Ne konzumáld a gyereked! – Amit igazán kaphat tőled, az megvehetetlen

Sok kétségbeesett szülőtársamon látom, hogy nem igazán tudják, hogyan feleljenek meg annak a rengeteg elvárásnak, amit például a karácsony megkövetel tőlük. Az egyszerűség és a lassítás minden családnak jót tenne. Tudom, hogy nehéznek tűnik, de csak látszólag az. Érdemes megpróbálni!

2018.12.20 Both Gabi

Tényleg mások elvárásait kényszerítjük magunkra?

Nem tudom, talán csak mi magunk hisszük azt, hogy ha rengeteg ajándékot veszünk a gyerekeinknek, és éjt nappallá téve dolgozunk előtte azért, hogy megvehessük ezeket, aztán pedig megfeszülünk amiatt, hogy roskadozzon az asztal a sok finomságtól, akkor megtettük a kötelességünket. Igen, persze. Csak közben a gyerekek boldogtalanul ültek a tévé előtt, vagy órákon át nyomkodták a kütyüjeiket, mert ebben a hatalmas rohanásban épp ők azok, akikre már senkinek nem maradt ereje és ideje.

Lassíts, ha bírsz!

Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy semmit ne vegyél nekik, és pizzát egyetek szenteste. Érdemes egyetlen – jól megválasztott – ajándékot venni neki/k, nem is biztos, hogy túl nagy értékű dologra kell gondolni, inkább ki kell lesni, hogy mi a szíve/vük vágya. Ehhez viszont arra van szükség, hogy tényleg odafigyelj rá/juk. Hogy elkaphass egy félmondatot, észrevehess egy sóvárgó pillantást egy kirakat előtt, meghallhass egy óvatos sóhajt.

Szóval a figyelmeddel vásárolj neki ajándékot, ne pedig a pénztárcáddal.

Amúgy is annyi ajándékot kapnak ilyenkor a rokonságtól, hogy nem igazán tudják értékelni a sok-sok holmit egyszerre. Akkor sem történik semmi baj, ha, mondjuk, semmiféle tárgyi ajándékot nem kap/nak tőled, hanem megbeszélitek, hogy lesz egy olyan nap, amikor az égvilágon semmi mást nem csináltok, csak együtt vagytok. Nem főzöl, nem takarítasz, nem mosol, nem mentek vásárolni. Egy boldog „pizsamázós” nap mindenkinek nagyon jót tesz az óriási hajtás után.

Ezen a napon ti, szülők is nyugodtan legyetek gyerekek

Simán megehetitek például az előző napról maradt ételeket. Tévé és kütyük nélkül töltsétek el ezt a napot ti is, nem csupán a gyerekek. Nincs mobilozás, nincs SMS, nincs csekkolás a Facebookon. Csak ti vagytok. Simán. Egymásnak.

Lehet KÖZÖSEN olvasni, LEGO-zni, rajzolni, együtt kitalálni egy mesét, és házi használatú, egyszerű kis könyvecskét készíteni belőle, meghallgathatjátok a kedvenc lemezeteket, nagy táncos bulit tarthattok közben sok-sok bohóckodással. Készíthettek bábszínházi előadást, te lehetsz az egyik mellékszereplő vagy a néző, rendezhettek viccmesélő bajnokságot, elmondhatjátok a gyereke(i)teknek, hogy milyen volt a karácsonyotok annyi idős korotokban, amilyen most ő/k, hogy milyen volt akkor a nagymama, a nagypapa vagy a nagynéni, nézegethettek régi fotókat, elmondhatjátok, hogy ki kicsoda, hány éves, és mit csinál azon a fotón, mesélhettek vicces családi sztorikat, meghallgathatjátok a gyerek/ek álmait, félelmeit, szerepjátékozhattok, ledőlhettek közösen ebéd után egy frissítő szunyókálásra. Egyszóval egy igazi lustulós, töltődős napot rendezhettek. Meg fogtok lepődni, mennyi mindent megtudtok róla/luk, magatokról és egymásról egyetlen ilyen napon, amelyekre eddig valahogy soha nem derült fény.

De az is jó, ha semmit nem csináltok, csak bambultok a kanapén vagy csikizitek egymást. Az a lényeg, hogy felhőtlenül élvezzétek egymás társaságát.

És ha estefelé a gyerek/ek vágynak egy kis mozgásra, akkor menjetek el sétálni egy olyan környékre, ahol ritkábban jártok, de közel van hozzátok, fedezzétek fel a lakóhelyeteknek azt az arcát, amit nem ismertek olyan jól.

Aztán, ha elfáradtatok a sétában, menjetek haza, bújjatok össze, és vívjatok nagy kártyacsatákat vagy társasozzatok. Ne legyenek elvárásaitok ezen a napon a gyerek/ek felé, eszetekbe se jusson elővenni a kötelező olvasmányt, esetleg „játékos” matekfeladványokat adni neki/k.

Helyette inkább egy maratoni meseolvasással biztosan boldoggá tehetitek őt/őket. Az még viccesebb, ha a párbeszédeket felosztjátok egymás között, és bizonyos szereplők szövegeit a férjeddel/feleségeddel olvasod felváltva. Ha már a gyerek/ek is tud/nak olvasni, akkor pedig a kisebb szerepeket vagy például a zajokat, állathangokat, egyéb rövidebb átkötő szövegeket ő/ők olvashatja/olvashatják. Nagyon vicces helyzetek alakulhatnak ki a családi meseolvasásból.

Egyszerűen csak legyetek együtt, örüljetek egymásnak, figyeljetek a másikra, és higgyétek el nekem, hogy egy ilyen lustálkodós nappal sokkal több örömet és élményt okoztok neki/k és magatoknak is, mintha színes-szagos, csinnadrattás ünnepi felvonulást tartanátok a lakásban. Legyetek egymásnak, maradjatok meg egymásnak. Mert nálatok nagyobb ajándékot egyikőtök sem kaphatott volna az élettől.

Legyen így.

Boldog karácsonyt!

Címlapkép: istock / DNY59

Neked is kérdésed van gyermekeddel, diákoddal, társaiddal kapcsolatosan?

Keress minket bizalommal!

Tovább a szakértőkhöz!