Tudástár 1. rész: Marihuána

A cannabis növényt több ezer éve ismeri az emberiség, számtalan kultúrában van jelen a lenyomata valamilyen formában. Tudatmódosító hatása miatt a legtöbb társadalomban teljesen tiltó korlátozás alatt áll, mégis az egyik legelterjedtebb és legismertebb drog a világon.

2018.02.12 Hogyan mondjam el neked

A hazánkban elsősorban fű vagy marihuána néven futó kábítószer hatóanyaga a THC (delta-9-tetrahidrocannabinol), ami hő hatására szabadul fel a kiszárított növény bizonyos részeiből. A leggyakoribb fogyasztása ennek megfelelően az elégetés, azaz a növény elszívása speciális pipából vagy cigarettapapírba sodorva, dohánnyal keverve úgynevezett spangliba töltve.

A cannabist hétköznapi nevén indiai kendernek is szokták nevezni, és semmilyen módon nem tévesztendő össze a vadkenderrel valamint az ipari kenderrel, amelyeknek nincs pszichoaktív hatásuk.

A THC-tartalomtól függ a cannabis erőssége, de a hatást nagyban befolyásolja a használat módja is. Az elégetés során keletkezett füstgáz – a THC mellett – nagy számban tartalmaz még egyéb hatóanyagokat, amelyek fájdalomcsillapító vagy nyugtató hatással bírnak.

Az indiai kender gyantájából készül a leginkább apró csokoládé darabkákra hasonlító hasis, amelynek hatása nem sokban tér el a marihuánáétól, és a fogyasztása is ugyanúgy pipában vagy dohány közé keverve történik. A hasis gyártása során a növényt préselik, és a gyantájához hozzájutva egyfajta cannabis-koncentrátumot hoznak létre, ha pedig ezt is tovább sajtolják, akkor hasisolajhoz jutnak, aminek az erőssége már messze meghaladja az utcán kapható marihuánáét.

A cannabis elsősorban szorongáskeltő hatású szer, ami meglepő lehet, ha az önfeledt és megállíthatatlan nevetésre és a rendkívül kreatívan megélt hétköznapi jelenségekre gondolunk, mint a fű hatását leggyakrabban leíró jelenségekre. A valóság az, hogy a marihuána kipróbálásakor megélt egyszeri élmények és a rendszeres fogyasztó által átélt folyamatos hangulati és tudati változások nagyban eltérnek egymástól.

A fű hatására megváltozik a valóság megélésének érzete, és a megszokottól eltérő gondolati megközelítések, érzelmi viszonyulások jönnek létre.

Ezeknek a megélése arra készteti a használót, hogy valamilyen módon értelmezze ezt a megváltozott viszonyulást, ami gondolati párhuzamok és felismerések sorozatát indítja el benne.

Ezeknek a megtapasztalása nagyszerű kreativitásélmény, szemlélődő sodródás, de akár rohamszerű teljes gondolati elveszés is lehet, amelynek fokozódó intenzitása kibillentheti a fogyasztót az érzelmi stabilitásából és befelé forduló, szorongásokkal teli, pánikszerű állapotba is hozhatja. Ezekben az esetekben az a legfontosabb, hogy nyugodt és békés közeget teremtsünk addig, amíg véget nem ér ez a néhány óráig tartó állapot.

A használat során fellépő legfontosabb testi tünetek közé tartozik a száj kiszáradása, a szemek fátyolossá válása vagy bevörösödése, de gyakori az étvágy hirtelen és fokozott erősödése, és nem ritka az sem, hogy sápadtnak tűnik valaki. A túladagolás során hányinger és hányás, hirtelen bekövetkező extrém álmosság, pánikroham, paranoia és a gyengébb hallucinációk megjelenése is előfordulhat. A túladagolást kiváltó mennyiség nagyon széles skálán mozog, az érzékenyebb – és a bekövetkező hatásra nem igazán felkészült – emberek már kisebb adagok esetén is átélhetnek nagyon negatív élményeket.

A cannabist több országban gyógyszeripari alapanyagként használják, a fájdalomcsillapítás és az álmatlanság tüneti kezelése mellett szerepe lehet sclerosis multiplexben szenvedők életminőségének javításában is.

„Egyes országokban engedélyezték használatát, de ezekben is csak másodvonalbeli, tüneti szerként a fájdalmas izomtónus fokozódás (spazmus) kezelésére. A másodvonalbeli azt jelenti, hogy akkor rendelhető, amikor a hagyományos összes szer, jelen esetben izomlazító, hatástalannak bizonyul.” Forrás: Doki.net.

A cannabis elszívása során keletkező füstgáz, és a tiszta THC belélegzése között óriási a különbség. A dohánnyal kevert, cigarettapapírba csomagolt, és bármilyen szűrés nélkül a szájüregbe és a tüdőbe jutó forró füst számtalan káros és rákkeltő anyagot is tartalmaz, amelyek pusztítják vagy roncsolják a légutakat. Ennek megelőzésére a szer használói ma már olyan elektromos pipákat és vaporizátorokat vesznek igénybe, amelyek használatával ezt az ártalmat szinte nullára redukálják.

A cannabis folyamatos és mértéktelen használata során erős sóvárgással járó pszichés függés, nem produktív és halogató életforma, illetve szorongásokkal teli folyamatosan negatív életérzés egyaránt alakulhat ki.

A 2015-ös ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) kutatások alapján is a legelterjedtebb kábítószer a marihuána volt a 9-10. évfolyamon tanulók körében Európában és azon belül Magyarországon is egyaránt. A megkérdezett diákok 12,5 százaléka vallotta, hogy használt marihuánát vagy hasist az adatfelvételt megelőző 12 hónapban és 5,7 százaléka, hogy a megelőző 30 napban is.

Ha segítségre van szükség

Szenvedélybetegséggel foglalkozó civil szervezetektől is kérhetsz segítséget, anonim, ingyenes módon, akár személyesen, akár telefonon keresztül.

Hová fordulj? - Segítői adatbázis függőségek esetén

Címlapfotó: istock / LPETTET