Megakadályozható a konfliktusok elmérgesedése váláskor egy dán program szerint

Kötelező online tanfolyamot vezettek be április 1-től Dániában a válni készülőknek. Számos olyan kérdésre hívja fel a program a házastársak figyelmét, amire egyébként nem gondolnának, illetve a váláshoz kapcsolódó konfliktusok közepette – akár a gyermekük kárára – rosszul kezelnének.

2019.04.05 Hogyan mondjam el neked

A leggyakoribb csapdahelyzetek mellett segíti őket abban is, hogy jobban kommunikáljanak egymással és a gyerekekkel. Az alkalmazás bevezetésével párhuzamosan bevezettek egy három hónapos „gondolkodási időit” is, hogy legyen ideje a férjnek és a feleségnek is átgondolni, hogy valóban ez-e a szándékuk. A szabályozást az indokolta, hogy korábban nagyon gyorsan lezajlott a válás folyamata a skandináv országban. Innentől ráadásul, ha valaki nem végzi el sikeresen az online tanfolyamot, addig mindenképpen házasok maradnak.

Kiemelt figyelmet kapott eddig is az országban, hogy a gyerekek szempontjait figyelembe vegyék. A minkét szülővel való jó kapcsolatot lehetővé tevő közös felügyelet aránya a 2009-es 16 százalékról mostanra 30 százalékra emelkedett.

A „Válás utáni együttműködés” nevű modult a bevezetés előtt 2500 önkéntes segítségével tesztelték a kezdeményezést. Martin Hald pszichológus által publikált eredmények szerint 14-ből 12 pár esetében jelentősen javult a mentális és fizikai egészség ebben a konfliktusokkal terhes időszakban a program hatására. Csodákat persze egy alkalmazás sem tud tenni, ha egymás torkának ugranak a felek, de legalább a lehetőség meg van rá, hogy egy helyen megtalálják a kérdéseikre a megoldást és egy nagy levegővétel után helyesen tudjanak dönteni.

Az első kritikák felhívták arra is a figyelmet, hogy a gyerekek sok esetben (54%) nem házasságon belül születnek. A korábbi családi közösség felbomlása esetén számukra is lehetőség van az alkalmazást használni.

Címlapkép: Pixabay