A tudatos elválás lépései

Az idei Everness Fesztivál egyik előadójaként, Karafiáth Balázs coach egyik kedvenc témáját választotta, a tudatos elválást, melynek ötlépéses módszerét mutatta be. A „Consious Uncoupling” című könyv írója és a terápia megalkotója Katherine Woodward Thomas, akinek hírneve és ezzel együtt a könyv és a módszer elterjedése is érdekes történet.

2018.08.27 Kárpáti Judit

Love story

Ebbe a történetbe és személyes érintettségébe avat be Karafiáth Balázs előadása kezdetén. A nyilvánosság előtt Gwyneth Paltrow említette először egy interjú során a tudatos elválás kifejezést, amikor saját, Chris Martintól való válásáról beszélt. Mivel az interjú során az újságíró rákérdezett az újszerű megfogalmazásra, Paltrow csak annyit mondott; „Forduljon Katherine Thomas Woodwardhoz!”, aki neki és a férjének a coach-a volt. Így esett, hogy a szakértőt, éppen könyve írása közben Costa Ricán érték el telefonon a világ legnagyobb lapjainak újságírói. A regényes fordulat, hogy Karafiáth Balázs is éppen ezen a helyen tartózkodott és ismerte is az írónőt, akitől aztán első kézből tanulta meg a tudatos elválás ötlépéses módszerét.

Felvezetésként elmondta, hogy egyik mestere szerint az életünk lényegét öt történet, az élet öt területe alkotja. Ezek egyike a szerelmi történet, a love story. Ez a történet pedig, ahogyan a filmekben leegyszerűsítve arról szól, hogy együtt van a pár, majd külön, majd újra együtt. Ez a történet, amit látni szeretünk a filmen, azonban, ahogyan velünk megesik, az gyakran az együtt külön tengelyén mozog. Ez esetben pedig a feladat az, hogyha vége is lett a közös történetünknek, akkor a külön, azaz az elválás része is alakuljon szépen.

           

Tudatos együttlét

Karafiáth szerint az ötlépéses módszer nem annyira meglepő, amennyire egyszerű; a lényege, hogyan tudunk lehetőséget teremteni arra, hogy a törésből megnyílás legyen az újra. Példaként és hasonlatként a lábtörést említi, melyet csak úgy lehetséges meggyógyítani, hogy szépen forrjon össze a csont, ha a megfelelő kezelést alkalmazzák, és nagy gonddal járnak el. Ugyanez a helyzet képletesen az összetört szívvel is; ha nincs kezelve, évekkel a szakítás után is fáj, azaz olyan, mint a rosszul összeforrt csont, amikor bottal sántikál a baleset elszenvedője. A coach megjegyzi: a folyamat érdekessége, hogy nem csupán két ember elválása esetén alkalmazható, hanem akkor is, ha valaki szeretne szakítani korábbi énjével. A tudatos elválásnál azonban sokkal jobban ismeri mindenki a tudattalan válást, amikor „mindig a másik a hibás, a baj a rendszerben, és nem bennünk van”. Ahhoz, hogy a tudatos elválás öt lépését megismerjük, azonban nem árt tisztázni, milyen a tudatos együttlét. A tudatos együttlét lényege, hogy együtt tudjunk fejlődni, törekedjünk minél jobban megismerni egymást és önmagunkat, hitet tudjunk adni egymásnak. A tudatos elválás akkor jön el, amikor azt gondolja a pár, hogy már nem tudnak együtt növekedni, fejlődni, tanulni egymástól, amikor azt látják, hogy a növekedésnek a lehetősége eltűnt vagy megváltozott. Ilyenkor érdemes másfelé indulni, és más partnerekkel új dolgokat tanulni.

 

Az öt lépés

Az első lépésben a pár két tagjával külön-külön folyik a coaching- folyamat, melynek során arról folyik a beszélgetés, milyen érzelmeket él meg. Ilyenkor ugyan az érzelmek diktálnak, de észre kell venni, hogy ezek „hullámok, de a tenger te vagy”. Fel kell ismerni és elismerni a legrosszabb érzések létjogosultságát is, és rájönni, hogy a legnagyobb erőforrások éppen az elakadásokban vannak.

A második lépésben aztán a pár tagjai megvizsgálják, hogyan tudnak felelősséget vállalni a problémáért, milyen részben érzik saját magukat felelősnek. Ha akár csak öt százalék is az egyik fél felelőssége, akkor is ezzel a néhány százalékkal kell dolgozni, ezt kivesézni, és nem a másik fél 95 százalékával foglalkozni.

A harmadik lépésben az elakadások feloldása, a „csatornák kitisztítása” a feladat, ugyanis, ha ez megtörténik, elindulhat a jó dolgok áramlása, helyet kap az új.  Ebben a szakaszban jön el az ideje, hogy a párok egymással foglalkozzanak, és feltegyék a kérdést, vajon miért vonzottam a másikat az életembe. Ekkor kell a végére járni annak is, ki-ki mit tanulhat ebből a szerelmi történetből, milyen tanulsággal léphet tovább. E lépés része a bocsánatkérés is azokért a dolgokért, melyekért a páros tagjai felelősének érzik magukat.

A tudatos elválás utolsó szakaszában beindíthatók a kreatív folyamatok, melyek segítenek meghatározni, milyen legyen az új élet, merre induljon tovább a két ember.

A tudatos válás öt lépésének talán legérdekesebb része, amiről Karafiáth Balázs nemcsak beszél, hanem egy szöveget felolvasva be is mutatja, hogyan zajlik.

Ez pedig a szertartás, amelyre csakúgy, mint az esküvőre meghívják a pár barátait és családját. Az elválás ceremóniája pedig arra szolgál, hogy a korábban tudatos együttélésben élő pár ezúttal a szeretet és a megbecsülés jegyében el tudjon egymástól búcsúzni, szépen elválni.

 

Címlapfotó forrása: istock / proud_natalia