Hogyan küzdött a családod?

A családi legendáriumban mindenkinek vannak generációról generációra öröklődő történetei leleményes családtagokról, akiknek a példájából tanulhatunk. Nagybácsikról, akik furfangos módon menekítettek embereket, tárgyakat, állatokat a megszálló hatalom elől, nagymamákról, akik minden veszélyt legyőzve szöktek meg fogságból vagy menekültek meg bujkálva a háborúban. De az olyan békésebb esetek felidézése is sokat jelent, mint amikor a rossz evő, cingár nagypapa remek sportolóvá lett, vagy egy távoli unokatestvér az osztály legrosszabb tanulójából elismert szakemberré vált. Kárpáti Judit írása.

2018.01.12 Kárpáti Judit

Gyakori szülői dilemma, hogy mivel erősítheted gyermeked önbizalmát, „énerejét”?

Dudits Dénes azt javasolja, mindenki keresse meg a családja életében akár több generációra visszamenőleg azokat a sztorikat, amelyek a különböző családtagokról szólnak, és ne sajnálja az időt arra, hogy akár kutatásokat is végezzen a felmenők történeteinek megismerése céljából.

Persze azért nem mindegy, hogy milyen történetekről van szó, főképp azok védik majd felnőtt korában a gyereket, amelyek valamilyen módon arról szólnak, hogyan oldott meg egy-egy nehéz helyzetet a felmenő, miként állt talpra egy-egy bukásból, illetve miként talált megoldást valamilyen problémára.

A gyerekek számára ezek a példák olyan beépülő megoldásokat jelentenek, amelyeket aztán alkalmazni tudnak a saját, felnőtt életükben. Ezek a történetek annak a biztonságát nyújtják, hogy vannak eszközök, lehetőségek minden helyzetre, birtokomban van az a tudás, amivel meg tudok küzdeni bármilyen gonddal.

„Ha így nő fel egy gyermek, hogy tudja: az ő családjában hatékonyan tudnak megküzdeni a problémákkal, hogyha kreatívak, kitartóak, akkor ez pszichológiailag őt is erőssé fogja tenni. Ez egy fantasztikus technika, és a szülőnek is igazi élmény kutakodni a családi múltban” – mondja a szakember.

Az önbizalmon túl pedig van ennek egy plusz hozadéka is, amire talán kevesebben gondolnak. „A későbbi szerhasználat megelőzésének egyik alapja, hogy a gyermekeink megfelelő ellenálló-képességgel rendelkeznek, ha tudják késleltetni a vágyaikat, ha képesek megküzdeni a különböző kihívásokkal” – véli Dudits Dénes addiktológus.

Neked mi a történeted?

 

Címlapfotó forrása: istock / vgabusi