Tudástár 8. rész: Alkohol

Az alkohol a nyugati világ egyik legrégebbi, legismertebb és egyben leggyakrabban használt gátlásoldó szere. Számtalan kulturális színtéren van jelen, szerves része a hétköznapoknak és az ünnepeknek is. Használata minden társadalomban jelen van valamennyire, még ha vannak is országok, ahol a tiltás mentén alakult ki a használata.

2019.01.26 Hogyan mondjam el neked

Az alkoholt más néven etanolnak is nevezik, és a cukor erjesztésével gabonából vagy gyümölcsből állítják elő. Az alkoholon belül az alkoholtartalom alapján több osztályba soroljuk az italokat, kezdve az alacsony alkoholtartalmú söröktől egészen a magas alkoholtartalmú égetett szeszekig. A hatás erőssége is ettől függ, illetve a fogyasztás által kiváltott mérgezés mértéke is. Azért mérgezés, mert a fogyasztása minden esetben az, de ennek mértéke nagyban függ a mennyiségtől.

Az alkalmi fogyasztás hatására a kommunikációban a természetes megerősítők helyett az alkohol hatása kerül előtérbe, a rendszeres fogyasztása azonban megszünteti azt.

Az alkohol hatására a használó úgy érzi, hogy többet engedhet meg magának, és azok a gátló tényezők, amelyek eddig korlátozták a cselekvésében, folyamatosan felszívódnak. Ez jelentkezhet nyíltabb kommunikációban is, de akár olyan cselekvések elkövetésére is késztethetik, amelyeket józan állapotában nem tenne meg.

A részegség az alkohol túladagolásának állapota, ebben a szakaszban csökken a fájdalomérzet és a reakcióidő, az egyén elveszíti a mozgáskoordinációját, romlik a látás és a térérzet, extrém esetben pedig alkoholmérgezés és halál is kialakulhat. A fogyasztás során a szervezetet az alkohol vízteleníti, így a folyamatos víz utánpótlás különösen fontos.

Folyamatos fogyasztás során az alkohol egyénre gyakorolt hatása csökken, és egyre nagyobb mennyiségre van szükség ugyanannak a hatásszintnek az eléréséhez. Egy idő elteltével a szervezet figyelmeztető jelei eltűnnek, így a fogyasztó úgy érzi, hogy bátran ihat még. Ezen a ponton indul el a problémás használat irányába.

Az alkoholfogyasztók típusait négy csoportba sorolhatjuk.

Alacsony szintű kockázatról beszélünk olyan személyeknél, akik egy–két italnál kevesebbet fogyasztanak naponta, társasági összejöveteleken sem isznak három–négy italnál többet, és soha nem isznak rizikóhelyzetekben (terhesség, autóvezetés, bizonyos gyógyszerek szedése).

A kockázati ivók rendszeresen fogyasztanak alkoholt, két–három italnál rendszerint nem többet, káros egészségügyi hatások rendszerint nem tapasztalhatók, hasonlóan az enyhe magas vérnyomáshoz, vagy vérzsír szinthez.

A problémaivók életében már előfordultak alkoholfogyasztással kapcsolatos problémák, például ittas vezetés, egészségügyi komplikációk és családi problémák.

Az alkoholfüggők kontrollvesztő módon isznak, ami azt jelenti, hogy nem képesek abbahagyni, az ivást, ha egyszer elkezdték. Emellett alkohol hiányában elvonási tüneteik jelentkeznek, belső szervi szövődmények, de a családi- és munkahelyi problémák is gyakorivá válnak.

A hosszú távú alkoholfogyasztás károsítja az agyat, a májat és a legtöbb létfontosságú szervet, pár évtized leforgása alatt olyan folyamatokat indítva el, amelyek következtében az egyén életminősége láthatóan romlik, teljesítőképessége lecsökken, kapcsolatai átalakulnak, és az alkoholfogyasztás köré rendeződnek.

Magyarországon nagyjából egymillió alkoholbeteg él, jelentős részük a kórházak belgyógyászati osztályait tölti meg, óriási problémát okozva a közegészségügyi ellátásban. A családokban jelenlévő alkoholizmus megmérgezi a kapcsolatokat, és további gondokat generál a társadalom életében.

Az alkohol hirtelen elvonásakor ingerlékenység, remegés (főleg a kezek remegése), alvászavar, alvási képtelenség, hányinger, hányás, hallucinációk, téves képzelgések, verejtékezés jelentkezhet, ami orvosi segítség nélkül akár halálhoz is vezethet. 

A kockázati- vagy a probléma ivók esetében jellemző lehet a kora este felbukkanó rossz közérzet, nyugtalanság és szorongás, amit sok esetben a használó nem azonosít az alkohol elvonási tüneteként, pedig már régóta derékig jár benne.

Az alkohol kiváltotta hatás élen jár a bűncselekmények elkövetésében is, hazánkban minden harmadik erőszakos bűncselekményt alkohol befolyásoltsága alatt követik el.

A mértékletes alkoholfogyasztás segít megőrizni az alkohol okozta örömöket, és megelőzi a függőség kialakulását!

 

A fiatalok érintettsége

A középiskolások alkohol-és egyéb drogfogyasztási szokásait felmérő országos kutatás (ESPAD 2015, Elekes) eredményei szerint a megkérdezett 9–10. évfolyamos diákok 94 százaléka fogyasztott már alkoholt, a kérdezést megelőző hónapban a megkérdezettek 60,9 százaléka fogyasztott legalább egyszer alkoholt, közülük 14 százalék heti rendszerességnél gyakrabban. A mennyiségi adatok alapján a tömény ital dominálja a fiatalok alkoholfogyasztását. A diákok közel kétharmada legalább egyszer volt már részeg az élete során, az előző hónapban lerészegedők aránya pedig 22,2 százalék.

Hová fordulj? - Segítői adatbázis függőségek esetén