Az élet egy borzalmas hely?

Vertek, zaklattak, veszekedtek körülötted, elhanyagoltak, szüleid elváltak, apád alkoholista volt. Háború alatt éltél, nem jött vissza a háborúból az apád, elvették a családod földjeit, kiseperték a padlást. Hétköznapi értelemben ezt hívjuk traumának, ugyanakkor a látható traumán túl történik valami benned is, aminek felismerése a későbbiekben a gyógyulásod kulcsa is lehet.

2018.10.25 Szabó Előd

Felnőtt emberként, ha valaki elkezd veled ordibálni a munkahelyeden, akkor segítséget kérhetsz, jelezheted a zaklatónak, hogy fejezze be, amit veled tesz, vagy ott is hagyhatod. De mi történik egy trauma esetén, ha ezek egyikét sem tudod megtenni? Ha egy épület pincéjében kisgyerekként rettegésben élsz végig egy bombázást, semmit nem tudsz tenni és segítséget sem tudsz hívni. Ha pici babaként órákon át sírsz, hogy valaki vegyen fel, az édesanyád etessen meg, öleljen magához. Ha éppen az a szülőd ver meg, akitől a gondoskodást, szeretetet várod.

Dr. Máté Gábor szerint ilyenkor elveszíted a kapcsolatot önmagaddal. Valami túlságosan fáj ezekben a helyzetekben. Annyira fáj, hogy innentől kezdve elnyomod az érzelmeidet, hogy ne is érezd őket. Utólag pedig megpróbálod ezeket a fájdalmakat enyhíteni, magadat nyugtatni. És itt jön a képbe később az addikció. Érthető, hogy enyhíteni akarod a fájdalmad, azonban mégiscsak egy rossz eszközt választasz.

Gondold meg, mennyire másképpen látja a világot az, aki szerint az élet egy borzalmas hely, és az, aki szerint az élet alapvetően szép, tele kellemes kapcsolódásokkal, barátokkal, vidámsággal. A negatív szemüveggel félni fogsz. Agresszívnak kell lenned, csak magadra számíthatsz, folyamatosan harcolnod kell. Megfordul az „egy mindenkiért, mindenki egyért”. A te könyvedbe azt írták „mindenki ellened és te mindenki ellen vagy”. Gyerekkorodban a szüleidben bíztál, ám ők nem védtek meg, vagy éppen bántottak téged. Most pedig lehet, hogy éppen azokban fogsz bízni, akik megint bántanak téged.

A traumát stafétaként adjuk egyik generációról a másikra, amíg azt fel nem dolgozzuk, meg nem gyógyítjuk. Nem azért, mert nem szereted a gyereked. Nem azért, mert rossz szülő vagy, hanem ez tudat alatt is megtörténik.

Egészen addig, amíg újra meg nem találod a kapcsolatot önmagaddal, az érzéseiddel… ('Beyond addiction').

Töltsd ki gyermekkori traumákról szóló tesztünket!

Címlakép: istock / vicnt