Tudástár 3. rész: Koffein, a legelterjedtebb stimuláns

A koffein az egyik legelterjedtebb élénkítőszer a boltban beszerezhető stimulánsok közül, és ennek a legnagyobb az ismertsége is. Számtalan formában kapható az üzletekben, élvezeti szerek és édességek sokaságában található meg, beleértve a koffeintartalmú kólákat, édességeket és üdítőitalokat is.

2018.12.25 Hogyan mondjam el neked

Korunk egyik legkeresettebb pörgető szere, amit jól mutat, hogy mindössze a lakosság negyede nem él vele mindennap.

A legelterjedtebb használati forma a teában és a kávéban található hatóanyag szájon át történő fogyasztása, de létezik tabletta- és szippantásra alkalmas por formája is.

A koffein fogyasztását követően a használó már pár perc elteltével élénkebbnek és frissebbnek érzi magát, javul az állóképessége, fokozódik az ébersége és a koncentrációs képessége.

A koffein percek alatt felszívódik a szervezetben, hatása pár órán át tart, és – bár egyénenként számos tényezőtől függ – egy fél nap alatt nagyjából kiürül a szervezetből.

Körülbelül150–200 mg koffein található egy erősebb feketekávéban, és ennek a kétszerese az a határ, ami még nem jár negatív következményekkel a szervezetre nézve. A terhes anyák napi koffeinbevitele nem jó, ha meghaladja a 150 mg mennyiséget, a serdülő gyermekek esetében napi egy pohár fekete tea kockázatok nélkül fogyasztható.

A koffein a fogyasztói típusú társadalmak kialakulásával kilépett a kávé és a tea keretei közül és új gazdasági területeket hódított meg, létrehozva az energiaitalok világméretű piacát.

Az energiaital-gyártók magas cukor- és taurin-tartalommal egészítik ki az összetevőket, amelynek következtében a pörgető hatás intenzívebben és a gyorsabban jelentkezik. A professzionális marketingeszközökkel generált energiaital-fogyasztás és a hatékonyabb munka vagy sportolás ígérete szinte korlátok nélkül jelenik meg a piacon, tinédzserek tömegeit célozva meg a koffein nyújtotta pörgés ígéretével. Sok energiaital tartalmaz növényi eredetű stimulánsokat, mint a ginzeng, ephedra vagy guarana, ezek is fokozzák a koffein hatását.

A sportorvosok mérései szerint a koffein kis mértékű használata javíthatja például a reakcióidőt, de egy bizonyos határ felett (300 mg) nem tapasztalható ebben sem javulás.

Bár az energiaitalok növelik a vérnyomást és a pulzust, a szakemberek szerint az energiaital alkalmi és mértékletes fogyasztása nem károsítja az egészséget, amennyiben egészséges ember teszi ezt. Abban az esetben viszont, ha szív- vagy érrendszeri betegségben szenvedő használja, ott már akár egyszeri fogyasztás is veszélyekkel járhat. Ezek az italok ugyanis befolyással lehetnek a vérnyomást szabályozó gyógyszerek hatékonyságára is.

Túlzó és mértéktelen fogyasztásuk az egészséges emberek számára is kockázatot jelenthetnek, terhes nők és gyerekek számára pedig egyáltalán nem ajánlott fogyasztani ezeket a termékeket.

Azok, akik sportolás előtt fogyasztanak energiaitalt a teljesítmény fokozása érdekében, veszélynek teszik ki a szívüket. Az energiaital tovább növelheti a vérnyomást és a pulzust, mely amúgy is elég magas a sporttevékenység miatt, ugyanakkor csökkenthetik a szív vérellátását. Ez különösen azok számára veszélyes, akiknek az artériái eltömődöttek.

A koffein dehidratál, ezért is különösen rossz választás sportolás során használni az energiaitalokat.

Ha a koffeintartalmú italokat alkohollal együtt fogyasztják, akkor a koffein hosszabb élénkítő hatásával kell számolni a hatóanyag szervezetből történő lassabb kiürülése miatt.

A koffein rendszeres és napi szintű fogyasztása hozzászokást okoz, aminek következtében függőség alakulhat ki. Az elvonási tünetek elsősorban a fáradtság képben jelentkeznek, de nem ritka a fejfájás és a hányinger sem. A napi kettőnél több kávé fogyasztása folyamatos fáradtságérzetet okozhat, mivel a használatot követő levertség naponta többször is ismétlődik, újabb és újabb fogyasztást generálva a használónál.

600 mg vagy nagyobb mennyiségű koffein fogyasztás esetén túladagolás léphet fel, ami hányáshoz és erős émelygéshez vagy fejfájáshoz vezethet.

Hová fordulj? - Segítői adatbázis függőségek esetén