Tudástár: Anonim Alkoholisták

Hollywoodi filmekben gyakran láthatunk jeleneteket körben ülő, hetente összejáró emberekről, akik a közösség erejében bízva próbálnak megszabadulni függőségeiktől. Legismertebb közülük az Anonim Alkoholisták csoportja, mely olyan férfiak és nők közössége, akik megosztják egymással tapasztalataikat, erejüket és reményüket azért, hogy megoldhassák közös problémájukat és segíthessenek másoknak felépülni az alkoholizmusból.

2019.03.04 Kákonyi Dávid

Az Anonim Alkoholisták létezését egy new yorki bróker, Bill Wilson utolsó ivásának napjától számolják (1935), aki egy ohioi orvossal, Dr. Bob Smith-szel csoportokat hozott létre, ahol az „élő szó erejével” gyógyították ki bajtársaikat az alkoholizmusból. Ők alkották meg az alapító iratként ismert Névtelen Alkoholisták című könyvet is, a benne szereplő 12 lépéses felépülési programmal. A tagság egyetlen feltételének az „ivással való felhagyás vágyát” tűzték ki, és nem jár semmilyen illetékkel vagy díjjal. Az AA nem áll kapcsolatban semmilyen szervezettel, legyen az politikai, vallási, vagy orvostani egyesület. Elsődleges és kizárólagos céljuk „józannak maradni, és segíteni más alkoholisták józanodását”.

Az AA az alkoholizmust betegségnek tekinti, gyűléseiken a 12 lépésből álló program megbeszélése zajlik, mely kétféle formában történhet. A nyitott gyűléseket mind alkoholisták, mind nem alkoholisták látogathatják, ilyenkor a tagok az AA-val való megismerkedésükről, illetve az életükben bekövetkező változásokról mesélnek. Az AA meetingek védjegye a „ne legyen egymás véleményének kritizálása” ajánlás. A zárt gyűléseket viszont csak AA-tagok látogathatják, valamint bárki, akinek ivásproblémája van. Sok csoportban üdvözlik az először AA-ba jövőket, a vendégeket, majd később megünneplik a tagok absztinens időtartamait, a kerek dátumfordulókat (hónap- és évfordulók, 100. nap, stb.).

Az AA-ban semmilyen előírás nincs a szervezeti felépítésre vonatkozóan, minden csoport szabadon alakíthatja ki szokásait, és a gyűléseik megtartásának módját. A gyűlés levezetőjét, a titkárt és a többi tisztségviselőt, a tagok választják meg. Az ő feladatuk a gyűlések zavartalan menetének biztosítása. Az Anonim Alkoholisták „sosem toboroznak tagokat, nem lépnek fel kezdeményező félként, nem követik tagjai jelenlétét a gyűléseken, és nem nyújtanak orvosi, vagy pszichiátriai kezelést a hozzájuk fordulóknak”. Az AA elsődleges célja, hogy a felépülés üzenetét átadja a segítséget kérő alkoholistáknak.

Az AA két társközösséget is megalkotott a későbbiekben: az Al-Anon az alkoholisták családtagjait és barátait segíti, az Alateen pedig az alkoholista szülő(k) tinédzser gyermekei számára jött létre.

A hazai csoportok elérhetőségei a www.anonimalkoholistak.hu/hu/gyulesek weboldalon találhatóak. Az idézett mondatok is erről a weboldalról származnak.