Tudástár 9. rész: Stimulánsok

A stimulánsokat hétköznapok szóhasználatában „pörgetőszereknek” nevezzük, mivel fogyasztásuktól úgy érezzük, hogy nem vagyunk fáradtak és levertek, fokozódik az éberségünk és az állóképességünk. Boltban kapható stimulánsok közé soroljuk a teában, a kávéban és az energiaitalokban található koffeint is, de ennek használata jóval kisebb kockázatú, mint az illegálisan beszerezhető és sokkal erősebb hatású törvény által tiltott stimulánsoké. A stimulánsok általában csökkentik az étvágyat és szomjúságot is, miközben a szervezetünk, főleg a szívünk, az alvás és a pihenés elmaradása miatt fokozott igénybevételnek van kitéve, tehát fontos lenne a táp- és ásványianyag-bevitel. A folyamatos éber állapot mellet a hatásuk sok esetben egyfajta összeszedettség és megnövekedett koncentrációs készség is, amely a magabiztosság és a kommunikációs kényszer formájában jelentkezik a használóknál.

2019.02.02 Hogyan mondjam el neked

Speed (amfetamin)

Az amfetamin egy mesterséges úton előállított stimuláns, tehát szintetikus pörgetőszer. Elsősorban fehér por formájában, speed néven kerül az utcára, de az utóbbi időben elterjedtebb a pasztaszerű halmazállapot. A porból egy–két centis csíkokat, úgynevezett „utcákat” formáznak a használók, és ezeket az orron át egy csővel felszippantva, a nyálkáhártyán át juttatják el a véráramba, majd így az agyba. Kevésbé elterjedt, hogy folyadékban elkeverve megisszák, vagy kapszulába töltve lenyelik. Ezekben az esetekben a hatás lassabban jelentkezik és elnyújtottabb lesz, ugyanakkor elkerülhető a szippantáshoz használt eszközökön található szennyeződések szervezetbe jutása.

Hatóanyagtartalmától függően széles skálán változik a hatás erőssége, a pár órás intenzív felpörgést akár napokig tartó ébrenlét követheti. Mivel a használat közben sem étvágy, sem pedig szomjúság nem jellemző, ezért a hatás elmúltával ezek az igények megnövekedett formában jelentkeznek, erős étvágyat okozva a fogyasztónál.

Az amfetamin rendszeres használata fizikai-, pszichés- és életmódfüggőséget is okozhat, ami elsősorban a teljes fáradtság és az átlagosnál intenzívebb és mesterségesen felfokozott éberség váltakozásának okán a józan ítélőképesség elvesztéséhez, a hétköznapi időbeosztás felbomlásához, az érzelmi élet megváltozásához és számtalan testi betegség kialakulásához vezethet.

A felturbózott működésez szükséges megnövekedett kalcium és magnéziumigényt a szervezet a fogakból és a csontokból vonja ki, ezért már pár használatot követően jelentkezhet az izmok görcsös fájdalma, ami a megnövelt ásványianyag-bevitellel, folyamatos és rendszeres pihenéssel megelőzhető.

Az amfetamin injektálása (szúrása) különösen veszélyes, mivel az anyag közvetlenül a véráramba kerül, és így a hatása sokkal gyorsabban és intenzívebben jelentkezik.

Az utóbbi években, hazánkban a speedben található amfetamint az úgynevezett új stimulánsok váltották fel, ezek elsősorban katinon-származékok, ezekről a „dizájnerdrogok” fül alatt tudhatunk meg többet.

 

Exstasy-tabletta

Az extasy egy gyűjtőnév, ami alatt elsősorban azokat a tabletta alakú illegális anyagokat értjük, amelyeknek a hatóanyaga az MDMA. A „madame”, vagy „madonna” néven is ismert hatóanyag a gyomorban történő felszívódása után úgynevezett érzelmi hallucinációkat okoz, amelyeket leginkább úgy tudunk elképzelni, mint egy olyan állapotot, amiben a felénk áradó szeretet és megértés egyfajta kommunikatív és empatikus teret hoz létre körülöttünk.

