Tudástár 4. rész: Hallucinogének

A hallucinogének olyan illegális szerek, amelyek fogyasztását követően a valóság és a képzelet határai elmosódnak, és nem, vagy csak nagyon nehezen tudjuk megkülönböztetni a kettőt egymástól. Hatásukra megváltozhat az anyagi világ tapintásának érzete, jelentősen módosul a minket körülvevő vizuális világ, és olyan tapasztalások sora indulhat el, amelyek megélése megváltoztathatja mindazt, amit addig a világról gondoltunk.

2018.12.27 Hogyan mondjam el neked

A hallucinogén anyagok használata ma a világon szinte mindenhol tiltott, és bár a fogyasztói típusú társadalmak és a spiritualitás viszonya jelenleg is formálódóban van, a hatvanas évek végének kulturális forradalma volt az utolsó olyan időszak az emberiség történetében, amelyben tömegesen fordult elő a használatuk. A felvilágosodás és a materializmus visszaszorította a spirituális élmények prioritását a nyugati típusú társadalmak hétköznapi életében, így ezeknek a szereknek a jelenléte a kulturális margóra és az underground zenei színterekre húzódott vissza.

A hallucinogének veszélye elsősorban nem a függőség kialakulásában rejlik, hanem inkább a megélt élmények feldolgozásának folyamatában. A vizuális hallucinációk, a különböző tárgyak és alakok látványának elmosódása, és a rendkívül mély, megvilágosodásszerű élmények között széles spektrumon mozognak a tapasztalások, és ezeknek az egyénre gyakorolt hatása is különböző.

Az átélt élményeket valamilyen módon mindenkinek fel kell dolgoznia, és ehhez spirituális kapaszkodók, racionalitásra épülő tudás vagy ideológiai támaszok szükségesek. Amennyiben valaki ezek nélkül éli meg az addig stabilnak hitt valóságának az elvesztését, a tapasztalás akár traumatikus is lehet.

Az idő fogalmának eltűnése, az én feloldódása a közös tudatban, a teljesen valósnak ható hihetetlen látomások, és az akár tíz órán át tartó folyamatos hallucinációk próbára teszik az ember pszichéjének terhelhetőségét.

Az egyik legismertebb szintetikus úton is előállított hallucinogén szer az LSD (lizergsav-dietilamid), ami egyébként a természetben is megtalálható az anyarozsban.

A folyékony halmazállapotú anyagot általában papírra cseppentik, és az impregnáció során létrejövő papírdarabkát nevezik LSD-bélyegnek. A szájon át történő használat során a mennyiségtől függően a gyengébb vizuális élményektől a teljes énvesztésen át tartó mentális utazásig terjed az akár tíz órán át is tartó hatás spektruma. Amennyiben a használata során negatív élmények érik a fogyasztót, kialakulhat az úgynevezett bad trip, amely egy olyan rémálmokkal és félelemmel teli állapot, amelyben az álomszerű képzetek megelevenednek, és érzelmi rosszullét, vagy más néven „para” alakul ki.

Ebben az állapotban nagyon fontos, hogy a használót barátságos közegbe kell juttatni, és biztosítani kell arról, hogy pár óra elteltével jobban lesz. Ennek azért van jelentősége, mert ha továbbra is fennáll a félelme, akkor a hatás elmúltával a trauma csak hosszú idő után fog elmúlni.

A természetes alapú hallucinogének egyik legelterjedtebb fajtája az úgynevezett varázsgombák, amelyek az LSD-hez nagyon hasonló hatású pszilocibint tartalmaznak.

Ezeknek a gombáknak a használata során az átélt élmények kevésbé intenzívek, mint az LSD esetében, és a használók beszámolói alapján közelebb állnak a természetközeli élményekhez, aminek következtében a használatuk során gyakran kerülik a zárt tereket, és előszeretettel választják az erdei tisztásokat vagy más növényekkel telített tereket.

A szájon át történő használatuk során a fogyasztók egyszerűen megeszik a gombát, amelynek hatása a bevételt követően nagyjából egy óra elteltével jelentkezik. Előfordulhat hányás vagy émelygés is, de mivel nem lehet tudni, hogy az adott gombának mennyi a hatóanyagtartalma, így ennek előfordulása mindig a kipróbálást követően derül csak ki.

A nagyobb mennyiség elfogyasztása során a gombák esetében is előfordulhat, hogy ijesztő hallucinációk és rémképek bukkannak fel, ezek feldolgozása és a félelmek felszívódása hosszú napokig is elhúzódhat. A varázsgombához hasonló hatású még a meszkalin, ami elsősorban a peyotl kaktuszban található meg és az egyik legrégebben ismert hallucinogén anyag.

A gyógyászat és vegyipar területéről került az utcára a GHB és ketamin, mindkettő túladagolása eszméletvesztés-szerű állapotot idézhet elő. Előbbi főleg kis mennyiségben történő euforizáló hatása miatt lett népszerű, utóbbi esetében pedig a testen kívüliség érzetének csábítása volt az ok, ami miatt használni kezdték. Mindkét szert nagyon könnyű túladagolni, ami akár halálhoz is vezethet. A GHB vagy más néven gina esetében alkohollal keverve halálos koktél jön létre, így ennek fogyasztása különösen veszélyes.

Korunk egyik legdinamikusabban terjedő illegális hallucinogén szere, a DMT, amelynek használata során a belélegzett füst tüdőbe jutását követően bár csak percekre hagyjuk magunk mögött a valóságot, de az intenzitás mértéke és a változás nagysága minden képzeletet felülmúlhat. A DMT úgy működik, mint egy kapcsoló, ahol az addig megélt valóság egyetlen pillanat alatt eltűnik, és egy soha nem látott másik valóságban találjuk magunkat. A hatás alatt rendkívüli találkozásokról számolnak be a használók, de ezek között nemcsak kellemes és izgalmas pillanatok lehetnek, hanem őrjítő és akár fizikai fájdalommal járó valóságként megélt eseménynek is. A rövid hatás meghosszabbításának módja az ayahuasca nevű főzet fogyasztása, amelyet elsősorban törzsi szeánszokon, vagy más illegálisan szervezett eseményeken szoktak átélni a használók. A hatás ebben az esetben akár tíz óra hosszú is lehet.

A hallucinogén szerek esetében nem alakul ki hozzászokás és így a függőség sem, de előfordulhatnak olyan esetek, ahol a megélt élmények következtében paranoia, szorongásos rohamok, pánik és extrém félelem alakulhat ki, valamint az addig lappangásban lévő pszichés zavarok és tünetek felerősödhetnek vagy kiújulhatnak.

 

A fiatalok érintettsége

A legfrissebb ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) kutatásban 2015-ben az LSD életprevalencia értéke  2,8 százalék, a mágikus gombáé 2,2 százalék.

Az első fogyasztás jellemző életkora a 9–10. évfolyamon mind a legális, mind az illegális szerek esetében 15 éves korra tehető.

 

Ha segítségre van szükség

Szenvedélybetegséggel foglalkozó civil szervezetektől is kérhetsz segítséget probléma esetén, anonim, ingyenes módon, akár személyesen, akár telefonon keresztül. Az önsegítő csoportok szintén tudnak segítséget nyújtani, akár hozzátartozók részére is.

Hová fordulj? - Segítői adatbázis függőségek esetén