Tudástár 2. rész: Dizájnerdrogok – a hatásuk gyakran teljesen kiszámíthatatlan

A tévesen és hibásan is trendinek ható dizájnerdrog elnevezést elsősorban azokra a szintetikus úton előállított drogokra alkalmazzuk, amelyeket abból a célból gyártanak az amúgy nem erre a célra létrehozott távol-keleti vegyiüzemekben, hogy olyan tudatmódosító szerekkel jelenjenek meg a drogpiacon, amelyek forgalmazása és fogyasztása azok ismeretlensége és újdonsága okán még nem szabályozott, tehát nem is tiltott.

2018.03.16 Hogyan mondjam el neked

Az újonnan piacra kerülő szerek sok esetben a már forgalomban lévő illegális drogok (klasszikus kábítószerek) hatását másolják, de az is előfordul, hogy az új pszichoaktív szer csak a nevében azonos – vagy hasonló a lemásolt szerhez, és a hatása egészen más.

Az új pszichoaktív szerek felbukkanása átformálta a droghasználat minden színterét, új, eddig ismeretlen anyagok felbukkanásához és fogyasztásához vezetett.

Az új anyagokkal kapcsolatos tudományos információk szinte teljes hiánya nagyon megnehezíti a segítéssel, az ártalomcsökkentéssel és a megelőzéssel foglalkozó szervezetek munkáját.

A dizájnerdrogok a legtöbb esetben főleg fürdősónak vagy növényvédő szernek álcázva érkeznek az országba, de fontos tudni, hogy soha semmilyen módon nem találkozhatunk velük a boltok kínálatában, tehát nem az történik, hogy valaki fürdősót vásárol, és helyette dizájnerdrogot kap. Az álcázás csak a fogyasztó, a forgalmazó és az árusító közötti kommunikációban jelenik meg, így a szer emberi fogyasztásra alkalmatlanként történő feltüntetése egyszerű rutinmondattá silányítva veszíti el valós figyelmeztető erejét.

A dizájnerdrogok használata a szerek sokféleségének köszönhetően szinte minden formában és illegális drogban előfordulhat, beleértve a szippantást, a szívást és a szúrást is.

A „kristály”

Az ezen a néven utcai forgalomban lévő stimuláns anyagok elsősorban valószínűleg katinon- származékok, de triptaminok, és más, erősen hallucinogén hatású szintetikus szerek egyaránt megtalálhatók. Ezeknek a szereknek a hatóanyagtartalmáról és a szervezetre gyakorolt hatásáról szinte semmit sem tudunk.

Mivel a dizájnerdrogok esetében elsősorban kristályszerű megjelenésről beszélhetünk, így annak egyes porított formái a katinon-származékok felbukkanásával az új stimulánsok körében mutatnak erőteljes jelenlétet, és a speedpor új hatóanyagaként lassan kiszorítják az ismertebb, és így biztonságosabban is használható amfetamint.

Hasonló a megjelenése az acetonos oldószerrel történő feloldás előtt, az előkészítés során már folyékony halmazállapotú szintetikus kannabionidoknak is, amelyekkel a patikában kapható orvosi zsályát spriccelik le, hogy marihuánához hasonló megjelenésű úgynevezett biofüvet, vagy herbált hozzanak létre.

A biofű vagy herbál

Az elmúlt évek egyik legfontosabb változás a drogfogyasztás területén az úgynevezett szintetikus kannabionidok felbukkanása a droghasználók körében. A tévesen és hibásan, valótlanul biónak vagy herbálnak nevezett szintetikus drogok veszélye elsősorban az ismeretlen anyagok miatt fokozottan veszélyes, mivel a használók azt gondolják, hogy egyfajta „egészségesebb kenderről” van szó, aminek éppen az ellenkezője az igaz.

Ezeknek a szereknek a használata súlyos egészségi problémákat okoz, a függőség – intenzív használat mellett – pár hét alatt kialakul. A klasszikus kábítószerekkel szemben, ennek a szercsoportnak csak töredékét ismerjük, a hatásmechanizmusuk kiszámíthatatlan, az adagok hatóanyagtartalma változó.

Jelenleg ez az egyik leggyakrabban használt illegális szer, főleg a városi és a vidéki mélyszegénységben okoz óriási problémát az egyén és a közösségek szintjén egyaránt.

A szercsoport ezernél több különböző hatóanyag-tartalmú szert foglal magába, ezek hatásmechanizmusa egymástól jelentősen eltérő lehet, ezért adagolásuk során az erősségük különbözősége számtalan rosszullétet eredményezett már az első felbukkanásukkor is.

Nagyon fontos, hogy ezek a szerek semmilyen formában nem azonosak a kannabisszal, veszélyességük és függőség potenciáljuk viszont jóval nagyobb annál. A szintetikus kannabionidok használatának térnyerése olyan kihívások elé állította a kezelőhelyeket, amelyek jelenleg is megoldásra várnak.

A fiatalok érintettsége

A legfrissebb ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) 2015. évi kutatások alapján Magyarországon a 9-10. évfolyamon tanulók 10,7 százaláa vallotta, hogy fogyasztott már életében valamilyen dizájnerdrogot, a fiúk 12,2 százaléka, a lányoknak pedig 9,1 százaléka. A fogyasztók közel 40 százaléka füstölésre, dohányzásra alkalmas növényi keverékként írta le a használt szert. 11,6 százalékuk por, kristály vagy tablettaformát, 1,8 százalékuk pedig folyadékot jelölt meg. A dizájnerdrogokat fogyasztók kétharmada legfeljebb alkalmi fogyasztó, a gyakori szerfogyasztás aránya körükben 15 százalékkörüli. A nagyobb gyakoriságú fogyasztás a fiúkra jellemző. A kipróbálás fő okaként a válaszadók a kíváncsiságot, a vélelmezett kisebb egészségügyi kockázatot, és a könnyű beszerezhetőséget említették. A kipróbálás tényleges okaként a már fogyasztók szintén a kíváncsiságot, a könnyű hozzáférést és az alacsony árat jelölték meg.

Címlapkép: istock / vidguten