A legjobb páros társasjátékok

Hogyan lehet egy társasjáték egyszerre a legjobb randijáték, családi játék és képes egy húsz fős osztályt is csendben tartani? Miért is ne tudnánk szülőként a gyerekek lefektetése után – még ha csak egy rövid időre is – társasjátékozni? Miért kellene lemondani a társasjátékozás öröméről, ha egyedül neveljük a gyerekünket? Ezekre a kérdésekre kerestük és kaptuk meg a választ a Gémklub társasjátékos klubjában, ahol a legjobb páros társasjátékokat mutatták be játékmesterek az érdeklődőknek.

2020.01.31 Szabó Előd

Még le sem ültem a Ráday utcai társasjáték klubban, amikor már az asztalon hevert hét-nyolc játék a kipróbálásra várva. Az estét játékmesterek segítik, hogy az utcáról betévedt „társasjátékszűz” látogatók is azonnal megkapják a segítséget. Az este egyik levezetője máris mesélni kezd, hogy miért igazán jók a páros társasjátékok. „Egyrészt a játékidőben rövidebbek. Nincs annyi holtidő, amikor végigvárod az összes többi játékost. Például lépek egyet és még három emberre várok, amíg újra csinálhatok valamit. Ezeknél meg gyorsan váltjátok egymást.” Kollégája újabb érvekkel egészíti ki. „Sok két személyes társasjátéknak az előnye még, hogy elfér zsebben. Illetve gyorsan, akár húsz-huszonöt perc alatt le lehet játszani és ennek ellenére bele lehet vinni komplexitást. Az asztalon lévő játékok között is vannak olyanok, amit akár többen is lehet játszani, de ketten a legjobb éppen a holtidő kizárása miatt, illetve több az interakció.”

Lássuk, miket volt alkalmunk kipróbálni és melyiket miért ajánlják a játékmesterek?!

„Azul” – egy egyszerű, gyönyörű társasjáték nagy mélységgel

 „Az Azul-nak rendkívül egyszerű mechanikája van és egy-két év alatt egy olyan klasszikus játék lett, amiről viszonylag sokan hallottak már. Pont ezért jó két fővel legjobban, mert lepörög harminc perc alatt és ebben a formában tudod követni legjobban, hogy mit csinál az ellenfeled. Nagyon egyszerű a szabályrendszere, de nagy mélység van benne.”

Kollégája a játék másik érdekességét emeli ki. Felcsillan a szemem, mert az ilyen jellegű játékokban jómagam is nem csak a saját pontgyűjtésemre szoktam koncentrálni, hanem gyakran kis gonoszkodással az ellenfelem stratégiáját szoktam akadályozni.

„Érdekes ebben a játékban, hogy bizonyos helyzetekben be kell vállalni a mínusz pontokat, hogy később nekem jobb legyen. Izgalmas, hogy vagy magadnak csinálsz hat pontot, vagy látod, hogy az ellenfeled egy piros elvételéből csinálna huszat, és azért veszed el, hogy ez ne történjen meg. Ezt két főnél tudod leginkább követni.”

 

„Hét csoda párbaj” – egy izgalmas, stratégiai játék változatos újrajátszási lehetőségekkel

A „Hét csoda” társasjáték igen népszerű volt már korábban is, ám ha csak ketten játszák ezt, számukra jobb választás a játékmesterek szerint a „Hét csoda párbaj”. Kiemelik, hogy „háromféleképpen lehet nyerni a játékban. Egyrészt a zöld színű tudomány szimbólumok összegyűjtésével, vagy az ún. hadászati sávon elbandukolsz az ellenfeledig és akkor leigázod őt, vagy a végén, akinek több pontja van, az fog nyerni”.

 

"Olyan két fős játék, amit nem tudsz nevetgélve játszani, mert akarva-akaratlanul bevonz a játék, hogy gondolkodjál közben. Nagyon sok opció van benne és mégis pofonegyszerűek a szabályok. Mindent megtettek a játék alkotói azért, hogy minél változatosabb legyen.”

Ez a játék inkább tíz év felett érdekes, mert sok szimbólumra kell figyelni a játékban.

 

„Kingdomino” – ebben a játékban te lehetsz a király

A Kingdomino társasjátéknak is rém egyszerű mechanikája van. „Tényleg a dominón logikáján alapszik az egész. A lapot, amit felveszel, úgy csatlakozzon a többihez, hogy az egyik oldala passzoljon. Mező a mezővel, bánya a bányával stb. Így kell felépíteni a magad királyságát egy ötször ötös négyzetben. Pofonegyszerű, mert minden körben csak az a dolgod, hogy az egyik lapot elvedd, amire rátetted a bábodat és utána kiválassz egyet.”

