Értsd meg a függőség jelentését ezzel az egyszerű gyakorlattal!

Függőség minden viselkedés, amiben örömöd leled rövid távon, hosszú távon azonban káros hatással van rád, mégsem tudod abbahagyni.

2018.09.27 Szabó Előd

Dr. Máté Gábor fenti meghatározása sok emberre, élethelyzetre illik. A sóvárgás démona című könyv szerzője számos előadása alkalmával felhívta rá figyelmet, hogy az alábbi négy kérdést érdemes végiggondolnod, hogy közelebb kerülj a függőség mögött rejtőző valódi probléma megértéséhez:

Volt a te életedben is valami hosszú távon káros dolog, amit nem tudtál abbahagyni? Ha igen, mi volt az?

Vásárlás? Számítógépes játék? Szex? Kávé? Cigi? Alkohol? Kábítószer? Valami más? Fontos, hogy a kérdések megválaszolásánál légy őszinte, hiszen csak így vonhatod le a saját tanulságaidat.

Gondold végig, hogy mit élveztél benne? Mit nyertél általa?

Jól hallottad! Minden függőségben van valami jó, ami miatt ez rövid távon kellemes. Félre tudtad végre tenni a napi stresszt? Valami intenzív eufóriát, kellemes érzést éltél át? Intimitáshoz, szeretethez jutottál? Végre gondtalannak érezhetted magad? Ismerjük el! Ki ne szeretné ezeket a dolgokat? Mindannyian vágyunk a szeretetre, nyugalomra, örömökre, gondtalanságra, intimitásra. Te mit nyertél függőségeddel?

Nem a függőség volt a problémád. Akkor mi?

A valódi probléma ezek szerint nem egyszerűen a függőséged, hanem esetleg az, hogy túl stresszes vagy, nincs öröm az életedben, mindennap az unalom vesz körül, hiányzik a intimitás. Rossz eszközt választottál, hogy megoldd ezt a problémádat! A problémád gyökere nem az addikció volt, hanem például, hogy hiányzott a szeretet az életedből. Neked mi lehetett a probléma a függőséged mögött?

Miért alakult ki ez a hiány az életedben?

Eljutottunk oda, hogy valami az életben túl nehéz, túl fájdalmas volt. A szeretetet például a gyerekkorodban kellett volna megkapni, de nem ez történt. Vagy nem úgy, ahogy neked erre szükséged lett volna. Gondold végig azt, hogy ezek a hiányok mikor, miért voltak az életedben?

Mik okozhatnak traumát gyerekkorban? Töltsd ki gyermekkori traumákról szóló tesztünket!

Címlapfotó forrása: istock / yulkapopkova