4 éve váltunk – a fiam az apjával akar lenni

Egy anyuka keresett meg minket a levelével: „A tízéves fiam mindig dacol, visszabeszél, és általában mindennek az ellentettjét csinálja, amit kérek. Az iskolában azt mondják, hogy úgy néz ki, mintha ott sem lenne, és nem nagyon érdekli semmi. Négyen vannak testvérek, a legkisebb másik apukától. Négy éve váltunk szét az apukájától. Mostanában azt látom, alig várja, hogy menjen hozzá. Nem tudom, mit tegyek, mert alig van olyan, hogy nem vitatkozunk.” Olvasónk levelére Ambrózi Kata pszichológus válaszolt.

2018.12.01 Ambrózi Kata

Köszönöm a megkeresését! Kezdje ott, hogy átgondolja, mit szeret a gyermekében, mitől tartja értékes embernek. Biztosan talál jó néhány kedves emléket, tulajdonságot, amiket elkezdhet szépen megosztani a fiával. Írja felül a veszekedéseiket ezekkel az emlékekkel. Nem kell egyszerre mindent átadni, mert az szokatlan lesz számára. De próbálkozzon kitartóan közelebb kerülni hozzá szeretettel.

Megértem az érzéseit, mert irtó bosszantóak tudnak lenni, pikk-pakk, mi is „a plafonra kerülünk tőlük”. De ha mi képesek vagyunk higgadtak maradni, bennük is hamarabb lecseng a düh. Éppen ezért érdemes észben tartani, figyelmeztetni magunkat a vita hevében is, hogy a dac mögött mindig szeretetre, megértésre, közelségre vágynak a gyerekek. Ezt persze remekül tudják titkolni, de ne dőljünk be nekik. Valamilyen frusztráció, kétely lehet a fiában, ami miatt így viselkedik.

Megosztok önnel három linket, ahol konkrét szituációkra olvashat tanácsokat, hátha segítséget ad, és újra felvehetik a kommunikáció fonalát:

Abban bíznék, ha ez az otthoni feszültség rendeződik, akkor az iskolában is a helyükre kerülnek a dolgok. Ha további segítségre van szüksége, akkor érdemes lehet belevágni egy családterápiába. A családterápia rövidebb lefolyású, általában megoldásfókuszú üléssorozatot jelent, ahol minden résztvevőt meghallgatnak, és segítenek a kapcsolatokat újrahuzalozni. Helyi pedagógiai szakszolgálatnál, családsegítőben vagy egyesületeknél érdemes érdeklődni ingyenes lehetőségekről, mielőtt a fizetős verziót választják.

 

Üdvözlettel,

Ambrózi Kata pszichológus, pedagógus

Címlapfotó forrása: istock / draganab