 

„Ez a társasjáték is nagyon sokféleképpen alakulhat. Különösen jó ketten játszani, mert két akciód van egy körben. Illetve a két fős játéknál nem csak ötször ötös, hanem hétszer hetes pályán is lehet játszani, ami sokkal több lehetőséget rejt magában. Ennyi a játék! Húsz perc alatt lejátszható és sokszor egymás után játszva is élvezetes.” Hivatalosan nyolcéves kor felett játszható, de ezt viszonylag rugalmasnak látom, mert a hatéves fiamnak ez a játék az egyik kedvence.

 

Jaipur – ahol élvezetes az infláció

„A Jaipur egy egyszerű kártyajáték. Szigorúan két fős. Vagy felveszel kártyákat kezedbe, vagy eladod őket korongokért. Ami miatt még egy picit más, mint egy sima kártyajáték, hogy van infláció a játékban. Vannak értékesebb és kevésbé értékes nyersanyagok. A gyémánt, arany, ezüst az értékesek. A fűszer, posztó, bőr kevésbé értékesek. Bármely típusú nyersanyagból eladok bármit, akkor egyre kevesebbet fogok érte kapni. Ezért nagyon fontos, hogy mikor adok el egy adott típusú nyersanyagot. Ezzel nagyon sokat játszottam egy időben. Ez is egy olyan játék, hogy húsz perc alatt lepörög, ha éppen nincs mit csinálnotok. Nagyon-nagyon izgi.”

 

„The Mind” –  a legjobb randijáték

„Szerintem ez nem egy játék, hanem egy élmény. Azt is mondhatnám, hogy a legjobb randijáték, amit valaha kitaláltak. Csak számkártyák vannak a játékban egytől százig számozva. És egy szintrendszert használ a játék egytől tizenkettőig. Mindenkinél annyi számozott kártya van, ahányadik szintnél éppen járunk. Első szint, akkor egy-egy kártya. Te is kaptál egyet és én is kaptam egyet. Ezeket a kártyákat kirakjuk növekvő sorrendben anélkül, hogy bármiféle módon kommunikálnánk egymással. Nincs kijelölve ebből adódóan, hogy ki kezd. Hanem amikor úgy érzed, hogy neked kell tenni, mert nálad van a legkisebb, akkor kijátszod. Ennyi a játék! Első pillanatra talán úgy tűnik, hogy ez nem olyan izgi, de amikor például már csak négy-négy kártya van a kezünkben és öt perce nézzük egymást és nem tudjuk eldönteni, hogy melyikünk jön és a harmincöt, harminchetet kijátsszuk egy öt perces nézelődés után, akkor megtudod, hogy mi az, amikor „mindozol” igazán. Zseniális ez a játék! Nem használod benne az eszedet, nem gondolkozol közben. mégis egy baromi jó élményt ad. Ahogy egymásra éreztek.”

 

„Amikor osztályterembe vittük el ezt, akkor meglepődtünk rajta, hogy a gyerekek is csendbe maradtak. Ami nagy érték olyan esetben, ha húsz gyerek játszik egyszerre a teremben. Minden megbecsülésem a pedagógusoké, akik ezt el tudják érni.”

Egy-két parti után megérti bárki, hogy „Wow!”, miért is jó ez a társasjáték.

 

Dobble – egy pörgős, gyors reflexjáték, ami legkisebbekkel is játszható

A Dobble-t ötféleképpen lehet is játszani. Mindegyik kártyán van nyolc darab szimbólum és mindegyik kártyán van pontosan egy ugyanolyan.

„Az egyik verzió úgy működik például, hogy a játékosok elfelezik a kártyákat és aki megtalálja hamarabb az egyezőt szimbólumot az asztalon heverő lappal, akkor lerakja középre a saját lapját.”

 

„Hat évestől hatvan éves korig mindenki nagyon élvezi. Érdekessége, hogy mindenféle szimbólummal díszítve lehet kapni. Ha nem is tetszenek a figurák, más karakterekkel is lehet választani. Bármikor le lehet ülni játszani, egy parti öt perc alatt lejátszható. Farzsebedben elfér. Illetve számomra fontos, hogy van belőle vízálló, a strandra is ki lehet vinni.”

 

Everdell – ha valaki komolyabban is nyitna a társasjátékok felé

„Elmondható róla, hogy rengeteg társasjáték mechanikát használ. Ez azért jó, mert hogyha valaki komolyabban szeretne nyitni a társajátékok felé, azt valahol el kell kezdeni. Ez a játék három-négy mechanikát megában foglal, amit tökéletesen elegyít, amiből meg tudod tanulni azt a mechanikát, amit aztán majd egyel komplexebb játékkal is el tudsz kezdeni foglalkozni.”

 

Jó társasjátékozást mindenkinek!