatív tervezés alapja itt a logika, a kivitelezéshez pedig kézügyességre van szükség.

Memóriajátékok (olyan gyerekeknek ajánlott, akik szívesen tesztelik a memóriájukat, és közben szeretnek jókat nevetni. Ezekben a játékokban is van versenyhelyzet, de a gyorsasági faktornak nem igazán van jelentősége).

 1. Leo: Kifejezetten kisiskolásoknak szóló vicces és kooperatív játék egy oroszlánról, aki el szeretne jutni a fodrászhoz, nehogy túl nagyra nőjön a sörénye. De meg tudjuk-e jegyezni ehhez a színes lapkák sorrendjét? Azoknak a gyerekeknek ajánlott, akiknél a memóriafejlesztésen túl az együttműködési készségen is szeretnénk javítani.

 2. Memoriadó: A kérdés itt az, hogy ki tudja megjegyezni a letakart kártyákon lévő számokat? Ráadásul egyre hosszabb számsorokat kell megjegyezni.

 3. Elvarázsolt labirintus: Ki emlékszik, hogy hogyan lehet kijutni a labirintusból? Vigyázz, ha nem jó utat választasz, leesik alul a mágnesgolyó! Lépkedj ügyesen, jegyezd meg, hol vannak a láthatatlan elválasztó falak!

Kombinatorika és logikai játékok (azokkal a gyerekekkel játsszuk, akiknek a matematikai alapkészségeit szükséges fejleszteni).

 1.      Álomház: Rendezd be álmaid otthonát! A helyiségek bizonyos kombinációi több pontot érnek! Segít a helyzetfelismerés, a rugalmas gondolkodás és a kombinációs készség fejlesztésében.

 2.      Kingdomino (nagy előnye, hogy különböző korú gyerekek is játszhatják együtt): alapja a domino, de itt a különböző lapokból egy birodalmat kell építeni. Azt is te magad döntöd el, hogy hányadik játékosként húzz egy lapot. Megfelelő taktikával persze.

+ 1 avagy a játékok királya: a Dixit:

Nemcsak a fantáziát mozgatja meg, hanem az érzelmi intelligenciát is. Ebben a korszakalkotó asszociációs játékban arra kell rájönni, hogy mire gondol a másik. Az egyik legnépszerűbb játék ma, alsósok, de felnőttek körében is.

Bakóczy Szilvia írása

Címlapfotó forrása: Bellai László