Függősség tudástár – az ADHD fogalma

A WHO eddig 11 alkalommal adta ki a betegségek nemzetközi osztályozásának listáját (ICD - International Classification of Diseases), amelyben a szakemberek és kutatók, klinikusok konszenzusa alapján listázza többek között a különböző mentális zavarok kritériumrendszerét. Ennek segítségével mutatjuk most be az ADHD fogalmát.

2019.07.16 Hogyan mondjam el neked

Az ADHD (Attention deficit hyperactivity disorder – figyelemhiányos hiperaktivitás rendellenesség) a figyelmetlenség és / vagy hiperaktivitás-impulzivitás tartós mintája (legalább 6 hónapig) jellemzi, általában a gyermekkor korai és a középső fejlődési időszakában. A figyelmetlenség és a hiperaktivitás-impulzivitás mértéke kívül esik az életkor és intellektuális működés által várható normál értékek határain és ez szoros összefüggést mutat a tanulmányi, munkahelyi és társadalmi működéssel.

A figyelmetlenség arra utal, hogy jelentős nehézségekbe ütközik a figyelem fenntartása olyan feladatok esetén, amelyek nem biztosítanak magas szintű stimulációt vagy gyakori jutalmat, könnyen megzavarható, illetve problémái vannak a rendszerezéssel.

A hiperaktivitás túlzott motoros aktivitásra utal és nehézségekre annak kapcsán, hogy az adott személy nyugton maradjon. Ez leginkább olyan strukturált helyzetekben jelentkezik, amelyek magatartási szempontból önkontrollt igényelnek.

Az impulzivitás pedig egy olyan hajlam, hogy az azonnali ingerekre mérlegelés és a kockázatok megfontolása nélkül reagáljon.

A figyelmetlenség és a hiperaktivitás-impulzivitás relatív egyensúlya, illetve specifikus megjelenése egyénenként eltérő, illetve az adott személy fejlődése során is változhat.   

A rendellenesség diagnosztizálása abban az esetben lehetséges, ha a viselkedési minták világosan megfigyelhetőek egynél több helyzetben is.

Forrás: ICD-11

Címlapkép: istock / Svitlana Unucko

Címkék

tudástár adhd