Tudástár 5. rész: Oldószerek

A szerves oldószerek belélegzésének ritmusos aktusát nevezzük szipuzásnak. Az államszocializmus éveiben reneszánszát élő droghasználati forma ma már kisebb súllyal van jelen a drogfogyasztás színterein, bár nem ritka látvány még ma sem a szipuzó fiatal, aki az ingujjában egy nejlon zacskót rejtegetve homályos tekintettel bámul a semmibe.

2018.12.31 Hogyan mondjam el neked

A szerves oldószerek kiváltotta hatást irányított hallucinációnak nevezzük, ugyanis ebben az esetben a fogyasztó maga határozza meg azt a narratívát és vizuális közeget, amit megélni igyekszik. Mivel elsősorban gyerekekről és fiatalokról van szó, ez sok esetben a filmek és a mesék világa, amelyben ő főszereplő hős vagy hasonlóan vonzó karakter lehet. Ennek a fantáziavilágnak a konstrukciója és megélése csak akkor lehetséges, ha folyamatosan belélegzi a hatóanyagot, ezzel biztosítva a hallucináció fenntartását.

A szipuzás során a szervezetbe kerülő vegyianyag mérgekkel teli gőze úgynevezet irreverzibilis folyamatokat indít, tehát már nem fordítható vissza és maradandó károkat okoz a testben. A ragasztók, hígítók belélegzése nagyon gyorsan súlyos testi és lelki problémákat okoz és akár halállal is végződhet.

A szipuzás során a használó folyamatosan távolodik el a hétköznapok valóságától és a droghasználata olyan életforma kialakulásához vezet, amelyben az emberi kapcsolatok előbb fellazulnak, majd végleg felszívódnak. A szervezet teljesítőképessége rohamosan csökken, pár év leforgása alatt szinte teljes leépülés következik be.

A szex shopok polcairól került a fogyasztók látókörébe az alkil-nitritek családjának több darabja, amelyet RUSH néven ismernek a használók. A szer gőzének belélegzését követően az alkil-nitritek elernyesztik az izmokat, felgyorsítják a szívverést, így rengeteg oxigéndús vér keletkezik, mely az agyban felfokozott izgalmi állapotot kelt, ezt nevezzük rush-nak. Mivel a nemi szervek körül is elernyednek az izmok, gyakran használják szexuális segédeszközként.

Ezeknek a szereknek a használatát soha nem tesztelték embereken, így fogyasztásuk kockázatos és semilyen módon sem biztonságos!

A RUSH-hoz hasonlóan szintén pár perces hatással bír a dinitrogén-oxid, vagy más néven nevetőgáz vagy kéjgáz, amit már több mint egy évszázada használnak biztonságosan gyenge altatóként, érzéstelenítőként oxigénnel keverve. A disszociatív érzéstelenítők osztályába tartozik. Az N2O leggyakoribb kiszerelési formája a habpatron, de nagy gázpalackokban is beszerezhető, utóbbit partikon lufiba töltve árulják félillegális formában.

Egy tüdőnyi N2O a motorikus képességek nagyjából egy percre való elvesztését okozza, és beáll a disszociatív állapot, amiben az érzékelés és az érzet megszűnik. A fogyasztók szétesésszerű tudatállapotról számolnak be, gyakran gyengébb audiovizuális hatásokkal. A hatások azonnal jelentkeznek és általában maximum 1 percig tartanak.

 

A fiatalok érintettsége

A legfrissebb, 2015-ös, a hazai 9. és 10. évfolyamos diákok körében felvett ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) kutatás szerint a használt szerek tekintetében a hatodik helyen a szerves oldószerek belélegzése szerepel (6,7%).

 

Ha segítségre van szükség

Szenvedélybetegséggel foglalkozó civil szervezetektől is kérhetsz segítséget probléma esetén, anonim, ingyenes módon, akár személyesen, akár telefonon keresztül. Az önsegítő csoportok szintén tudnak segítséget nyújtani, akár hozzátartozók részére is. De fordulhatsz rehabilitációs otthonokhoz, illetve drogambulanciákhoz, kórházi addiktológiai osztályhoz, ha orvosi segítségre is szükséged van.

Hová fordulj? - Segítői adatbázis függőségek esetén