Hogyan mondjátok el a gyerekeknek, hogy elváltok?

„Apa és anya közösen úgy döntöttek, hogy a jövőben elválnak egymástól”. Valószínűleg életed egyik legnehezebb helyzete lesz ezt közölni a gyerekeddel, így érdemes nektek válófélben lévő szülőknek minél jobban átgondolni az alábbi kérdéseket és erre az időre a gyerek érdekében együttműködni.

2019.06.13 Szabó Előd

Ahogy a felvezetőben jeleztük, a családterápiával foglalkozó szakemberek egy nagyon hasonló tartalmú mondatot javasolnak arra a helyzetre, hogy hogyan közöljétek a gyerekkel a válás tényét. „Apa és anya közösen úgy döntöttek, hogy a jövőben elválnak egymástól. Mindketten nagyon szeretünk téged / titeket a jövőben is. Ez azt jelenti, hogy ez és ez (a helyzeteteknek, döntéseiteknek megfelelően fogalmazzátok meg) fog történni”. A beszélgetés folyamán az alábbi szempontokra érdemes figyelnetek:

Mi következik most? Miben változik az élet ezek után?

Pontosan mondjátok meg, hogy mi fog most következni.  Például „anya el fog költözni, apa a lakásban marad, itt és itt fog lakni, ilyen lesz a lakás, ilyen lesz a te szobád”. „Úgy fogunk időt tölteni, hogy egy hétig anyánál leszel, egy hétig pedig apánál" és „minden este beszélünk egymással telefonon”. Adjatok át minden információt, amit ebben a pillanatban rendelkezésetekre áll. Éppen ezért ne is közöljétek vele túl korán, hiszen akkor semmilyen jogos kérdésére nem tudnátok megnyugtatóan válaszolni, ha mondjuk még hónapokba telik albérletet keresni. Így fogja magát biztonságban érezni.

Mikor mondjátok el? Milyen helyzetben?

Ne csak az egyik szülő közölje a gyerekkel, hiszen így a másiknak nincs alkalma a gyerek kérdéseire válaszolni. Óhatatlanul konfliktusok születhetnek abból, hogy hogyan mondtad el, adott esetben a másikat hibáztattad. Amennyiben nem egy gyerek van, akkor egyszerre mondjátok el nekik, hogy ne egymástól tudják meg. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy ne egy hétfő reggel, iskolába indulás előtt jelentsétek be a válást, hiszen akkor nincs idejük minimálisan sem érzelmileg megélni a helyzetet. Míg egy péntek délutáni, hétvégi beszélgetés esetén van alkalom sírni egyet, kérdéseket feltenni.

Hogyan mondjátok el?

A hogyan esetén a legfontosabb, hogy a gyerek életkorának megfelelően kommunikáljatok. Amennyiben nem egy gyerek van, akkor mindezt úgy, hogy az adott helyzetben a legkisebb gyerek is megértse, hogy mi történik. Biztosan mást-mást fogtak fel a család viszonyaiból a válás előtti időszakban a családi konfliktusokból, illetve más-más kérdéseik lesznek.

Ne zúdítsatok rájuk minden részletet

A bejelentés várhatóan sokk lesz a gyereknek, így ne terheljétek őt azzal,  hogy elkezdtek egymással veszekedni, kirohanni a szobából. Az könnyen előfordulhat, hogy a gyerek és akár ti magatok is elsírjátok magatokat, igyekezzetek ebben a helyzetben érzelmi intelligenciátok maximumát nyújtani. Éppen ezért előre beszéljétek meg egymással, hogy mit fogtok mondani, a várható kérdésekre mik lesznek a közös válaszaitok. Nem kell a felnőttek számára konfliktusokat, feszültséget okozó részletekbe (várható anyagi gondok, ki kit hogyan hányszor csalt meg, stb.) beavatni őket ebben a helyzetben. Olyan egyszerűen magyarázzátok el, ahogy csak lehetséges. Ne kezdjétek el semmiképpen sem egymást szidni és felhánytorgatni, hogy ki mit csinált. Ezt akkor se tedd meg, ha ezt a másik fél akár valóban megérdemli, mert ez nem a bíróság. Itt most az a cél, hogy minél nagyobb biztonságot adjatok a gyereknek ebben a nehéz helyzetben.

Ne válaszolj a feleséged, férjed nevében!

Amennyiben a gyerek kérdez valami az egyikőtöktől, ne válaszoljatok a másik helyett. A "miért költözöl el, apa" kérdésre az apa a megfelelő válaszadó, ha őt kérdezte a gyerek. Bármilyen nehéz is csendben maradni, ne vágjatok egymás szavába ebben a helyzetben. Ezeket a kérdéseket a jövőben, így is - úgy is külön-külön fogjátok megválaszolni.

Nem te vagy a hibás!

A gyerekek életkortól függetlenül magukra vehetik, hogy valamilyen formában ők a hibásak a válásért. Éppen ezért indirekt módon se utaljatok olyanra, hogy bizony-bizony apa és anya nem értettek egyet nevelési kérdésekben, hiszen akkor azt gondolhatja, ha másképpen viselkedett volna, akkor nem történne ez.

Ki kit szeret akkor most?

Abban megosztottság van a családterapeuták között is, hogy benne legyen-e a közlésben, hogy "anya és apa még mindig szeretik-e egymást, csak már másképpen". Egyrészt fontos a minél nagyobb biztonság a gyereknek, így természetesen fontos érték a szeretet. Ugyanakkor a gyerek feltehetően nem a szeretet megnyilvánulásait látta a szülők között, így félrevezető lenne azt tanítani neki, hogy ez a szeretet. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy a szülők őt mindketten változatlanul szeretik, mindig is szeretni fogják, része lesznek egymás életének. Azt sem érdemes mondani, hogy anya és apa nem szeretik egymást, hiszen ebben az esetben azt is éreztheti, hogy ő maga is elveszítheti valamiért a szereteteteket.

Hagyjatok időt megélni a bejelentést!

Ne az történjen lehetőleg, hogy a gyerek megtudja a válást és azonnal eltűnik a lakásból az egyik szülő. Legyen alkalma még a gyereknek közösen beszélgetni veletek a következő egy-két hétben. Ez mindenképpen nehéz, de neki nem lesz annyira sokkszerű a változás. Nektek szülőként már biztosan nem lesz a legfelhőtlenebb együttélni, hiszen elhatároztátok magatokat, már valószínűleg megtennétek ezt a lépést, a gyerek érdekében azonban mégis érdemes ezt a rövid, megszokási időszakot vállalni. És értelemszerűen ennek ez ellentéte sem szerencsés, hogy még hosszan elhúzódva egy háztartásban éltek egymás mellett állandósítva a gyerek életében a feszültségeket.

Címlapkép: istock / LightFieldStudios

Címkék

válás