Csökkenti a zárkózottságot, oldottságot, és érzelmi elégedettséget teremt. A bőrérintések bizsergető hatása felerősödik, a párbeszédek sok esetben még mélyebb pozitív érzelmeket váltanak ki a használókból, ezzel is fokozva az átélt élményt. A mentális utazás intenzív része nagyjából három–négy órán át tart, de a befolyásoltság akár öt–hat óra alatt sem múlik el, émelygés vagy hányinger a hatás alatt többször is előfordulhat.

Az MDMA használata során kibillenhet az érzelmi egyensúly, nem kívánt őszinteségi rohamok léphetnek fel, a hatás elmúltával (akár napokkal később is) szorongások és megfoghatatlan rosszérzések keríthetik hatalmába a fogyasztót, ami az élmény feldolgozatlanságára és az agy biokémiai folyamataira egyaránt visszavezethető.

Az extasy-tabletták átlagos hatóanyagtartalma változó, egy átlagos súlyú ember adagja 80–120 mg, ugyanakkor a tabletták az MDMA mellet számtalan ismert és ismeretlen anyagot is tartalmazhatnak, ami a fentebb leírt hatást erősen befolyásolhatja!

 

A kokain

A kokain a stimulánsok családjának egyik legerősebb tagja, nevét a Dél-Amerikában honos kokacserjéről kapta, ebből szintetizálják az illegális laborokban, majd por formában, erősen felhígítva kerül az utcára.

A felszippantott kokain hatására pár perc alatt rendkívüli mértékben fokozódik a magabiztosságra épülő eufórikus öröm, a használó úgy érzi, hogy megfelel az élete minden elvárásának, beleértve azokat is, amelyeknek eddig soha nem tudott még eleget tenni. Nő a kommunikációs igény, és a kapcsolatok iránti vágy, fokozódik az összeszedettség érzete, az addigi problémák egyszerűen leküzdhető akadályok formájában jelennek meg. A hatás nagyjából egy órán át tart, amit sok esetben újabb szippantás követ.

A kokain kockázata éppen abban áll, hogy olyan pszichés állapotot teremt, amiben az egyén funkcionálisnak, érzelmileg erősnek, vonzónak és legyőzhetetlennek érzi magát. Megszabadul az addig őt korlátok között gátlásoktól és olyan szerepbe helyezi, amiben komfortosan és önmagának is tetsző módon tud jelen lenni.

A hatás elmúltával üresség és erős sóvárgás léphet fel, ami sok esetben újabb használatot eredményezhet mindaddig, amíg tart a viszonylag drágán beszerezhető fehér, sószerű por. A folyamatos és intenzív kokainhasználat erős pszichés függést és fokozatosan állandósuló szomorúságot okoz, amit a fogyasztó újabb adagok felszippantásával próbál csökkenteni, ezáltal súlyosbítva a helyzetét.

A felelőtlen és mértéktelen kokainfogyasztás anyagi és életforma-problémákat generál, tömény alkohollal kiegészülve halálos koktélt alkothat.

A kokain módosított formája a crack, ami abban különbözik a szippantott porformától, hogy nem a nyálkahártyán át, hanem a jóval nagyobb dózist is elviselő tüdőn keresztül elégetve, gáz halmazállapotában kerül a szervezetbe ezzel is fokozva a hatást és a bevihető mennyiséget. A crack használata rendkívül erős függőséget és az őrület határát súroló sóvárgást okozhat!

A fogyasztói társadalom kedvez a stimulánsok használatának, a koffein jelenléte a nyugati társadalmakban a hétköznapok elengedhetetlennek tartott része lett. Az egyre kevesebb idő, a határidők szorítása és a hosszú éjszakai ébrenlétek, a maximalizált élmények utáni vágy, a folyamatosan tornyosuló elvárás hegyek sok ember életében teremtik meg a talajt a használatukhoz, amire a népszerűség iránti egyre erősebb igény csak katalizátorként hat.

A stimulánsok okozta problémák jelentős része megelőzhető, de amennyiben valaki úgy érzi, hogy már nem ura az ébrenlétének, akkor nagyon fontos, hogy segítséget kérjen a változáshoz!

Hová fordulj? - Segítői adatbázis függőségek esetén