Függőség tudástár – kockázatos szerencsejáték, fogadás

A WHO eddig 11 alkalommal adta ki a betegségek nemzetközi osztályozásának listáját (ICD - International Classification of Diseases), amelyben a szakemberek és kutatók, klinikusok konszenzusa alapján listázza többek között a különböző mentális zavarok kritériumrendszerét. Ennek segítségével mutatjuk most be a kockázatos szerencsejáték, fogadás fogalmát.

2019.07.20 Hogyan mondjam el neked

A kockázatos szerencsejáték, fogadás olyan szerencsejátékozási és fogadási szokások, amelyek jelentősen növelik a fizikai és mentális egészségügyi kockázatokat a szerencsejátékozó személy, vagy a környezetében élők számára.

A megnövekedett kockázatok forrása lehet a szerencsejátékozás, fogadás gyakorisága; a szerencsejátékozással, fogadással, illetve az ezek kontextusához kapcsolódó tevékenységekkel töltött idő hosszúsága; más tevékenységek, prioritások elhanyagolása; kockázatos magatartások, amelyek a szerencsejátékozással, fogadással, vagy ezek környezetéhez kapcsolódnak, vagy ezek kombinációja. A szerencsejátékozási, fogadási szokások gyakran annak ellenére fennállnak, hogy tudatában van valaki a megnövekedett kockázatoknak, illetve a lehetséges ártalmaknak a használóra, vagy a környezetére vonatkozóan.

Forrás: ICD-11

Címlapkép: istock / Svitlana Unucko