Tudástár 7. rész: Gyógyszerek (altatók, nyugtatók, szorongásoldók, fájdalomcsillapítók)

A hétköznapi életben, a patikában receptre vagy anélkül is kapható tudatmódosító szereket –vagy más néven drogokat – gyógyszereknek nevezzük. Ezeknek a szereknek a használatát törvények, minőségbiztosítások, tudományos kutatások és kísérletek szabályozzák. Használatukkal az emberi életminőséget szeretnénk javítani a szorongások, a félelmek és a fájdalom legyőzésével. A legnagyobb csoportjuk az úgynevezett depresszánsok, amelyek a központi idegrendszer működését lassítják, tompítják, mint például az ópiátok is.

2019.01.19 Hogyan mondjam el neked

Az álmatlanság leküzdésére szolgának az altatók, a szorongásos tüneteket csillapítják a szorongáscsökkentő szerek, a nyugtatók pedig olyan tudati állapotot teremtenek, amelyben képesek vagyunk akkor is funkcionálni, ha egyébként képtelennek éreznénk magunkat fontos döntések meghozatalára vagy a hétköznapi életben való részvételre.

A benzodiazepin-tartalmú gyógyszerek az érzelmi alapú görcsöket és szorongásokat oldják, aminek következtében csökkennek a negatív tünetek, és használó képessé válik arra, hogy foglalkozzon magával és a feladataival. Természetesen ezek a szerek nem oldják meg a problémákat, de képessé teszik a fogyasztót arra, hogy elinduljon, és megkeresse a rossz érzéseket kiváltó okokat és helyzeteket.

Mivel ezeket a szereket elsősorban nyugtató, szorongásoldó hatásuk miatt használják, a szer hatása alatt a használó nyugodtnak érzi magát, eltűnnek testi és lelki problémái. A függőség is  pontosan ezek miatt a hatások miatt alakulhat ki.

Folyamatos használat mellett egyre növekvő mennyiség használata jellemző. A rendszeres használat, a túladagolás vagy a megvonás memóriazavarokhoz, illetve az észlelés zavaraihoz vezethet, ezért nagyon fontos, hogy ezeket a gyógyszereket csak orvosi felügyelet mellett lehet használni!

A legjelentősebb elvonási tünetek a fejfájás, alvászavar, alvási képtelenség, remegés, fülzúgás, verejtékezés és epilepsziás roham megjelenése. Pszichésen szorongás, a koncentráció nehézsége, fáradtságérzés, súlyos depresszió, nyugtalanság alakulhat ki. Nagyobb dózis hirtelen elhagyása epilepsziás roham kialakulását eredményezheti, így az ezekről a szerekről való leszokáshoz is mindig orvos tanácsát kell kérni.

A fiatalok érintettsége

A legfrissebb ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) kutatásban 2015-ben külön kérdésként szerepelt a kérdőívben a fájdalomcsillapító fogyasztása kifejezetten azzal a céllal, hogy feldobjon. A válaszadó tanulók 14,5 százaléka vett már be altatót, nyugtatót vagy fájdalomcsillapítót orvosi javaslat nélkül (és esetleg ivott rá alkoholt), a lányoknak 18,1 százaléka, a fiúknak pedig 10,9 százaléka.

Ugyanakkor vizsgálták az orvosi javaslatra bevett gyógyszerfogyasztás elterjedtségét is. A diákok 8,3 százaléka szedett már altatót/nyugtatót orvosi rendelvényre. A lányok körében valamivel magasabb az arány: 9,5 százalék, míg a fiúk 7,2 százalék használt már ilyen szert legalább egyszer élete során. A lányok körében a gyógyszerek orvosi javaslatra vagy anélkül történő fogyasztása jóval népszerűbb, mint a fiúknál, minden hatodik lány vett már be gyógyszert orvosi javaslat nélkül.

Ha segítségre van szükség

Szenvedélybetegséggel foglalkozó civil szervezetektől is kérhetsz segítséget probléma esetén, anonim, ingyenes módon, akár személyesen, akár telefonon keresztül. Az önsegítő csoportok szintén tudnak segítséget nyújtani, akár hozzátartozók részére is. De fordulhatsz drogambulanciákhoz, kórházi addiktológiai osztályhoz, ha orvosi segítségre is szükséged van.

Hová fordulj? - Segítői adatbázis függőségek esetén