Tudástár 6. rész: Opiátok

Az opiátok családjának tagjai, ha csak hosszabb-rövidebb időre is, de teljesen megszüntetik a fájdalom, a boldogtalanság, a szorongás és tulajdonképpen az összes rossz élmény jelenlétét az életükben. Szúrva, szippantva és lenyelve is fogyasztják a világ majdnem minden pontján, a gyógyszeripar számtalan formában dolgozza fel a mákot, hogy hozzájusson a benne található alkotóelemekhez.

2019.01.12 Hogyan mondjam el neked

Sajnos a hatásért cserébe sokszor nagy árat kell fizetni, ugyanis a használatuk rendkívül erős függőséghez vezethet, és sok esetben az is előfordul, hogy a használó az egész életét az opiátok fogyasztásának áldozza, odadobva mindenét a meleg és megnyugtató burokért, amit tőlük remél. Az ópium, a heroin, a morfium, a koderit, a metadon, a máktea, a szúrós mák és számtalan opiátszármazék csakis azért futhatott be óriási karriert a történelem során, mert az ember legmélyebb érzelmi rétegeit éri el hatásával, feloldva pszichéjét a végtelen boldogság csalfa tengerében. Az ár, amit az opiátokért fizetni kell, fájdalommal és szenvedésekkel teli függés, állandósuló sóvárgás és mindent legyőző vágyakozás az áhított élményért. Olyan erős testi függést képesek kialakítani, hogy a fogyasztók már az elvonás gondolatától is rosszul lesznek, folyamatos használattal előzve meg a megjelenését.

Az opiátokat szintetikus úton is elő lehet állítani, ezek közül a legismertebb a metadon, amelyet elsősorban az opiátfüggés kezelésére használnak.

A legintenzívebb opiátélményt az intravénásan, tehát injekciós tűvel a véráramba juttatott heroin váltja ki, ebben az esetben villanásszerűen következik be a teljes testet érintő boldogságroham, amelyet sok esetben a fogyasztók úgy írnak le, mint egy olyan, perceken át tartó orgazmushullám, amit minden egyes sejtjük egyszerre él meg. A rendkívül erős és intenzív érzelmi élmény hamar rabul ejti a használót, és újabb adagok fogyasztására ösztönzi.

A fizikai függés eredményeként létrejövő elvonási tünetek naponta akár három alkalommal is előjöhetnek, elsősorban orrfolyás és influenzaszerű tünetek formájában, majd izomfájdalmak, extrém erejű szorongás és legyőzhetetlennek érzett sóvárgás formájában.

A folyamatos heroinhasználat átalakítja az egyén teljes értékrendszerét, és mindent az élmény átélésnek rendel alá. A heroinfüggő az évek során elveszíti az addigi társas kapcsolatait, és olyan viszonyrendszert alakít ki maga körül, amelyben a heroin megszerzése és használata lesz az elsődleges, maga mögé utasítva minden egyéb értéket és történést.

A döntési helyzet elvesztése, és a mindent maga alá gyűrő testi és lelki elvonás olyan helyzetekbe sodorhatja a használót, amelyben a nyilvánvalóan fertőzött tű vagy a szennyezett eszközök használatának a kockázata eltörpül a vágyott megváltó élmény mellett.

Az opiátok megvonása folyamatos csökkentés mellett történik, és a felettük valaha létező, de azóta elvesztett kontroll nem tanulható több újra. A testi tünetek megszűnése nagyjából két hét alatt megtörténik, de a sóvárgás legyőzése és az életformában okozott károk megjavítása hosszú évek kemény munkájával jöhet csak létre. A felépülés során a használónak újra kell építenie társas kapcsolatait, meg kell ismernie azt az okot, ami miatt elveszített a kontrollt önmaga és az élete felett, és ismét meg kell találnia azt az örömöt az életben, amit lecserélt az opiátok nyújtotta végtelen, azonnali és feltétel nélküli boldogságra.

 

A fiatalok érintettsége

A legfrissebb, 2015-ös ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) kutatás alapján a 9–10. évfolyamos diákok 1,4 százaléka próbálta már valaha élete során a heroint.

Az első fogyasztás jellemző életkora a 9–10. évfolyamon mind a legális, mind az illegális szerek esetében 15 éves korra tehető, kivéve a szipuzást, amit 14 évesen próbáltak ki a legtöbben.

 

Ha segítségre van szükség

Szenvedélybetegséggel foglalkozó civil szervezetektől is kérhetsz segítséget probléma esetén, anonim, ingyenes módon, akár személyesen, akár telefonon keresztül. Az önsegítő csoportok szintén tudnak segítséget nyújtani, akár hozzátartozók részére is. De fordulhatsz rehabilitációs otthonokhoz, illetve drogambulanciákhoz, kórházi addiktológiai osztályhoz, ha orvosi segítségre is szükséged van.

Hová fordulj? - Segítői adatbázis függőségek esetén